1

Közlemény

 

A Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi önkormányzati képviselői megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a 2012. április 26.-ra kezdeményezett rendkívüli tanácsülésről – amelyet Nyirő József székely apostol újratemetése kapcsán kezdeményeztek – az RMDSZ frakció testületileg távolmaradt, Bunta Levente polgármester pedig zsebre vágta a tanácsterem kulcsát, meggátolva ezáltal a megjelent tanácsosok, jegyző, illetve a hivatal munkatársainak bejutását a terembe.

Bunta Levente egykori KISZ-titkár nem hazudtolja meg önmagát és zsenge ifjúmunkás korában kialakított értékrendjét. A sajtónyilatkozataival ellentétben, már a Magyar Országgyűlés Hivatalának képviselőivel folytatott zárt ajtós megbeszélésen kinyilvánította abbéli meggyőződését, miszerint Nyirő József “antiszemita” és “nyilas” volt, illetve azt is, hogy akkor lesz Nyirő újratemetés Székelyudvarhelyen, ha pünkösdkor – természetesen véletlenül – nem szedeti fel a Márton Áron tér kockaköveit.

Tanulságos párhuzam, hogy a hírhedt Rajk László – kommunista belügyminiszter, az Államvédelmi Hatóság megalapítója, a koncepciós perek kezdeményezője –, aki vérszomjasan üldözte Nyirő Józsefet, udvarhelyi születésű!

Bunta Levente polgármester az élő bizonyítéka annak, hogy Rajk László szellemi utódai ma is itt élnek közöttünk. Ő viszont nem csizmadiamester, mint Rajk László édesapja, hanem – egészen elképesztő módon – polgármester!

A módszere pedig ugyanaz: megfélemlít, hazudik, koncepciós pereket és sajtóközleményeket gyárt, amelyekben visszaöklendezi negyven év hamis kommunista propagandáját. Ő az, aki még 2004-ben képes volt bíróságon is megtámadni a Nyirő József szobrát is magába foglaló Emlékezés Parkját Székelyudvarhelyen.

Ma újfent kiderült: huszonkét évvel a kommunista rezsim bukása után Rajk László szellemi örököse, és RMDSZ-es elvbarátai még mindig itt ülnek a nyakunkon! Csak a harcmodoruk változott. Manapság már nincs lehetőségük sem deportálni, sem fizikailag megsemmisíteni bennünket, ezért a lelkünket, mindannyiunk lelkét próbálják mérgezni!

Ezért is fontos a Nyirő-újratemetés: be kell bizonyítanunk, hogy nem Rajk, hanem Nyirő népe a többség Székelyudvarhelyen!

A Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi önkormányzati képviselői

Székelyudvarhely, 2012. április 26.

 

Nyirő József a székely Mikszáth
Rajk és a kommunista rezsim felakasztási parancsot adott ki ellene
A száműzetés gettójából lassan kitört Tormay Cécile, Wass Albert és Nyirő József. Nyirő József, a székely néplélek írója Pünkösdkor hazatér: hamvait különvonat szállítja Madridból Budapestre, majd Székelyudvarhelyre, ahol ünnepélyes keretek között újratemetik – mondta Takaró Mihály irodalomtörténész 2012. április 17-én Budapesten a Polgárok Házában.
A száműzött magyar irodalomról tartott előadás-sorozat 11. alkalmán az irodalomtörténész Nyirő József alakját idézte fel. Hangsúlyozta, hogy a méltatlanul száműzött íróinkat vissza kell hozni az emberek közgondolkodásába.  Nem elég elolvasnunk a műveket, tovább is kell adnunk azokat. Nyirő József a székely Mikszáth, aki soha nem akart világpolgár lenni. 1912-ben szentelték pappá, megszerezte a teológiai doktorátust, ám tanulmányait követően nem Rómába ment, hanem Kide faluba, ahol találkozott népével és a mély szegénységgel. Feladatául tűzte ki, hogy a székelységet megismertesse önmagával. Első prédikációján üres volt a templom, ennek ellenére megtartotta szentmiséjét, mert eszébe jutott az Ige, Ha Ti nem prédikáltok, a kövek szólalnak meg helyettetek. A székely irodalom legszebb írója, vagy ahogy Bóka László nevezte: a havasok királya 1945-ben Wass Alberttel együtt menekülésre kényszerült, mert a felakasztandó háborús bűnösök között találta magát.  Rajk László belügyminiszter körözést adott ki legjobbjaink ellen: próbálta kikérteni a már emigrációban tartózkodókat, többek között Dohnányi Ernőt, Wass Albertet, Szeleczky Zitát és Nyirő Józsefet. A Nyugat érdeme, hogy nem adta ki őket – hangsúlyozta Takaró Mihály.

A csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonattal érkeznek haza Nyirő József székely író hamvai

„Tégy velem Uram, Jóistenem, amit jónak látsz, (…) de áldd meg a magyarokat (…) ha a testemet nem is, de legalább a lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy az udvarhelyi temetőbe.”
Május 24-én, reggel a Nyugati pályaudvarról indul a Nyirő emlékkocsival együtt a Boldogasszony Zarándokvonat. Máriaradnai megállás után érkezik meg Gyergyószentmiklósra, majd Pünkösd szombatján a zarándokvonattal együtt érkeznek meg Nyirő József hamvai Csíkszeredába. Innen díszkísérettel viszik át a Hargitán Székelyudvarhelyre, ahol Pünkösd vasárnap ünnepélyesen újratemetik.
Az író Székelyzsomboron született, 1933 és 1939 között élt Székelyudvarhelyen, majd 1953-ban hunyt el Madridban. Nyirő József (1889, Székelyzsombor – 1953, Madrid) a  Jézusfaragó ember, az Uz Bence, A sibói bölény, Az én népem és számos más mű szerzője, a „székely apostol”, ahogy madridi sírfeliratán állt, 1945-ben távozott külföldre. Az Isten igájában című regényéből ismerjük drámáját. A székely irodalom kiválósága Pünkösdkor – végrendelete értelmében – a szeretett anyaföldbe hazatér…

 

__________________________________________________________________________________________________

 

Tanulságos párhuzam, hogy éppen  a székelyudvarhelyi születésű (  édesapja állítólag egy helyi székely  csizmadiamester volt  )   Rajk László ( 1946. március 20-tól kommunista belügyminiszter volt, e posztján a "fasiszta és reakciós csoportok" üldözése címén létrehozta az ÁVO-t, és számos keresztény, magyar nemzeti és demokrata szellemű intézményt és szervezetet tiltott be, illetve oszlatott fel (mintegy 1500-at), megrendezte az első koncepciós pereket. )   vadászott  vérszomjasan Nyirő Józsefre.
Rajk László szellemi utódai mai is élnek közöttünk ,  Székelyudvarhelyen is, Budapesten is. Már nem feltétlenül csizmadiamesterek, hanem KISZ titkárokból és szakszervezeti bizalmikból átvedlett városvezetők, mint például Székelyudvarhelyen is.
Akik most éppen nem gyilkolnak, mert azt már/még nem lehet,  hanem az  udvarhelyi városházán  visszaböfögik az elmúlt negyven év hazug kommunista propagandáját Nyirő újratemetése kapcsán ( nyilas volt, antiszemita volt stb stb ) . Akik még 2004-ben képesek voltak bíróságon megtámadni a Nyirő szobrát is magába foglaló udvarhelyi Emlékezés Parkját.  De pünkösdkor  azért szeretnének ám  tülekedni a ravatalnál, hogy a választópolgár azért  lássa őket, biztos, ami biztos.  Aztán, ha változnak az idők, és netán visszatér az ő kommunista  világuk, ők lesznek az elsők,  akik kimennek az udvarhelyi temetőbe és ledöntik az újratemetett Nyirő síremlékét.
Ezért is fontos az újratemetés, hogy kiderüljön:  nem Rajk népe, hanem Nyirő népe Székelyudvarhely. És Budapest is.

admin
 

  • marton szerint:

    hazudtok, legyetek átkozottak !

  • >