Homályos a közvilágítás?

Nem minden részlet világos az udvarhelyi közvilágítás fejlesztésével kapcsolatosan. Szerettünk volna fényesebben látni, de maradt a homály.
Energiatakarékos, hosszú élettartamú, könnyen karbantartható lesz az a város közvilágítását szolgáló 1333 darab DML (Digital Magnetic Light) technológiával működő lámpa.
Ezek megvásárlásáról és felszereléséről a forgalmazó, Ferenczy Károly üzletember érdekeltségébe tartozó DIML ROM Kft., illetve a szerelési munkálatokkal megbízott, felsőboldogfalvi székhelyű EDA Elekes cég képviselőivel írt alá 4 évre szóló szerződést városunk polgármestere.
Fényesebb az új
A november 13-ai, szerdai szerződéskötést követően a polgármesteri hivatal sajtóközleményt tett közzé, amelyben arról tájékoztat, hogy az energiatakarékos égők azért jobbak és gazdaságosabbak, mint a most világítók, mert fele annyi energiát fogyasztanak, élettartamuk 20 év – azaz 80 ezer óra – míg jótállási idejük 5 év.
Előnyösek továbbá, mert „a megvilágítás háromszor erősebb, a napfényhez közeli színvisszaadás és villogásmentes megvilágítás” jellemző rájuk, valamint az is érv, hogy az E.ON is ezt az amerikai technológiát használja.
Fényben a homály?
A közleményből nem derül ki, hogy egy darab DML – izzó mennyibe kerül, de az igen, hogy az 1333 darab értéke, a szerelési munkálatokkal együtt, áfa nélkül összesen 2 399 088,23 lej (539 582,93 euró a Román Nemzeti Bank november 13-i árfolyama szerint), adóval együtt pedig 2 974 869,30 lej (666 727,02 euró).
Az összeg 30 százalékát a felszerelés átvételezésekor fizeti ki a város, a fennmaradó összeget négy év alatt, egyenlő részletekben törlesztik – ezt a megtakarított energia árából és a helyi kltségvetésből tervezik fedezni.
A hivatali közleményből nem derül ki továbbá az sem, hogy a közvilágítás-fejlesztési projektre volt-e közbeszerzési eljárás kiírva. A hatályos törvények értelmében erre szükség lett volna, mert az összeg meghaladja a 100 ezer eurós összértéket – állítja a Magyar Polgári Párt helyi frakciója.
A közvilágítás és egyéb projektek kapcsán felmerült kifogásait közleményben fogalmazta az MPP. Úgy vélik, a hivatal szabálytalanul járt el, amikor „legutóbb egy félmillió eurós beruházási szerződést kötött egy, az RMDSZ holdudvarába tartozó céggel az önkormányzati testület tudta nélkül. Nem ez az első eset a polgármester regnálása alatt, és úgy néz ki nem is az utolsó”.
A frakció tagjai „követelik, hogy az átláthatóság jegyében Bunta Levente RMDSZ-es polgármester tegye lehetővé, hogy valamennyi önkormányzati képviselő áttekinthesse a Diml Rom Kft.-vel kötött szerződést, illetve tegye elérhetővé a városhaza honlapján, hogy minden udvarhelyi adófizető állampolgár megismerhesse annak sarkalatos pontjait”.
A polgári párt frakciója egyébként a korábban felszerelt izzók lámpatestét is kifogásolta, valamint kifejezték abbéli reményüket, hogy az újonnan felszerelendő égők már esztétikusabb burkolatot kapnak, és talán a korábbi „giccses kék” burkolat cseréjére is sikerül pénzt találni.
A projektről egyébként az EMNP frakciója sem tudott korábban, ők a sajtóból értesültek a szerződés megkötéséről. Az RMDSZ-frakció szerint, mivel a projekthez nem volt szükséges önkormányzati döntés, nem foglalkoztak vele, nem tartozott hatáskörükbe.
Aki bújt, aki nem
A hivataltól választ szerettünk volna kapni a felmerült kérdésekre. A városháza sajtóreferense külföldön tartózkodik, így elsőként Farkas György városmenedzsert hívtuk. Farkas azt mondta: ő nem kompetens az ügyben, nem nyilatkozhat, keressük a polgármestert.
Bunta telefonja kicsengett, választ sms-ben kaptunk, miszerint az elöljáró szabadságon van. Kerestük Tikosi László műszaki igazgatót is, ám őt nem sikerült elérnünk.

