Kézdivásárhelyen Rácz Károly az MPP jelöltje

 

Tegnap a Magyar Polgári Párt kézdivásárhelyi székhelyén Kulcsár-Terza József és Lukács László, az MPP megyei, illetve városi szervezetének elnöke bemutatta az alakulat polgár­mesterjelöltjét, Rácz Károlyt. A sajtótájékoztatón dr. Fekete Károly, az MPP megyeitanács-tagja is jelen volt.

Lukács László elmondta: elérkezett az a pillanat, amikor a párt nevesíti polgármesterjelöltjét: százszázalékos támogatással az a döntés született, hogy Rácz Károlynak szavaznak bizalmat egy újabb mandátum elnyeréséért. Megbíznak benne, és szeretnék, ha folytatná az elkezdett munkát – fogalmazott az MPP városi elnöke.
Kulcsár-Terza József arról szólt, hogy Rácz Károly az RMDSZ áldozata lett. Ő aznap Budapesten volt, amikor csúszópénz elfogadásának gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a városvezetőt. Világos számukra, az RMDSZ tette ezt a "gonosz lépést", így akarva megakadályozni, hogy Kövér László legyen az MPP tiszteletbeli elnöke a kézdivásárhelyi kongresszuson. "Rácz Károly áldozat ilyen szempontból – hangsúlyozta Kulcsár-Terza –, én láttam az iratcsomót a törvényszéken, és higgyék el, ha annyira bűnös lenne, akkor most nem ülne mellettem." Rácz Károly újat hozott a városban, a Székely­földön, bizonyított, az RMDSZ húsz év alatt nem tudott olyan eredményt felmutatni, mint Rácz négy esztendő alatt – zárta beszédét.
Rácz először a négy évvel ezelőtti indulásáról, az akadályokról, a gazdasági válságról és a kitűzött célok megvalósításáról beszélt, hangsúlyozva: csapatával együtt folytatni akarja a megkezdett munkát. Az RMDSZ hiába próbálja ismét elharácsolni a várost annak lakói elől, az a kézdivásárhelyieké marad mindig – mondotta. Az MPP azt valósította meg az utóbbi másfél év alatt a rendelkezésükre álló kevés pénzből, amit az RMDSZ nem csinált meg húsz év alatt – hangsúlyozta. Dr. Fekete Károly arról szólt, hogy dolgoznak a párt vidéki listáinak összeállításán, és igyekeznek felsőfokú végzettségű fiatalokat bevonni.
Arra az újságírói kérdésre, hogy Felső-Három­széken voltak-e egyeztetések az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, Kulcsár-Terza József és Rácz Károly azt a választ adta, hogy igen, de az EMNP még mindig nem érti az összefogás fontosságát. Arra a kérdésre, hogy Johann Taierling indulása az EMNP polgármesterjelöltjeként gyengíti-e Rácz esélyeit, az volt a válasz, hogy a jobboldalnak össze kell fognia a város érdekében. Kulcsár-Terza József szerint Taierling vissza is léphetne, az MPP által végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy közösen meg tudnák verni az RMDSZ-t. Az RMDSZ nem a székelységet és a magyarságot képviseli, hanem a bársonyszékekért harcol – fogalmazott az MPP megyei elnöke.

Háromszék

Szász Jenő visszanyerte alpolgármesteri tisztségét

Megnyerte a pert a városi tanács ellen – jelentette be csütörtökön Szász Jenő, az MPP elnöke, aki korábban Székelyudvarhely alpolgármesteri tisztségét is ellátta.

A városi tanács abszolút többségi szavazattal (a 9 RMDSZ-es és a Zöld Párt egyetlen képviselőjének támogatásával) 2011. január 27-én felmentette Szász Jenőt az alpolgármesteri tisztségéből. Az MPP jogi útra terelte az ügyet. Múlt év április 19-én a Hargita Megyei Törvényszék felfüggesztette a tanácshatározat érvényességét, a fellebbezést követően a Marosvásárhelyi Ítélőtábla kedden hozta nyilvánosságra az ítéletét, miszerint a tanácsi határozat véglegesen is érvénytelen.

