Hőerőmű a Szejkén? Döntsön a nép!

Ezernél több aláírást gyűjtött össze, és népszavazást szorgalmaz a hőerőmű ügyében az MPP önkormányzati frakciója.
Egyetlen személy tiltakozott csupán, hogy kézjegyét adja, összesen 1017 székelyudvarhelyi írta alá azt a petíciót, amellyel a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója tiltakozását fejezte ki a Szejkefürdőre tervezett hőerőmű miatt.
A négy-öt napig tartó aláírásgyűjtő akció – amelyben természetvédő önkéntesek is részt vettek – sikeres volt, s bár folytathatnák a gyűjtést, de nem teszik, mert véleményük szerint az ezernél több kézjegy jelképesen is bizonyítja, hogy az udvarhelyiek zöme ellenzi, hogy a Szejkén épüljön meg az erőmű. Ugyanakkor pedig arról, hogy legyen vagy sem népszavazás, nem az aláírások száma dönt, hanem a városi tanács tagjai hoznak határozatot, már amennyiben az erre vonatkozó határozattervezetet a polgármester tanácsülésen előterjeszti – számoltak be az eredményről és a célokról az augusztus 8-i sajtótájékoztatón Gálfi Árpád, Balázs Árpád, Orbán Balázs és Mike Levente. A Magyar Polgári Párt július 18-án iktatta a városházán a népszavazást indítványozó határozattervezetet, ehhez csatolják az aláírt ívek másolatát. Bár tudják, hogy a 11 tulipános városatyával szemben a kisebbség aligha nyerheti meg a fele plusz egyes csatát, azt remélik, hogy a városvezetés és a polgármester is megérti a jelzést: a turisztikai zónába tervezett hőerőmű ügyét újra kell gondolni, és a városlakókkal is egyeztetni kell. Mike Levente tanácsos szerint a tervezett hőerőmű helyszíne ellen szól – bár ez nem szerepel a dokumentációban –, hogy vészesen közel van a természetvédelmi területként nyilvántartott tőzegláphoz. Mike szerint van még esély arra, hogy érdemben lépjenek a helyszín megváltoztatását illetően. Balázs Árpád hozzátette: a szombatfalvi vállalkozók is kihallgatást kértek a polgármestertől a hőerőmű-témában.
Szejke helyett szeméttelep
Újságírói kérdésre, hogy tett-e az MPP konkrét, a hőerőmű helyszínére vonatkozó javaslatot, Orbán Balázs igennel válaszolt.
„A bezárt szeméttelepet javasoltuk. Ezzel három legyet lehetne ütni egy csapásra. A terület az önkormányzat tulajdona, tehát akár a városnak is lehetne tulajdonrésze a beruházásban, így akár olcsóbb is lehetne az előállított hőenergia és a beruházás apropóján lehetne pénzt kérni a szeméttelep rekultivációjára. Ez nem kis összeg, viszont egy ekkora beruházásnál ez is megérné a befektetőnek. Az már technikai kérdés, hogy a hűtéshez használt víz forrása, a Küküllő is közel van. A fenti szempontok alapján ez egy tökéletesen megfelelő helyszín lenne”- sorolta a pro érveket Orbán.A sajtótájékoztató végén Balázs Árpád megjegyezte: az aláírásgyűjtés során az is kiderült, hogy sok városlakó nem is értesült arról, hogy mi készül a Szejkén. „Ez akkora horderejű dolog, ami meg fogja határozni a város arculatát a jövőben, ezért az a véleményem, hogy a döntést nem kéne elpolitizálni” – summázta Mike Levente.
    Előzmények
    A polgáriak július 23-án ismertették a Szejkére tervezett 30 millió euró értékű magánberuházással kapcsolatos kifogásaikat. Hangsúlyozták: nem a hőerőmű építését, hanem annak helyszínét kifogásolják, és azt, hogy a városvezetés ez ügyben nem konzultált sem a tanácsban levő ellenzékkel, sem a városlakókkal.  Az aláírásgyűjtést figyelemfelkeltő és tiltakozó jelleggel indították el és azért, hogy a városvezetést rábírják: írjon ki népszavazást a hőerőmű helyszínével kapcsolatosan. uh.ro

 Több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze a Szejkére tervezett hőerőmű építése ellen
Alig 4-5 nap alatt több mint ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a város lakosaitól azok az önkéntesek, akik a Magyar Polgári Párt megbízásából keresték fel a székelyudvarhelyieket. Az MPP-s tanácsosok ugyanis a Szejkefürdőre tervezett hőerőmű megépítését kifogásolják. Meglátásuk szerint ugyanis egy ilyen beruházásnak nem a város egyetlen olyan bejáratánál lenne a helye, amely egyben turistaövezetként szolgált, hanem valamelyik ipari-parkban. Megoldási javaslatnak a Bolfogfalva felőli bejáratot ajánlják, a volt szeméttelep helyét. Mint mondták azért nem gyűjtöttek több aláírást, mert szerintük ennyi székelyudvarhelyi véleménye is megfelelően tükrözi a helyi referendum kiírásának óhaját. Az aláírásgyűjtés célja továbbá az volt, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy mire is készül a tanácsi többség, vagyis az RMDSZ frakció, másrészt pedig az, hogy a városvezetés lássa hogy a város lakossága sem ért egyet a hőerőmű helyszínével. Egy helyi népszavazás kiírása során azonban a lakosság dönthetne a beruházás helyszínéről. Az MPP frakciója ugyanakkor július 18-án egy határozat-tervezetet nyújtott be a városházára a hőerőmű elhelyezésével kapcsolatosan, a most összegyűjtött aláírások másolatát pedig ehhez a dokumentumhoz csatolják, és remélik, hogy azt a következő tanácsülésen előterjeszti a polgármester. Prima Rádió

Székelybicska
Sorakoznak a székelyek a magyar fővárosban az Országháza előtt bebocsájtásra várakozva, ilyenkor viccelődve ütik el az időt. Mindenki türelmesen állja a sorát, van, aki székely harisnyában érkezett, Udvarhelyszékről. Ahogy lenni szokott, belépés előtt átvizsgálják az őrök a beléptetőnél az embereket. Ez mindenki számára természetes. Istvánra kerül a sor, az őr mosolyogva, kisé viccesen rákérdez: s a székelynek bicskája van-e? Üssön pofon, s akkor megtudja-érkezett a válasz. 
Albert Mátyás elmondása alapján.

MPP-PRESS

  • admin
  • 2013. augusztus 8. csütörtök
  • MPP
admin
 

>