“Nemzeti válogatottat” szeretne az MPP

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) álláspontja szerint az erdélyi magyarságnak “nemzeti válogatottal” kellene megméretkeznie az európai parlamenti választásokon.
Biró Zsolt MPP-elnök egy kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta, a “nemzeti válogatottat” megjelenítő jelöltlistát a 2012-es önkormányzati választásokon elért eredmények szerint kellene összeállítani. Akkor a magyar pártok megyei listáira leadott voksok 85 százalékát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg, az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig nagyjából egyenlő arányban osztozott a maradék 15 százalékon. “Együttműködésre vagyunk ítélve” – nyomatékosította a pártelnök.
Újságírói kérdésre az MPP elnöke fenntartásait fejezte ki azzal a közvélemény-kutatással kapcsolatban, amely szerint a pártopcióval rendelkező biztos szavazók körében az RMDSZ a magyar szavazatok 75,7 százalékára, az EMNP 12,3 százalékára, az MPP pedig 3 százalékára számíthatna. Hozzátette, pártja a 2012-es önkormányzati választásokon is rácáfolt a közvélemény-kutatók korábbi méréseire.
Az MTI kérdésére, hogy milyen jelöltlistát lehetne válogatottnak tekinteni, és azon melyik hely illetné meg az MPP-t, Biró Zsolt elmondta, olyan listára van szükség, amelyet valamennyi magyar szervezet a magáénak érezhet. Hozzátette, a jelöltlista összeállításával kapcsolatos gyakorlati kérdésekről akkor tud majd többet mondani, ha elkezdődik a párbeszéd erről a romániai magyar pártok és szervezetek között.
Biró Zsolt elmondta, a közelmúltban levélben fordult az RMDSZ elnökéhez, amelyben a párbeszéd elkezdését szorgalmazta. “Az a legfontosabb, hogy az érdemi párbeszéd elkezdődjön. Ezt kértük a levélben” – magyarázta Biró Zsolt. Hozzátette, az EMNP-vel sem zárkóznak el a párbeszédtől, de első körben a legfontosabb romániai magyar politikai szervezetet, az RMDSZ-t keresték meg. mti

Jó ötletnek tartom Mircea Dușa védelmi miniszter utcanévtáblákra vonatkozó javaslatát
Egyetértek Mircea Dușa Hargita megyei parlamenti képviselő elképzelésével, aki szerint minden városban egy utcát 1918. december 1-jéről, a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó gyulafehérvári nemzetgyűlés megtartásának dátumáról nevezzenek el.
A jó együttélés alapfeltétele a kölcsönös tisztelet. Az elképzelés jó, egy kis kiigazítást mégiscsak javasolnék, pontosan az említett kölcsönös tisztelet jegyében. A Gyulafehérvári Nyilatkozat széles körű jogok biztosítását ígérte az együtt élő népeknek.
Javasolom, hogy addig is, amíg ezeket a jogokat sikerül teljesítenie Romániának, kiegészítő táblákat helyezzenek az utcanévtáblák alá, melyeken feltüntetik az alábbi részletet a gyulafehérvári nyilatkozatból:
„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzetgyűlés kinyilvánítja:
A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.”

Ezzel is emlékeztetve a mindenkori román kormányt ígéreteinek betartására.

Salamon Zoltán
a Magyar Polgári Párt Hargita megyei elnöke
Csíkszereda, 2013. november 14.

MPP-PRESS

  • admin
  • 2013. december 15. vasárnap
  • MPP
admin
 

>