MPP: Toróék mondjanak le

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezérkarának le kellene mondania, mert nem tudták hitelesen képviselni az autonómiát, jelentette ki csürtörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke szerint Toró T. Tibor nem alkalmas az autonómia képviseletére, hiszen míg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) népszavazásán több mint 220 ezren mondtak igent az önrendelkezésre, az EMNP autonómiaprogramját kevesebb mint 60 ezren támogatták. A polgári párt háromszéki politikusa mindkét politikai riválisát bírálta, szerinte a másik két alakulat felelőtlenül politizált. Az RMDSZ rosszul mérte fel a helyzetet, amikor nem támogatta az MPP által szorgalmazott nemzeti válogatott létrehozását, így alig szerezte meg a bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Kulcsár Terza József a néppárt vezetőinek azt rója fel, hogy megosztották a magyarságot. Ha az önkormányzati választások előtt összefog a nemzeti oldal, közösen az RMDSZ-t is tárgyalásra bírhatták volna, véli az MPP háromszéki elnöke. Az MPP támogatja az SZNT kezdeményezését, hogy hívják össze a Székely Önkormányzati Nagygyűlést. Szerintük márciusig a három magyar párt, valamint civilek és egyházak szervezésében újabb autonómiatüntetést kell tartani. Kulcsár ugyanakkor elmondta: januárban a három magyar párt meg kell hogy találja a jogi formát, hogy az EP-választásokon közösen induljon. Az RMDSZ kormányra kerülése kapcsán leszögezte, reméli nem bársonyszék, hanem az autonómia és a magyar nyelv hivatalossá tétele lesz az ára.

Krónika

**

Sajtótájékoztatás

A választások eredményét értékelte mai sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A verseny ezúttal demobilizált. Az RMDSZ-re adott szavazatok újabb negatív rekordot jelentenek a szövetség életében, a néppárt pedig „hozta formáját” azaz a nyári választásokon elért szavazatszámot – értékelt az MPP elnöke. Biró Zsolt ismételten kijelentette, beigazolódott, hogy a Magyar Polgári Párt bölcs döntést hozott azáltal, hogy nem indult a választásokon, hiszen az a napnál is világosabb, hogy csakis az együttműködés a járható út amennyiben a magyarság arányainak megfelelő képviseletet szeretnénk elérni a parlamentben.

A választópolgárok azáltal, hogy nagy többségben az esélyesebb jelöltet támogatták világos üzenetet küldtek. Nem azért nyert ilyen arányban az RMDSZ, mert ennyire hitelesek jelöltjeik, hanem azért, mert azok, akik még érdeklődnek a közélet iránt a „hasznos szavazat” elve mentén hozták meg döntésüket.

Az MPP elnöke bírálta az EMNP megosztó politikáját. Biró szerint az EMNP nyáron megosztotta a nemzeti oldalt, most pedig azáltal, hogy nem látta be esélytelen a bejutásra gyakorlatilag a közösség érdekével ment szembe. Biró emlékeztetett Toró T. Tibor korábbi kijelentésére, mely szerint a pártra azért van szüksége, mert az olyan, mint az atombomba. Az ül a tárgyalóasztalnál, aki atomhatalom – érvelt a pártalapítás szükségessége mellett korábban Toró, most viszont „úgy tűnik be is vetették a bombát” – fogalmazott Biró. „Nem az ilyen típusú harcmodorra van szükség, hanem értelmes és építő párbeszédre. A verseny színtere a belső választások elodázása következtében a helyi (önkormányzati) választás. Tömbmagyar vidéken ez természetes kell legyen, hiszen ez a demokrácia lényege. A parlamenti választás esetében viszont nem tekinthetünk el az együttműködés szükségszerűségétől. Ez a mostani választások legnagyobb tanulsága”

Az MPP elnöke gratulált az RMDSZ-nek és üdvözölte a nyitás jeleit, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Székely István főtitkár helyette nyilatkozatai egészen bíztatóak – fogalmazott Biró Zsolt, aki ugyanakkor üdvözölte Tőkés László EP képviselő kijelentését is, mely szerint „egy új, plurális egységre van szükség”. Ezek a kijelentések egyrészt a „nemzeti válogatott” elvét igazolják, másrészt azt is jelzik, hogy december 9-e után új helyzet állt elő. Biró Zsolt végül felhívta a figyelmet a Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes által megfogalmazottakra is. Orbán Viktor miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese kifejtette: „Romániában összmagyar összefogás szükséges, amiben meg tud nyilvánulni a sokszínűség, és akkor ez garantálja, hogy a magyarság hat százalék körüli eredménnyel biztosan ott van a román parlamentben”. Ez teljesen egybecseng a Magyar Polgári Párt álláspontjával, „erre lehet keret az általunk szorgalmazott Magyar Szövetség” – zárta sajtótájékoztatóját Biró Zsolt.

Marosvásárhely 2012. december 11.

MPP Sajtóiroda

  • admin
  • 2012. december 16. vasárnap
  • MPP
admin
 

>