Kivizsgálást kér az MPP

A területi közrendészeti bizottsághoz fordult kedden Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének elnöke a december 1-én Sepsiszentgyörgyön történt incidens kapcsán. Bírálta a történteket a néppárt egyik helyi vezetője is.
A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki vezetője röviden ismertette az által a bizottsághoz (ATOP) az alakulat nevében benyújtott kérést-feljelentést, amelyben túlkapással vádolják a csendőrséget, és vizsgálatot kérnek. Az elnök kifejtette: a vasárnap történtek alapján újból elmondható, hogy sürgős változásokra lenne szükség, mind a csendőrség, mind a rendőrség szintjén, így például, ha helyiek tennék ki az állomány jelentős részét, az incidens vélhetőleg elkerülhető lett volna. Kulcsár Terza felidézte, hogy korábban már egyszer megkereste a testületet a sepsiszentgyörgyi Billa nagyáruház előtti két évvel ezelőtt, a magyar nyelv használatáért lezajlott villámcsődület résztvevőinek meghurcolása ügyében, de akkor a bizottság tagjai elzárkóztak. Remélik, most tényleg foglalkoznak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaival történtekkel, illetve a csendőrség szerepével – tette hozzá.

A politikus rámutatott: elítélik a karhatalmi erők fellépését, és elfogadhatatlannak tartják, hogy nem akadályozták meg az Új Jobboldal jelenlétét Sepsiszentgyörgyön Románia nemzeti ünnepén. Az egymás iránti tisztelet megköveteli azt is, hogy mindennemű provokációnak elejét vegyék, mindegy milyen oldalról érkezik, és ne kettős mérce szerint járjanak el a hatóságok. Kulcsár Terza emlékeztetett, hogy nem csak a vármegyések vonultak ki tiltakozni a román szervezet jelenléte ellen, hanem egyszerű polgárok is, akiket a karhatalmi erők még a felvonulás elején erőszakosan arrébb toltak az Erzsébet park menti járdáról. Emellett, noha megakadályozták, hogy az Új Jobboldal két aktivistája letépje a parkbéli zászlót, viszont ezt „baráti stílusban” tették, közvetve megalázva ezzel az arany-kék lobogót. Végül Kulcsár Terza a prefektusnak is üzent, elmarasztalva a kormánybiztost azon állításáért, amellyel bagatellizálta a vármegyésekkel történteket, illetve igazat adott Antal Árpádnak az Új Jobboldal jövetelével kapcsolatos állásfoglalása kapcsán. Az elnök kifejtette: reméli a közrendészeti bizottságban mind az RMDSZ, mind az EMNP delegált tagjai összefognak egy megfelelő vizsgálat támogatása érdekében. ….
Székelyhon

MPP-PRESS

admin
 

>