A régióátszervezés nem lehet Románia belügye

Sajtótájékoztatót tartott Biró Zsolt, a Magyar polgári párt elnöke

Figyelembe véve egy sor, Románia által is aláírt nemzetközi egyezményt, a régióátszervezésre nem csupán Románia belügyeként kell tekintenünk. Mindezt kiegészítve azzal a ténnyel, hogy a romániai magyar közösség sorsa a Magyarország és Románia között megkötött államközi együttműködés részét is képezi, világossá teszi, hogy az erdélyi magyarságot érintő intézkedések nem tekinthetők Románia belügyének – emelte ki a Magyar Polgári Párt elnöke. Biró Zsolt mai (június 13.) sajtótájékoztatóján külön üdvözölte, hogy mindez a KMKF Regionális önkormányzati munkacsoportja és a NÖB Autonómia albizottságának közös tegnapi, budapesti ülésének záró állásfoglalásába is bekerült.
Biró Zsolt továbbá kitért arra a cselekvési ütemtervre, amit pártja véleménye szerint a rendelkezésre álló rövid idő alatt meg kell tenni, hogy a magyarság szempontjából hátrányos, akár végzetes adminisztratív átszervezés megfékezhető legyen. A nemzetközi lobbytevékenység mellett fokozni kell a hazai közvélemény érzékenységét, ennek érdekében még a nyári időszakban sem tekinthetünk el a figyelemfelkeltő akcióktól. A lehetséges tüntetések megszervezése mellett a polgári engedetlenség eszközétől sem kell visszariadni, sőt azzal élni kell – nyomatékosított Biró Zsolt.
Az alkotmánymódosításban rejlő legnagyobb veszély ma szintén összefügg a régiósítással emelte ki Biró Zsolt. Az új referendum-törvény elfogadásával világossá válik, hogy csak a magyar közösség maximális mobilizálása és a határozott vélemény-nyilvánítása a járható út. „A választási eredményeket tükröző térkép világosan ki kell rajzolja Székelyföld térképét, illetve Erdély vonatkozásában a magyar többségű közigazgatási egységeket. Mint ismert a tervezett új alkotmány tartalmazza a régió fogalmának bevezetését, azok közigazgatási hatáskörrel történő felruházását, továbbá hordozza annak lehetőségét, hogy így akár rendelettel is elfogadható az új közigazgatási felosztás. „Viszont amennyiben nincs alkotmánymódosítás, nem lehet régióátszervezés sem!”
Újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint az RMDSZ elnöke is polgári engedetlenségről beszél, a Néppárt pedig aláírásgyűjtésbe kezdene Bíró kifejtette: „Örülök, hiszen az világos, hogy ebben a kérdésben csakis együttes erővel érhetünk el eredményt. Kelemen Hunor nyilatkozatai csak megerősítik azt a tényt, hogy a generációváltás szemléletváltást is eredményez. Az aláírásgyűjtés mellé pedig tartalmat kell rendelni. Ilyen volt, amikor a Román kormányhoz címzett petíció támogatására gyűjtöttünk aláírásokat március 10.-e után és ilyen lesz, ha az uniós szintű polgári kezdeményezés eszközével élve kezdünk aláírásgyűjtésbe.”

  • admin
  • 2013. június 13. csütörtök
  • MPP
admin
 

>