Beruházókat hoz Kolozs megyébe az MPP

Jelentős energetikai fejlesztési beruházásra készül egy japán befektető Kolozs megyében – számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Keizer Róbert, a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei szervezetének elnöke.
Kifejtette: két évvel ezelőtt a bukaresti Japán Kereskedelmi Kamara akkori elnökének közbenjárásával öt japán üzletember látogatott az országba, akikkel az MPP ismertette a nagyobb erdélyi beruházási lehetőségeket. Ennek nyomán az egyik beruházó úgy döntött: 150 millió euró értékű energetikai fejlesztési projektet indít a térségben. Hozzátette: a Kolozs megyei MPP segítségének köszönhetően több, elsősorban energetikai beruházás is tervben van.
Fodor Alpár, az MPP egykori kolozsvári polgármesterjelöltje ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Mócs településen 2 millió euró értékben napelempark épül, a kivitelezésre vonatkozó szerződést már aláírták a felek. A beruházást egy nemzetközi befektetői csoport finanszírozza, amely szintén az MPP közvetítésével érkezett Erdélybe. Fodor szerint a napelempark akár fél év alatt elkészülhet, de egy év múlva már egészen biztosan működni fog.
Amint arról beszámoltunk, az MPP politikusa már korábban is említést tett a befektetői csoportról, amelynek azonban nem árulta el a nevét, mivel nem akarta, hogy emiatt meghiúsuljon a projekt. A 36 bankot maga mögött tudó csoportról így egyelőre annyit lehet tudni, hogy a „fegyver- vagy drogkereskedelem és templomépítés” kivételével bármilyen 2 millió euró fölötti beruházást kész támogatni Erdélyben.
Fodor elmondása szerint a banki gyakorlattal szemben a vállalkozói közösség nem hitelt nyújt, hanem társulási szerződést köt, így a beruházás költsége alacsonyabb, a profiton pedig osztoznak. A támogatás elnyeréséhez mindössze egy megvalósítható üzleti terv és a beruházás értékének ötödét fedező banki garanciára van szükség. „Azért hatékony ez az eljárás, mert a banki garanciát nem föltétlenül a megrendelő önkormányzatoknak kell biztosítaniuk, erre ugyanis általában hajlandóak a kivitelező vállalatok, hiszen nekik is érdekükben áll, hogy a beruházás minél hamarabb megvalósuljon” – magyarázta Fodor Alpár.
A beruházóról tegnap Keizer Róbert is beszélt, mint elmondta, az észak-erdélyi autópálya iránt is érdeklődő csoport már több erdélyi illetékessel tárgyalt sztráda-ügyben, köztük néhány hete a Kolozs megyei önkormányzattal. „A helyi és megyei hatóságokon múlik, hogy itt tudják-e tartani a beruházót, az MPP viszont továbbra is vállalja a közvetítői szerepet” – fogalmazott Keizer. Az MPP Kolozs megyei elnöke azt is elmondta, hogy a nemrég Ausztriában tartott gazdasági bemutatójuk rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen egy kémiai anyagokat forgalmazó osztrák nagyvállalat Magyargorbó és Türe között építené fel Erdélyt és a teljes Balkán-félszigetet kiszolgáló logisztikai központját. „Nem véletlen, hogy éppen ide települ az osztrák cég. Nagy valószínűséggel arra számítanak, hogy záros határidőn belül elkészül az észak-erdélyi autópálya” – magyarázta Keizer.
Krónika    http://kronika.ro/gazdasag/beruhazokat-hoz-kolozs-megyebe-az-mpp

MPP – autópálya és kenyérsütés
A Magyar Polgári Párt szerint a legfontosabb tennivaló az észak-erdélyi autópálya befejezése lenne, a Kolozs megyei tanács azonban inkább a megye ezer kilométernyi úthálózatának állandó karbantartását és más célokat tart időszerűnek – hangzott el az MPP Kolozs megyei szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján. Fodor Alpár arról számolt be, hogy a múlt héten aláírták azt a 2 millió eurós szerződést, amely révén Mocson egy nemzetközi befektetői csoport napelemes áramtermelő-telepet fog megépíteni. A beruházás bankgaranciával jön létre, amelyet nemcsak a beruházó, hanem az építő is megteremthet. A program egy éven belül valósul meg. Az MPP szorgalmazza Kalotaszegen a régi sütőkemencék újraépítését, amellyel a családok mai kenyérkiadásaik kétharmadát takaríthatják meg.
Kolozsvári Rádió   http://www.radiocluj.ro/hu/hirek-reszletek/stire/mpp-autopalya-es-kenyersuetes.html

Kulcsár szerint Toró árt a nemzeti ügynek
A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki vezetői bírálják az EMNP-t, amiért más politikai szervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül bejelentették, hogy július 20-án, több erdélyi városban tüntetést szerveznek a kormány régiósítási elképzelései ellen.  Kulcsár Terza József, a polgári párt háromszéki elnöke sajtótájékoztatón kifejtette: Toró T. Tibor néppárti elnök árt a nemzeti ügynek azzal, hogy önfejűen, előzetes egyeztetés nélkül a sajtóban bejelentette a demonstrációt. Elítéli az EMNP hozzáállását, mert szerinte kész tények elé állították a többi magyar politikai szervezetet, és ha valaki nem vesz részt a tüntetésen, várhatóan azt mondják majd róla, hogy nem jó magyar. A politikus leszögezte: magánemberként részt vesz a július 20-i tüntetésen, azonban pártja nem mozgósít.  A kormány régióátszervezési elképzelései ellen közösen kell fellépni, ehhez pedig arra van szükség, hogy minden politikai szervezet országos vezetője előzetesen egyeztessen, és közösen bonyolítsák le az utcai megmozdulásokat a szervezéstől a kivitelezésig – jelentette ki. Az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének vezetősége is a közös fellépést hiányolja. Tamás Sándor háromszéki pártelnök a szekelyhon.ro-nak kifejtette: érthetetlen, hogy míg az erdélyi magyar politikai alakulatok és civil szervezetek a közös fellépésben gondolkodnak, addig az EMNP különutasként hirdet tüntetést. Tamás Sándor azt sem tartja megfelelőnek, hogy nyáron, több településen szétszórva szervezzenek tüntetéseket a régióátszervezés ellen. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint az EMNP-nek is csatlakoznia kellene a Székely Nemzeti Tanács, az MPP és az RMDSZ által már felállított struktúrához, amelynek célja, hogy ősszel, egy helyszínen, egységes tüntetésre kerüljön sor.  Rámutatott: Székelyföldön az RMDSZ-nek 129 polgármestere, két megyei önkormányzati vezetője van, miközben az MPP-nek öt, az EMNP-nek két polgármestere van. „Világos tehát, hogy az RMDSZ tud hatásosan mozgósítani” – jelentette ki.
http://www.maszol.ro/index.php/belfold/14845-kulcsar-szerint-toro-art-a-nemzeti-ugynek

MPP-PRESS

admin
 

>