Együttműködésre ítélve

A nemzeti érdek felülír minden pártpolitikai érdeket – hirdette és hirdeti a Magyar Polgári Párt. A választási eredmények most igazolják: felelős döntést hoztunk, amikor az önös érdekek felé tudtuk helyezni a nemzeti érdeket.

Az eredmények világosan üzennek, hiszen a két párt együtt sem ért el annyi szavazatot, mint négy éve az RMDSZ egymaga. A versenyt tehát elutasították a szavazópolgárok. Ennek tükrében ismételten fel kell hívnunk a figyelmet: új struktúrára van szükség, hogy a romániai magyarság arányainak megfelelően képviselve legyen a parlamentben. A demokrácia alapfeltétele a többpártrendszer, ugyanakkor a pluralizmus biztosítása nem veszélyeztetheti a nemzeti érdekérvényesítést. Ezért javasoltuk korábban is a Magyar Szövetség, avagy a „nemzeti válogatott” felállítását, erre kell elmozdulnunk a jövőben.

A mandátumot nyert magyar képviselőknek gratulálunk és reményünket fejezzük ki, hogy átérzik annak felelősségét, hogy az „új egység” megteremtéséig egész erdélyi magyar közösségünk érdekeinek érvényesítését kell szem előtt tartaniuk.

Marosvásárhely, 2012. december 10.

Biró Zsolt,

a Magyar Polgári Párt elnöke

Hargita megyei szervezete

Közlemény

A tények a polgáriakat igazozolták, a megosztottságunk a többséget erősíti. Ha a Magyar Polgári Párt is részt vesz a parlamenti választásokon, eleget tesz ugyan az egyik követelménynek, azonban bizonyítottan az erdélyi magyarság erős parlamenti képviseletébe kerül, az RMDSZ 5% alatt marad. Ezzel az eredménnyel nem dőlhet hátra a szövetség. Bízunk abban, hogy, figyelembe veszi azt a tendenciát, amely a bejutási küszöböt veszélyezteti. Felelős döntést hoztunk, hiszen miközben világos volt, hogy a verseny a parlamenti választások alkalmával nem járható az EMNP felelőtlenül hirdette, hogy bejuthat két párt. Az RMDSZ felelőssége pedig, hogy húsz éve elodázta a belső választásokat, most pedig nem látta be, hogy az önkormányzati választás egyfajta “előválogató” a nemzeti válogatott számára. Magyar közösségünk képviseletének korrekcióját belső ügyként kell kezelnünk és megoldanunk. A helyhatósági választásokon értelmet nyer a verseny, az önkormányzatok egyre erősödő vezetése tekintetében, azonban a román parlamentben egy magyar ügy kell hogy legyen. Felelősséggel tartozunk maroknyi közösségünkkel szemben és a pártok érdekeit felülírja a nemzet. Elengedhetetlen az összefogás minden magyar szervezet részéről. A Magyar Polgári Párt kezdeményezése, miszerint az erdélyi magyar nemzeti egységet és annak érvényre juttatását a nemzeti válogatottban látja megvalósíthatónak egy lépés abban az irányban, amelyet mindannyiunknak követnünk kell.

Csíkszereda 2012. December 9

MPP-PRESS

admin
 

>