Az interneten is lehet regisztrálni a konzuli védelemért

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/04/17/Az_interneten_is_lehet_regisztralni_a_konzuli_vedelemert.aspx

Forrás: MTI | 2013. április 04. 

Elindult a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának online bejelentkezési rendszere, utazás előtt az interneten is lehet regisztrálni, hogy egyszerűbb legyen az esetleges konzuli segítségnyújtás.

A magyar állampolgárok a konzuli védelem érdekében már a konzuli szolgálat honlapján is – tehát nemcsak postai úton – bejelenthetik külföldi tartózkodásukat. Ez a lehetőség a külföldre utazó magyarok és a konzuli szolgálat szempontjából is előnyös, hiszen egy esetleges válsághelyzetben – például természeti katasztrófa, zavargások esetén – növeli a konzuli tisztviselők munkájának hatékonyságát, gyorsaságát – magyarázták.

A Külügyminisztérium javasolja, hogy az utazni készülők külföldi tartózkodásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat honlapján a felkeresni kívánt országra vonatkozó utazási tanácsokról, továbbá töltsék ki az online regisztrációs lapot . Az adatlap kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe – olvasható a közleményben.

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI megkeresésére elmondta, az így összegyűjtött adatokat egy adatbázisban összesítik és csak a külföldi tartózkodás időtartamára őrzik meg.
Megjegyzés
Mivel csak kevesen tudják és értik a konzuli vádelem fogalmát ide ragasztunk egy megfogalmazást :

A konzuli védelem

A konzuli védelem alapvetően a külföldön élő, illetve az adott országban tartózkodó és baleset, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárok érdekvédelmét jelenti, amelyet az illetékes magyar főkonzul, konzul, esetleg tiszteletbeli konzul lát el. Amennyiben a helyi rendőri szervek, illetve bíróság által előállított, vagy börtönbe zárt magyar állampolgár kéri, szintén konzuli védelemben kell részesíteni. Utóbbi része a megfelelő helyi, vagy hazai ügyvédek kiválasztásában való részvétel, magyar tolmács felkérése a bírságon történő közreműködésre, a magyarországi rokonok értesítése, esetleges konzuli kölcsön folyósítása. A főkonzulátusok, konzulátusok, illetve tiszteletbeli konzulok jogkörét az 1963. április 24-én, Bécsben aláírt többoldalú egyezmény szabályozza, amelyhez hazánk is csatlakozott.

forrás: 

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/kozigazgatasi-allamtitkarsag/felelossegi-teruletek/konzuli-vedelem

BEJEGYEZTE: MPP-KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 0:57

admin
 

>