Maros megye és Marosvásárhely vendége lesz Kövér László a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöke, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség választmányi elnöke.

Holnap, június 5.-én ismét csatlakozik a Magyar Polgári Párt kampánycsapatához dr. Kövér László, aki a Nyárád menti településekre látogat. Kövér László Biró Zsolt, Maros megyei tanácselnök-jelölt társaságában Ákosfalvára, Nyárádgálfalvára, Backamadarasra, Nyárádszeredába, Jobbágytelkére, Nyárádremetére, Szovátára, Balavásárra, Segesvárra és Jeddre is ellótogat. Este a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házban kerül sor a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi kampányzáró rendezvényére. Az esemény díszvendége lesz Kövér László házelnök.
Ma 18 órától a Magyar Polgári Párt maroskeresztúri kampány-nagygyűlésén vesz részt Biró Zsolt, megyei tanácselnök-jelölt.
Hét végén Nagyernyében, Marossárpatakon, Jobbágytelkén, Székelyhodoson, Nyárádremetén találkozott a választópolgárokkal Biró Zsolt, a Polgári Maros megyei tanácselnök-jelöltje. Biró Zsolt és az őt kísérő önkéntesek szórólapokat osztogattak és elbeszélgetett a falubeliekkel. A Polgári Koalíció jelöltje ismertette a Magyar Polgári Párt terveit, programját, mely út a változáshoz, mert a Polgári Párt az emberek pártján áll!
Vasárnap este Disznajóban és Magyarón vett részt választási fórumon a megyei tanácselnök-jelölt. A Felső-Marosmentén ugyanazon gondokkal küzdenek a gazdálkodók, mint a megye más területén, ami pedig a magyarság helyzetét illeti, elégedetlenek az emberek a szövetség nyújtotta segítséggel. „A hintapolitika országosan is megbukott, a négyévenkénti fedezet nélküli ígéretekre alapozó politika helyi szinten is meg fog bukni” – fogalmazták meg reményüket a helybéliek, akik a változásra szavaznak. Biró Zsolt a Maros, Hargita és Kovászna megyékre érvényes fejlesztési stratégiát is ismertette, illetve egy közös fejlesztési ügynökség felállításának tervéről beszélt.
Június 5.-én Nyárádszeredában tart kampányrendezvényt a Magyar Polgári Párt helyi szervezete. Biró József Attila polgármester-jelölt délután Kövér Lászlót, a párt tiszteletbeli elnökét fogadja, este 7 órától pedig a helyi kultúrotthonban lépnek fel Antal Imre és felesége Sebestyén Ágnes. A Pro Cultura Hungarica díj kitüntetettjei kuruc dalokból összeállított műsorral szórakoztatják a nyárádszeredaiakat. Ezt követően lakossági fórumra kerül sor.
Június 6.-án Szovátán tekinthetik meg az érdeklődők a kuruc műsort. Este 7 órától a helyi kultúrotthonban bemutatkoznak a Magyar Polgári Párt szovátai jelöltjei és Hajdú Imre polgármester-jelölt. A lakossági fórumon jelen lesz a párt megyei tanácselnök-jelöltje Biró Zsolt is.
Június 7.-én kerül sor a Magyar polgári Párt Maros megyei kampányzáró rendezvényére. A marosvásárhelyi Nyári Színpadon a Hungarica rock együttes lép fel.
Este fél 8-tól Antal Imre és felesége Sebestyén Ágnes, a Pro Cultura Hungarica díj kitüntetettjei kuruc nótákat adnak elő. Ezt követően színpadra lépnek a Magyar Polgári Párt Maros megyei polgármester-jelöltjei. 8 órától már a szórakozásé a főszerep. A Kárpát medencei magyarság egységét is megtestesítő rock együttes, a Hungarica koncertje zárja a Magyar Polgári Párt Maros megyei kampányát.
Polgáriak az oktatásról (Kampányban)
Az új tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy a fenntartó önkormányzat hangsúlyosabban beleszóljon az oktatási ügyekbe, az MPP sepsiszentgyörgyi programja szerint a helyi tanácsnak a következő négy évben ki kell használnia ezt a lehetőséget – a polgáriak oktatási programjáról Bereczki Kinga tanácstag beszélt a párt e heti sajtótájékoztatóján.
Az elmúlt négy évben is önkormányzati képviselőként tevékenykedő Bereczki Kinga kifejtette: fontos lenne, hogy a továbbiakban ne forduljon elő óvoda-, iskolabezárás, sokkal inkább az oktatási intézmények fejlesztése kerüljön előtérbe. Erre a törvény is lehetőséget biztosít most már, és anyagilag is kiegészítheti a helyi tanács a minisztérium által kiutalt költségvetést. Véleménye szerint minőségi és hasznos tudást kell biztosítani gyermekeinknek, ez fennmaradásunk záloga.
Megválasztása esetén Bereczki Kinga javasolni fogja, hogy a helyi költségvetésből különítsenek el iskolai alapot, amelyből a színvonalas pedagógusképzéseket, tanulmányi utakat, különböző iskolai programokat, versenyeken való részvételt támogathatnának, így az önkormányzat is hozzájárulhatna az oktatás színvonalának növeléséhez, az intézményrendszer fejlesztéséhez. 
Fontosnak tartják az oktatásba beemelni a nemzeti öntudatra nevelés gyakorlatát. Ez honismereti körutak, helytörténeti előadás-sorozatok szervezésével, iskolai testvérkapcsolatok erősítésével is elképzelhető, de mivel a szimbólumhasználatnak is nagy a jelentősége az öntudat erősítésében, a háromszéki iskolákban gyakorlattá tennék a végzősök székely ruhában ballagását. “Ebben a példával élen járhatna a Székely Mikó Kollégium, amely nevében is hordozza a székely hagyományt” – mondotta Bereczki Kinga. Hangsúlyozta: akárcsak eddig, az MPP az elkövetkező négy esztendőben is kiemelt feladatának tartja az oktatást.
3szek.ro
Interjú Bálint Józseffel, az MPP sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltjével

