Trianoni megemlékezés

Sepsiszentgyörgyön nem veszett össze az RMDSZ és az MPP a trianoni megemlékezés szervezése felett. Bálint József, a város alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a délelőtt folyamán tartották a városháza szokásos rendezvény-jóváhagyási megbeszélését, és kiderült, hogy június 4-re ugyanarra az időpontra két igénylés is érkezett az RMDSZ és az MPP részéről.

A két magyar szervezet képviselői megegyeztek, hogy egymás után tartják a rendezvényeiket. A polgári párt már évek óta a belvárosi Erzsébet parkban az egykori országzászló helyén szervezi a trianoni megemlékezést. Idén is ezen a helyszínen emlékeznek 17.30-tól, meghívták a szövetség és néppárt képviselőit is, akik ha akarnak, fel is szólalhatnak. Ennek folytatásaként a száz méterrel távolabb felállított színpadon az RMDSZ által szervezett kulturális műsorral folytatják, megkérik majd az embereket, hogy vonuljanak át oda, mondta Bálint József. Az alpolgármester hangsúlyozta, a Magyar Országgyűlés két évvel ezelőtt elfogadta, hogy június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja, a sepsiszentgyörgyi rendezvényt is ennek szellemében tartják, túllépve a történelmi traumán, a tényleges összetartozást erősítve.

A sajtótájékoztatón Bereczki Kinga MPP-s tanácstag, aki újabb mandátumra pályázik, a párt oktatási programját ismertette, hangsúlyozta, ki kell használni, hogy az új tanügyi törvény szerint az önkormányzatok nagyobb szerepet kapnak a tanügyben, be kell emelni a nemzeti öntudatra való nevelést, például honismereti körutak, helytörténeti előadássorozatok szervezésével.
Biró Blanka

A gazdaságra alapoz az MPP

Még idén megépítik az első fahulladéküzemet azok az osztrák befektetők, akik a Magyar Polgári Párt (MPP) meghívására érkeztek Erdélybe, a beruházás a helyhatósági választások után valósul meg – közölte Keizer Róbert, az MPP kolozsvári elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Hozzáfűzte: tárgyaltak Salzburg környéki szállodák képviselőivel, akik hajlandók megosztani tapasztalatukat az erdélyiekkel.

Fodor Alpár kolozsvári tanácsosjelölt – aki második helyet foglal el az Erdélyi Magyar Néppárttal közös listán – a gazdasági elképzeléseket ismertetve elmondta: jelenleg mindössze 280 ezer turista érkezik Kolozsvárra évente, a városban kevés a szállás és az is félelmetesen drága. Fodor szerint nem elérhetetlen célkitűzés az évi egymillió turista, s ez szerinte 200 millió euró jövedelmet jelenthetne Kolozsvárnak évente, és 5-7,5 ezer új munkahely jönne létre. Az MPP két, vidéki polgármesterjelöltjét is bemutatta: Csüdöm Ferenc bánffyhunyadi polgármesterjelölt a romák helyzetének megoldását és a munkanélküliség felszámolását tekinti elődleges feladatának, míg a Kelece községben induló Bálint Lídia Erzsébet a turizmusra fektetné a hangsúlyt a rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező településen.

Szerző(k): Kiss Előd-Gergely

MPP-ajánlat: fejleszteni a turizmust

A helyhatósági választásokra készülő négy jelöltjét mutatta be tegnap a Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezete. A kolozsvári városi tanácsosi tisztségre pályázó Fodor Alpár a sajtónak elmondta: a kincses város eddig méltatlanul kihasználatlan turisztikai potenciálját szeretné sürgősen megjavítani. Tavaly 280 ezer turista fordult meg Kolozsváron, a szállodák túl drágák voltak, félig üresen pangtak, személyzetük gyatrán kiképzett. Nagyszeben példáját követve, el lehetne érni akár az évi 1 millió vendéget is, ami 200 millió eurónyi bevétellel kecsegtetne. Ez a fejlődés pedig 5000-7500 új munkahelyet jelentene a város lakosságának. Fodor Alpár másik ajánlott programja szociális jellegű: megfelelő öregotthonok létesítését szorgalmazza, ami több ezer új munkahelyet, és az egész ország számára követendő példát jelentene.

Csüdöm Ferenc vállalkozó Bánffyhunyad polgármesteri székéért száll harcba. Bár a jelenlegi városi elöljáró jó munkát végzett, mégis sok még a tennivaló, például javítani kell a közlekedési körülményeken, illetve templomépítéssel kell hozzájárulni a cigánykérdés megoldásához – fejtette ki a tegnapi sajtótájékoztatón. Csüdöm szerint a választáson minden pályázó jó eséllyel indul, mivel a város lakosságának többsége beköltözött. Ha az MPP részéről egy-két tanácsos bejut a városvezetésbe, külföldi beruházókat hozhatnak „házhoz”.

Bálint Lídia Erzsébet magyarvalkóiként, Kiskalota község polgármesteri tisztségét célozta meg. Szerinte a környék festőisége és a népi hagyományok lehetővé teszik a faluturizmus fejlesztését, ami nagyban hozzájárulhat a fiatalok otthon tartásához, hogy ne kényszerüljenek alkalmi munkából megélni, vagy külföldre vándorolni.

Lázár Attila egeresi községi tanácsos szeretne lenni, mert néptáncoktatói munkájával a faluturizmust tudná szolgálni. Hamarosan Japánba megy tanítani, aminek eredményeként ottani turistacsoportokat várnak majd Kalotaszegre.
szabadsag.ro

Vitafórum Szalacson

Bihar megye – A Magyar Polgári Párt vasárnap délután vitafórumot tartott Szalacson, amelyen részt vett Porsztner Sarolta jelenlegi polgármester, Horváth Béla RMDSZ-es polgármesterjelölt, és Kriszte Tamás, az MPP polgármesterjelöltje. Kriszte Tamás felvázolta azokat a problémákat, amelyekre sürgősen megoldást kellene találni, vagy a közösség érdekében változtatásokat kell eszközölni. Barátságos hangulatban , néhány helyi lakos hozzászólása után ért véget a fórum, amelyet egy telt házas koncert követett, a Romantikus Erőszak együttes előadásában.

  • admin
  • 2012. május 31. csütörtök
  • MPP
admin
 

>