Felhívtuk Benedek-Árpád Csaba alpolgármestert, aki azt mondta, egy sérülés miatt szerda ót nem járt a polgármesteri hivatalban, és nem tud nyilatkozni az ügyről, így nekünk is maradt a homály.
Lázár Emese/uh.ro

Gyanakvó az MPP-frakció
Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere múlt héten írta alá a közvilágítási rendszer fejlesztésére vonatkozó beruházási szerződést a kivitelező cégekkel. Az esemény apropóján a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezetének önkormányzati frakciója azzal vádolja a polgármesteri hivatalt, hogy nem írtak ki közbeszerzési eljárást a munkálatok elvégzésére.
A speciális DML fénytesteket forgalmazó Diml Rom és a közvilágítási rendszer karbantartásával foglalkozó Eda Elekes Kft.-k képviselőinek részvételével november 13-án, szerdán írták alá az 540 ezer euró értékű beruházásra vonatkozó szerződést. Év végéig több mint 1300 utcai lámpatestet cserélnek majd le a korszerű DML-termékekre, a fejlesztés révén a közvilágításban használt elektromos áram mennyisége várhatóan a felére csökken majd. A múlt heti tájékoztatásból nem derült ki, hogy a fejlesztésre írtak-e ki közbeszerzési eljárást, az MPP székelyudvarhelyi önkormányzati frakciója ezért A korrupció melegágya? címmel közleményben fejtette ki az eljárással kapcsolatos kifogásait.
Tájékoztatást követelnek
„Azt látjuk, a polgármester és emberei gyakran játsszák ki a közbeszerzési szabályozást, feldarabolják a beszerzési tételeket, hogy értékük ne haladja meg a törvényes értékhatárt, s ne legyen szükség közbeszerzési eljárásra” – érvelnek a polgári városatyák. Az új közbeszerzési törvény értelmében 100 ezer euró feletti értéknél kötelező lett volna a beszerzés kiírása – magyarázta Orbán Balázs, az MPP-frakció tagja, aki azt is kifogásolta, hogy a városvezetőség nem értesítette az ellenzéki frakciókat a szerződés-aláírásról.

„Nem ez az első eset, hogy az RMDSZ holdudvarába tartozó céggel kötöttek szerződést, a közvilágítás fejlesztése mellett a szejkei hőerőmű esetét is említhetnénk. Igen sok az ilyen véletlen manapság Udvarhelyen” – fejtette ki Balázs Árpád, a párt helyi szervezetének tagja. A polgáriak egyébként legfájóbb pontnak a nyilvánosság és az átláthatóság hiányát tartják, közleményükben azt követelik: tegyék lehetővé, hogy valamennyi önkormányzati képviselő áttekinthesse a Diml Rom Kft.-vel kötött szerződést, illetve tegyék elérhetővé a városháza honlapján, hogy minden udvarhelyi adófizető állampolgár megismerhesse annak sarkalatos pontjait. Egyébként a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozó hatályos törvény öt cikkelyben tárgyalja a tenderekre jelentkezők és a pályázatokat elbírálók közötti összeférhetetlenséget: a pályázatok elbírálásában olyan személyek nem vehetnek részt, akiket rokoni szálak fűznek a pályázókhoz, részvényesei vagy vezetői az adott vállalkozásnak, illetve veszélyeztetik a bizottság pártatlanságát.

Mellesleg az EMNP-frakció is a helyi sajtóból értesült a szerződés-aláírásról, mint Jakab Attila néppárti önkormányzati képviselő elmondta: a beruházásról a legutóbbi szakbizottsági üléseken sem esett szó. „Az önkormányzati képviselő-testületnek abban az esetben kell döntenie a fejlesztésről, ha az a városi költségvetés beruházási tételei között szerepel. Amennyiben ez a működési keretbe volt belefoglalva, a városvezetőség nem köteles a testület elé tárni az ügyet, viszont az már etikai kérdés, hogy egy ilyen beruházásról értesítik-e a frakciókat” – magyarázta.
Nyilvános-e a közérdekű?
A polgármesteri hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül: a fejlesztéshez szükséges pénzösszeg tételesen szerepel az idei városi költségvetésben, a fenntartási költségek fejezetben. Továbbá a munkálatokra közbeszerzést írtak ki az országos elektronikai közbeszerzési rendszeren (SEAP). A pályázatok leadási határideje október 18-a volt, erre négy szakcég is jelentkezett, végül ezek közül kettő, a Diml Rom és az Eda Elekes kft.-k társvállalkozókként egy pályázatot adtak le. Az eljárást az 174288. számú (október 29-ei keltezésű), a szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény zárta le, ami szintén az országos elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül történt. „A közbeszerzést senki nem óvta meg, a kiírás feltételeit, a tenderfüzetet, az indoklásokat az Országos Közbeszerzéseket Felügyelő Bizottság (ANRMAP) előzetes jóváhagyásával vezettük fel a rendszerbe. A dokumentáció az elektronikus közbeszerzési rendszeren (www.e-licitatie.ro) elérhető, teljes tartalma nyilvános” – állt a közleményben.
A beruházás vagy a közbeszerzési eljárás részletei nem találhatók a polgármesteri hivatal honlapján (www.varoshaza.ro), illetve azon kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy a lakosság és az ellenzéki frakciók naprakész tájékoztatásának ügyében mit szándékszik tenni a városvezetőség.
Székelyhon

regiszracio
MPP-PRESS

  • admin
  • 2013. december 15. vasárnap
  • MPP
admin
 

>