A tapasztalatszerzést tartom az elmúlt négy év legfontosabb hozadékának a magam számára, hiszen mielőtt alpolgármesternek választottak, nem dolgoztam önkormányzatban. Az elmúlt négy év nem volt zökkenőmentes, leváltásom, majd visszahelyezésem sok bonyodalmat okozott a hivatalban és a tanácsban, de az eredmények fontosabbak.”

– Az elmúlt négy évben Sepsiszentgyörgy alpolgármestereként dolgozott. Voltak sikerélményei?
– A tapasztalatszerzést tartom az elmúlt négy év legfontosabb hozadékának a magam számára, hiszen mielőtt alpolgármesternek választottak, nem dolgoztam önkormányzatban. Az elmúlt négy év nem volt zökkenőmentes, leváltásom, majd  visszahelyezésem sok bonyodalmat okozott a hivatalban és a tanácsban, de az eredmények fontosabbak. A hatásköröm elsősorban a gazdasági feladatokra terjedt ki, én feleltem a városi adóhivatal működtetéséért, valamint a vagyonigazgatóság megszervezéséért.
Sok munka volt, hiszen az elmúlt évben költözött az adóhivatal egy felújított, bérelt épületbe, de a kitűnően képzett munkatársaimmal gördülékenyen megoldottuk a kérdést. Elégtételt jelent számomra az is, hogy sok emberrel kerültem kapcsolatba,  polgármesterekkel, tanácselnökökkel, tanácsos kollegákkal. Négy év alatt, ha sokszor ellenszélben is, sikerült nagyon sok kis ember gondján segíteni, legrosszabb esetben legalább tanácsokat adtam a hozzám fordulóknak. Ez megerősít abban, hogy a további közéleti szereplésemre szükség van: kell valaki a kis emberekkel is foglalkozzon, hiszen ők vannak többségben.
– Mik a tervei megválasztása esetén?
– Sepsiszentgyörgyön jelenleg olyan közösség él, amely nem dicsekedhet az átlagfizetésével, munkahelyekben hiány van, ezért olyan jelöltcsapat sorakozott fel mellém, melynek tagjai elsősorban gazdasági szakemberek. A gazdaság fellendítésére van a legnagyobb szüksége a városnak,  mert a kulturális élete megfelelő, sőt magas szintű.
Ehhez mi is hozzájárultunk, a továbbiakban sem akarjuk elhanyagolni ezt a területet, de programunknak elsősorban a gazdaságfejlesztés a tartópillére. Nagy szükség van még önkormányzati lakásokra, ahová fiatalokat tudunk kedvezményes áron beköltöztetni, ezek létrehozása itthon tartaná a fiatalokat, hiszen a nehézségek nagyon sok fiatalt arra késztettek, hogy elhagyják szülőföldjüket. Abban szeretnénk segíteni, hogy itthon maradjanak.
– Szülőföldön maradás és munkahelyteremtés – ezek választási programjának  kulcsszavai. Hogyan, milyen eszközökkel tudja megvalósítani ezeket?
– Téves elképzelés, hogy az önkormányzat nem léphet a munkaerőpiacon. Igenis vannak olyan hatáskörei, amelyek alapján beavatkozhat, lehetősége van saját alárendeltségébe vállalkozásokat indítani. Ez az egyik megoldás: önkormányzati tulajdonban működő vállakozás, amely a kisebb út- és épületjavításokat el tudná végezni, sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehetne beavatkozni, ha nem kellene közbeszerzést kiírni.
Ez anyagi megtakarítást is eredményezne. Számítunk azokra, akik bíznak a változásban, ígéretükhöz híven mellénk állnak, létrehozzák az új munkahelyeket, amelyek egy új helyzetben ösztönzően  hatnak. A terveink szerint az önkormányzat és az eddig megkérdezett vállalkozók mintegy ötszáz munkahelyet tudnak biztosítani.
– Számos nézeteltérése volt a Magyar Polgári Párt tanácsosainak az RMDSZ-frakcióval. Elképzelhető, hogy ez június 10. után másképp lesz. Elképzelhetőnek tartja a három magyar politikai szervezet közti együttműködést?
– A magyar politikai szervezetek a választások után szükségszerűen együtt kell hogy működjenek. A nemzeti minimum a magyar közösség itthontartását és anyagi gyarapodását eredményezheti. Az elmúlt napokban sokat beszéltek a Csíksomlyói búcsúról, amely valamikor a vallási összetűzéseknek vetett véget, Erdélyben az 1567-es csatározások előtt vallási összetűzések voltak magyarok között, azt is sikerült rendezni és ma már minden nemzeti megnyilvánuláson az egyházak közösen lépnek fel, minden erejüket és tekintélyüket latba vetik, hogy a magyarság itthon érezze magát Erdélyben.
Ugyanígy a politikai pártok is felül kell emelkedjenek a torzsalkodásokon, elsősorban azokban a kérdésekben, amelyek a nemzeti megmaradást érintik.
Szerző(k): Bíró Blanka

