Kell a hőerőmű, de nem a Szejkére

A Szejkére tervezett hőerőműnél helyszínt, az Eötvös József Szakközépiskola költöztetését illetően az átgondolatlanságot kifogásolja az MPP.
Népszavazást kezdeményez hőerőmű-ügyben, mától online és a háztól-házig járó önkéntesek segítségével tájékoztató és tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója – jelentették be sajtótájékoztatón Bálint Mária-Magdolna, Balázs Árpád, Mike Levente, Orbán Balázs és Gálfi Árpád.
„Nem a villamos energiát előállító hőerőmű, hanem a helyszíne ellen tiltakozunk” – szögezték le a tanácsosok, akik több szempontból is kifogásolják a város Szejke felőli kijáratához tervezett, 30 millió euró értékű beruházás dokumentációját, amely szerintük pontatlan technikai adatokat tartalmaz.
Pontatlan a dokumentáció
Gálfi Árpád tanácsos szerint a hőerőműre szükség van, munkahelyeket teremtene és csökkenne a hőenergia ára is, a kiválasztott helyszín azonban nem megfelelő. „A hőerőműnek nem a turisztikai zónában, hanem a város valamelyik, a segesvári vagy csíkszeredai, ipari zónájában lenne a megfelelő helye, nem a turizmus fejlesztése szempontjából értékesíthető Szejkefürdőn. A látványtervekben szereplő hatalmas méretű hűtőtornyok vizuálisan rondítanák a tájat, a napi 210-270 tonna faőrlemény elégetéséből származó füst pedig a levegőt szennyezné.A hőerőmű működéséhez szükséges nyersanyagot szállító teherautók pedig a város forgalmát zavarnák” – sorolta a kifogásokat Mike Levente tanácsos. Hozzátette: az elkészült és a júniusi tanácsülésen egy 16 fő által aláírt óvás ellenében mégis elfogadott dokumentáció pontatlan technikai adatokat tartalmaz, például nem aktualizálták a terület tulajdonjogát, 2006-ban állították ki a telekkönyveket, illetve hiányzik az ilyen beruházásokhoz szükséges zonális rendezési terv topográfiai felmérése (Suport topografic al PUZ). A polgáriak szerint Ferencz Károly üzletember cége, az Electro Horvas Kft. által építendő hőerőmű magánbefektetés, amely összesen 34,81 hektáros területen, mintegy 30 millió euró értékben épülne meg, mindössze 500 méternyi távolságra – és nem 700-ra, ahogy azt a rendezési tervben feltüntették – az Orbán Balázs sírjához vezető domb aljától. A munkálatok kezdési és befejezési határideje még nem ismert – válaszolták a polgári tanácsosok kérdésünkre. Aki hőerőmű-ügyben egyetért a tanácsosokkal, az véleményét aláírásával erősítheti meg itt, vagy az MPP Kossuth utca 20. szám alatti székhelyén, munkanapokon 10-16 óra között.

    Az iskolával sincs minden rendben
    Az Eötvös József Szakközépiskola ügyében is felszólaltak a polgáriak, akik átgondolatlannak és lehetetlennek is tartják az intézmény egy hónap alatt való elkötöztetését. Szerintük a költöztetés az iskola feldarabolását jelentené.Szerintük ugyanakkor ez ügyben egy átgondolt forgatókönyvre és szélesebb körű konzultációra lenne szükség, akárcsak a vár jövőbeni sorsáról, a városfejlesztésben betöltött szerepének pontos meghatározásáról – fogalmazták meg az iskola-üggyel kapcsolatos véleményüket is a tanácsosok.
MPP-PRESS
    
uh.ro

admin
 

>