Az MPP tárgyalna az RMDSZ-el az EP-választások érdekében

Bíró Zsolt MPP-elnök szerdán bejelentette, levelet írt Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, amelyben felkérte, hogy „minél előbb” tárgyaljanak az EP-választásokról, mivel „a romániai magyar kisebbségnek nem mindegy, hogy vannak-e, avagy sem képvi- selői az Európai Parlamentben”.
Szerdán tartott sajtótájékoztatóján Bíró Zsolt kifejtette, figye- lembe véve, hogy az RMDSZ alig érte el az 5 százalékos válasz- tási küszöböt a múlt évi választásokon, és az Unióval szembeni szkepticizmus növekvőben van az egész Európai Unió területén, nagyon nehéz lesz elérni a választási küszöböt a 2014-es EP-választásokon, hogy a magyar kisebbség képviselőket küldhessen az Európai Parlamentbe.
„Levelet küldtem Kelemen Hunor úrnak, melyben kérjük, hogy minél előbb kezdjük el a párbeszédet a jövő évi EP-választások perspektívájában, mivel a romániai magyar kisebbségnek nem mindegy, hogy vannak-e, avagy sem képviselői az Európai Parlamentben. Ha figyelembe vesszük, hogy az RMDSZ alig érte el az 5 százalékos választási küszöböt a múlt évi választásokon, és az Unióval szembeni szkepticizmus növekvőben van az egész Európai Unió területén, nagyon nehéz lesz mozgósítani a lakosságot, hogy elérjük az 5 százalékot az EP-választásokon. Úgy vélem, hogy az RMDSZ-nek is érdeke, hogy nemzeti képviseletünk legyen” – mondta Bíró.
Hozzátette, az MPP-nek „saját játékosa kell legyen a pályán, hogy a nemzeti képviselet csapatát támogathassa”, és rámutatott, ha a 2012-es év választási eredményeit veszi figyelembe, „az RMDSZ-nek 8 játékosa lesz, az MPP-nek és az EMNP-nek pedig egy-egy”, ez azonban „nem jelenti automatikusan azt, hogy az első nyolc helyen az RMDSZ játékosai kell legyenek”.
Bíro elmondta, nem merült fel az, hogy ő jelöltesse magát, tekintve, hogy még nem kezdődtek el a tárgyalások.
„Mi mozgósítani tudjuk ezeket a közösségeket. Végül is számít a mozgósítás, hogy elérjük az 5 százalékos küszöböt. Egyelőre azonban nem kezdtük el a tárgyalásokat sem. Csak elküldtük a felkérést levélben” – mondta a Magyar Polgári Párt elnöke.

nyugatijelen.com / Mediafax
MPP-PRESS

  • admin
  • 2013. december 15. vasárnap
  • MPP
admin
 

>