Beszélgetés Zazula Bélával, az MPP szatmárnémeti polgármesterjelöltjével

Először is fontosnak látom a közigazgatás átszervezését. A közhivatal szó – amint Szatmárnémetiben látjuk – mára már nem jelent egyebet, mint hosszú sorokat az ügyfélfogadó irodák előtt, és körülményes ügyintézést. Ez keserű emlékeket ébreszt bennem, a bürokrácia teljesen elburjánzott a hivatalokban, nem beszélve a korrupcióról.”

– Miért döntött úgy, hogy indul a szatmárnémeti polgármesteri tisztségért?
– Szatmár városa nagyon elhanyagolt, rosszak az utak, kevés a munkalehetőség, főleg a jól fizető munkahelyekből van hiány, de komoly szociális problémákkal is szembe kell néznünk. Az önkormányzat lényegében nem törődik az idősekkel, a nyugdíjasoknak nincs lehetőségük összejárni, közösen eltölteni a szabadidejüket, ráadásul a tömegközlekedés terén sem kapnak kellő támogatást, nagyon sokba kerül nekik a buszozás. Évek óta nincs a városnak strandja, ami nemcsak az időseknek, hanem mindenkinek hiányzik. A szatmáriak évek óta kénytelenek más városokba járni nyáron fürdeni, és még hosszan sorolhatnám a problémákat, melyeket meg kellene oldani.
– Melyek lennének a fő céljai, ha megválasztanák polgármesternek?
– Először is fontosnak látom a közigazgatás átszervezését. A közhivatal szó – amint Szatmárnémetiben látjuk – mára már nem jelent egyebet, mint hosszú sorokat az ügyfélfogadó irodák előtt, és körülményes ügyintézést. Ez keserű emlékeket ébreszt bennem, a bürokrácia teljesen elburjánzott a hivatalokban, nem beszélve a korrupcióról. Ezen mindenképp dolgozni akarok. Új szociális lakások építését is tervezem, mivel ezekből hiány van a városban.
Nagyon sok olyan kis keresetű család él a megyeszékhelyen, amelyeket állami bérleményből lakoltattak ki az elmúlt hónapok–évek során és nem tudják megengedni maguknak azt, hogy saját ingatlant vásároljanak, sőt a piaci áron való bérlés is komoly gondot okoz számukra. Úgy vélem, az egészségügyi ellátás terén is nagy hiányosságok vannak, ezért tervezem, hogy úgynevezett sürgősségi pontokat alakítok ki minden lakónegyedben, hogy a lehető leggyorsabban szakértőhöz juthassanak a betegek. Nagy beruházókat kívánok Szatmárnémetibe vonzani, ugyanakkor komoly hangsúlyt kívánok fektetni a kis- és középvállalkozások segítésére.
A szakoktatás terén is vannak bajok, hozzá kívánok járulni ahhoz, hogy a képzést a piaci igényekhez igazítsák. Földalatti és emeletes parkolóházak létrehozására is szükség van, továbbá a sportolás alapvető feltételei sem adottak a városban, ezen is kívánok segíteni, valamint a kulturális élet fellendítése és a közlekedés átszervezése, ésszerűsítése is része a programomnak.
Azt is tervezem továbbá, hogy a szatmárnémeti lakónegyedekből adó formájában befolyó öszszegekből 10 százalékot visszautalunk az ott élőknek, hogy maguk dönthessék el, mire költsenek, mivel az ott élők tudják legjobban, mire volna szükségük. A város történelmi központjának rehabilitálására is nagy hangsúlyt kívánok fektetni, valamint a termálvíz ésszerű kihasználását is meg kívánom oldani.
– Nevét politikusként csak nemrég kezdte megismerni a szatmári lakosság?
– Alig néhány hónapja politizálok, azonban megalakulása óta szimpatizánsa vagyok a Magyar Polgári Pártnak.
– Nem tart attól, hogy az ön indulása miatt nem lesz magyar polgármestere Szatmárnémetinek?
– Nem. Ha a románok számára nem jelent problémát, hogy több román jelölt indul, akkor mi miért ne adhatnánk meg az esélyt a magyaroknak a választásra? Ilyés Gyulával egyébként nagyon sokan elégedetlenek, főleg ezekre a voksokra számítok, valamint azokra a szavazókra, akik – választási lehetőség hiányában – el sem mentek volna az urnákig. Szatmárnémetiben egyébként nem általános érvényű dolog az etnikai alapú szavazás, így arra számítok, hogy románok is lesznek szép számmal azok között, akik engem választanak.
Szerző(k): Babos Krisztina

