Kit és miért zavar a Székely Szabadság Napja?

Sajtótájékoztatót tartott Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke
Sajnos a negyven év diktatúrát a romániai magyarság életében olyan két évtized követte, amikor az egypártrendszer, a nemzeti érdeket feladó szervilis politika érvényesült. A kommunizmus szelleme tovább kísértett – fogalmazta meg a kommunista rendszer áldozatainak emléknapján tartott sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Sosem szabad elfelejteni, amit az embertelen diktatúra idején elszenvedtek szüleink, de a ’89 decemberében felcsillanó lehetőséggel nem tudott kellőképpen élni az erdélyi magyarság. Mára már azt sem túlzás kijelenteni, hogy ennek oka az „apró lépések politikája” illetve a „merjünk kicsik lenni” mentalitás, amit az RMDSZ testesített meg a Markó Béla nevével fémjelzett mintegy két évtized alatt. Sajnos a szombati (február 23.) SZKT-n elhangzott voltelnöki hozzászólás csak megerősít azon meggyőződésünkben, mely szerint a „markóizmustól” még nem szabadultunk meg.
„Értetlenül és felháborodva állunk Markó Béla felhívása előtt, mely szerint távol kell maradni a március 10.-re tervezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéstől.”
Felháborodásunkat csak fokozzák a felhozott érvek, melyek már-már tragikomikussá teszik a helyzetet. Most azt halljuk, hogy azért nem aktuális a tüntetés, mert ellenzékben van a szövetség, miközben éveken keresztül azt szajkózták, hogy éppen a kormányzati szerepvállalás ennek akadálya. Miközben választások sorozatát nyerte az RMDSZ az „Együtt az autonómiáért” szlogennel, ma azt kell megtudnunk, hogy nem vehetnek részt egy olyan megmozduláson, melynek nem ők az ötletgazdái. „Kivel akarják együtt megvalósítani az autonómiát és főleg hogyan?” – tette fel a kérdést Biró Zsolt.
Hogyan lesz autonómiánk, ha az önálló külpolitikáról rég lemondott a szövetség (szintén Markó ismerte be, még 1999-ben)? Hogyan lesz autonómiánk, ha az Autonómia-statútum parlamenti szavazásáról meglógnak az RMDSZ honatyái? Hogyan lesz autonómiánk, ha a helyi tanácsokban az autonómia-referendum ellen szavaznak a szövetség képviselői? Hogyan lesz autonómiánk, ha a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést elszabotálják az RMDSZ politikusai?
A tüntetés, a felvonulás, a köztéren történő véleménynyilvánítás mind a demokratikus jogállamokban elfogadott eszköztár, sőt a polgári engedetlenség fogalma is bevethető, csak így tudunk egyértelműen üzenni a nacionalista politikát folyatató kétharmados kormánytöbbségnek – mondta Biró Zsolt, hozzátéve, hogy reményei szerint március 10.-e után majd „azok pironkodnak, akik most hitetlenül élnek”. „A székely zászló mára egy sikertörténet, így lesz ez a Székely Szabadság Napjával is, mert a tüntetéseket addig folytatjuk, amíg eredményesek leszünk. A következő megmozdulást miért ne lehetne éppen az RMDSZ kongresszusa alkalmával, május 25.-én Csíkszeredában megtartani?” – zárta sajtótájékoztatóját a Magyar Polgári Párt elnöke.
Marosvásárhely, 2013.február 25.    

MPP-PRESS

admin
 

>