Új vezetőséget választott a Magyar Polgári Párt országos kongresszusa. A szombati küldöttgyűlésen előbb alelnököket választottak, majd az elnök személyéről is döntöttek.

wpid-mpp8_b-2012-10-16-20-28.jpg

Kisebb szünetekkel közel öt órát tartott a Magyar Polgári Párt IV. Országos Tanácsa a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium dísztermében. Miután a polgáriak több vezetője is felszólalt, a küldötteknek arról kellett dönteniük, hogy a továbbiakban is fenntartják a politikai párt szervezeti önállósságát és sérthetetlenségét. Ezt elfogadva a következő napirendi pontban egyeztettek a közelgő román parlamenti választások teendőiről: öt szakaszban fogalmazták meg terveiket.
Elsőként megpróbálják kezdeményezni a Magyarok Szövetségét, hogy fogjanak össze a politikai pártok. Ha ez nem sikerül, akkor csak az Erdélyi Magyar Néppártal kötnének egyezséget, és egyenlő arányban indítanának képviselő- és szenátorjelölteket az MPP színeiben. A harmadik lehetőség is az előbb említett két párt együttműködéséről szólt: együtt neveznék meg a választáson induló személyeket, és független jelöltekként támogatnák őket. Amennyiben egyik alternatíva sem jön össze, akkor saját jelölteket indítanak, vagy függetleneket támogatnak. Legvégső esetben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, illetve az Erdélyi Magyar Néppártal tárgyalnának másféle lehetőségekről.

Miután ezt is elfogadták a polgáriak küldöttei, Orbán Balázs ügyvezető elnök bejelentette annak az öt személynek a nevét, akiket előzőleg – hosszas tanácskozás után – megjelöltek a párt alelnöki tisztségeire. Megpróbálták Erdély minden régiójából kiválasztani a megfelelő vezetőt. A küldöttek elfogadták a Szatmár, Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megyei jelölteket, így a következő négy évben Mosdóczy Vilmos, Simon Csaba, Márton Zoltán, Mezei János és Fülöp Csaba fogja betölteni a Magyar Polgári Párt alelnöki tisztségeit.

wpid-biro-zsolt1_b-2012-10-16-20-28.jpg

Biró Zsolt, az MPP új elnöke nyilatkozik a román és magyar sajtó képviselőinek

Ezután következett az elnökválasztás. Az újonnan megválasztott alelnököknek kellett jelölniük egy személyt erre a pozícióra. Rövid tanácskozás után ismertették, hogy Biró Zsoltot, a Maros megyei szervezet tagját nevezték meg elnökjelöltként. A 110 küldöttből végül 69-en fogadták el új vezetőjüknek a javasolt személyt, 41-en pedig elutasították.
Az új elnök megköszönte a bizalmat annak a többségnek, amely rá szavazott, valamint megígérte azoknak is, akik nem értettek egyet a döntéssel, hogy a következő négy évben legjobb tudása szerint fogja végezni pártelnöki munkáját. Biró Zsolt ugyanakkor kifejtette: „Sürgős teendőink vannak. December 9-én ismét urnák elé szólítják a lakosságot. Az MPP már az önkormányzati választások után kezdeményezte a párbeszédet, és úgy érzem, tisztességes ajánlatot tettünk. Sajnos ez a hajó elúszni látszik, de ennek ellenére mondom, ne csatára hangoljunk, hanem a magyar érdek érvényesítése határozza meg cselekvésünket” – közölte székfoglaló beszédében az új elnök.

Szász Jenő, az MPP volt elnöke leköszönő beszédében megköszönte kollégáinak az együttműködést, és jó munkát kívánt az új elnökségnek.
szekelyhon.ro

admin
 

>