Az MPP a polgárok érdekeit képviseli!
– ízelítő az MPP városfejlesztési tervéből
A Magyar Polgári Párt városfejlesztési terveit ismertette a keddi szabadtéri sajtótájékoztatón dr. Pálosi Csaba, a párt marosvásárhelyi elnöke, aki nem csak szóban utalt bizonyos hiányosságokra, hanem be is mutatta, hogy mit kellene változtatni. Szó esett a bicikli utak hiányáról, a zöld övezetek felszámolásáról, a város kinézetét csorbító épületekről, valamint a közbiztonságról. Ezek közül néhányat részletesebben is kifejtett.
„Mivel közeledik a turista szezon, pár intézkedésre lenne szükség. Például a Kárpátok sétányán lévő Kós Károly épületek már egy ideje romokban állnak, el kellene takarni egy díszes paravánnal, ez nem kerülne nagy erőfeszítésbe, valamint javítana a város kinézetén” – nyilatkozott Pálosi. További esztétikai malőrként említette az utcák mentén össze-vissza lógó dróthuzalokat.
A fák kivágása ellen is felszólalt, elmondása szerint nem kellet volna hagyni, hogy elpusztítsák a Gát utcai fákat. Ha már ilyen döntés született a vezetőség részéről, akkor úgy kellett volna cselekedni, ahogyan a Vlahuta utca lakosai tették, akik kivonultak az utcára, és nem engedték, hogy megfosszák őket attól a kevés zöldövezettől, ami még maradt számukra. Látható ugyan néhány, a gépek által okozott sérülés a fák kérgén, viszont nem sikerült kiirtani őket. Állítólag az általános városfejlesztési tervben megduplázták a zöld övezetek kialakítását. A fenti és más tények alapján – mondta Pálosi – inkább csak fele valósult meg.
A továbbiakban a Május 1 strand problémája került napirendre. Az MPP marosvásárhelyi elnöke szerint, az évek óta elhanyagolt fürdőhelységért is tenni kellene már valamit. Egy újabb problémát jelent az, hogy „a nyári szezonban minden hétvégén megfürdik egy autós a turbina árokban”. Szükség lenne egy fekvő rendőrre, vagy legalább egy villogó jelzőlámpára, hogy csökkenjen a balesetek száma.
A Polgári Párt marosvásárhelyi szervezete úgy véli, hogy nincs szükség semmiféle bekötő útra, amely a Somostetőn keresztül haladna. Közlekedés szempontjából nem jelentene olyan sokat, mint amennyi természeti kárt okozna. Ez további zöld terület kiirtását-, valamint a megmaradt növényzet folyamatos szennyezését jelentené.
Az Azomaros vegyipari kombinát ügyében népszavazást rendelne el a párt. Pálosi elmondta, a nevük is arról árulkodik, hogy a polgárok érdekeit szeretnék képviselni. Ha a polgárok bizalmat szavaznak nekik, akkor a tanácsosok biztosítják őket arról, hogy az előbb elhangzottak és más tervek ne csak említésre kerüljenek a tanácsüléseken, hanem tegyen is értük a vezetőség.
Kozpont.ro

MPP-PRESS

 

admin
 

>