Szász Jenő csütörtökön délben az üggyel kapcsolatban kifejtette, ezzel is beigazolódott, hogy a jelenlegi polgármester politikai tisztogatást akart végrehajtani. „Mind ebben az esetben, mind a polgármesteri hivatal más alkalmazottjainak esetében is így jártak el, le akartak söpörni a porondról, hogy ne lássunk, ne halljunk” – fejtette ki Szász Jenő.

„Egy rendes városvezetésnek öt szerepe kellene legye: kezdeményez, szabályoz, partnerségben kell legyen a környezetével, vállalkozik és szolgáltat. Az elmúlt négy évben ezek közül csak az utolsó döcögött Udvarhelyen. Véget kell vetni annak, ami most van a városházán. Reméljük, hogy ez június 10-én meg is történik” – hangsúlyozta.

Mint megtudtuk, a Marosávásárhelyi Ítélőtáblán hozott döntés alapján a polgármester újra meg kell nyittassa az alpolgármesteri irodát, a hivatal pedig vissza kell fizesse a jogi eljárás költségeit a sértettnek, azaz Szász Jenőnek, ugyanakkor a funkciójának felfüggesztéséig visszamenően a fizetését is ki kell utalják.

Székelyhon

Hárman a kincses városért (Kolozsváron is külön utakon)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Gergely Balázst, a párt alelnökét, az RMDSZ Eckstein-Kovács Péter volt államfői tanácsost jelölte tegnap a kolozsvári polgármesteri tisztségre. Az MPP már hónapokkal ezelőtt közölte, részéről Fodor Alpár vállalkozó száll versenybe.

Háromszék

Elhunyt Nagy András

Tragikus körülmények között elhunyt Nagy András, az Egészségügyi Minisztérium szaktanácsadója, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.

Nagy András leesett épülő házának egyik gerendájáról és halálos fejsérüléseket szenvedett. Péntek délután 18 óra 53 perckor hívták a 112-es egységes segélyhívó számot és azon jeletették be a balesetet. Mire a mentők kiérkeztek, sajnos már csak a halál beálltát tudták megállapítani – mondta Buzsi Andrea, hozzátéve, hogy a rendőrség kivizsgálást indít az ilyen balesetek során, hogy kizárják az idegenkezűséget.

A rendőrségi szóvivő, a Székelyhon.ronak elmondta: a férfi és a felesége péntek délután látogattak ki az épülő házukhoz a Bartók Béla utcába, ellenőrizni a munkálatok menetét, majd Nagy András felmászott egy 3 méter magasan lévő gerendára, ahonnan a földre zuhant és súlyos fejsérülésének következtében szinte azonnal életét veszítette.

Nagy András 42 éves volt, 2008 óta a Kovászna Megyei Tanács képviselője volt először az MPP színeiben, később pedig az RMDSZ-frakcióban dolgozott tovább. Ugyanakkor a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke is volt, valamint a Dona gyógyszertár főgyógyszerésze. Idén március 9-én kapta meg kinevezését mint az egészségügyi miniszter szaktanácsadója. Temetésére hétfőn, április 16-án kerül sor, délután 3 órától a református ravatalozóból.

Székelyhon

Választási együttműködésről tárgyalt az EMNP és az MPP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) választási együttműködésének a lehetőségeiről tárgyaltak Gyergyószentmiklóson a párt vezetői.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elmondta, abban egyeztek meg, hogy szabad kezet biztosítanak a helyi szervezeteiknek az együttműködésre. Hozzátette, néhány nap múlva teljes képet akarnak látni arról, hogy mely településeken lesz együttműködés, és az milyen típusú lesz.

Az EMNP elnöke az együttműködés konkrét eredményeként említette, hogy be is jelentették: az EMNP támogatja Mezei Jánost, aki az MPP színeiben próbál újabb polgármesteri mandátumot szerezni Gyergyószentmiklóson.

Szász Jenő, az MPP elnöke szerint március nyolcadikán egyeztettek először a két párt vezetői Tőkés László jelenlétében az EP-képviselő budapesti irodájában. A gyergyószentmiklósi folytatást az MPP szorgalmazta – tette hozzá. Rámutatott: az EMNP által javasolt helyi együttműködési megállapodásokon túl pártja azt szorgalmazza, hogy szülessék egy országos szintű együttműködési megállapodás a két párt között. (5)(MTI)

Szabadsag.ro

MPP-PRESS

admin
 

>