Előválasztásokért tüntetett az MPP az RMDSZ székháza előtt Marosvásárhelyen

 

Nem mond le a marosvásárhelyi előválasztások megszervezésének gondolatáról a Magyar Polgári Párt. Az alakulat kéttucatnyi tagja és szimpatizánsa hétfő délben az RMDSZ Dózsa György utcai székháza előtt tiltakozott, arra próbálván rávenni a szövetség vezetőit, hogy változtassanak merev, elutasító álláspontjukon és mielőbb szervezzék meg a közös előválasztást.

„Tudatában annak, hogy Marosvásárhely magyar közössége egy és csakis egy magyar polgármester-jelölttel győzhet, dr. Benedek Imre professzor és a Polgári Koalíció tisztelettel felkéri a marosvásárhelyi polgárokat, hogy támogassák az előválasztást városunk magyar polgármester-jelöltjének kiválasztása érdekében!” – olvasható azon a kétnyelvű szórólapon, amelyet zöld színű, Előválasztást! feliratú pólót viselő képviselői osztogattak a járókelőknek.

„Ez az utolsó próbálkozás, hogy jobb belátásra bírjuk az RMDSZ-t” – jelentette ki lapunknak a polgári párt országos alelnöke, Kiss István.

A szervezet megyei vezetője, László György még reménykedik abban, hogy a szövetség vezetői is ráébrednek: marosvásárhelyi rendszerváltást lehetetlen három magyar, vagy magyarok által támogatott jelölttel elérni. „Mindhárom jelölt kijelentette, hajlandó lenne megmérettetni. Mi pedig készen állunk felsorakozni a nyertes mögé, legyen az a mi jelöltünk, Benedek Imre, a független Smaranda Enache, vagy akár az RMDSZ-es Vass Levente” – nyilatkozta a Krónikának László György.

Míg az úgynevezett Hangya-épület előtt a polgáriak molinóval, hangosbemondóval és szórólapokkal próbálták a lakosság tudtára adni az előválasztások intézményének fontosságát, az RMDSZ-nél egy ablak sem nyílt meg. Amint a szervezet titkárnőjétől megtudtuk, az akció időpontjában a vezetők közül senki nem tartózkodott a székházban.

A polgáriak akcióján jelen volt viszont néhány perc erejéig Kincses Előd, a szövetség egykori megyei elnöke, az első és egyben utolsó marosvásárhelyi előválasztás szervezője. „Nem tiltakozni jöttem, csupán előválasztásokat kérni, mert Marosvásárhelyen csakis egy közös jelölt győzheti le a jelenlegi városatyát. Bűnt követ el az RMDSZ, ha továbbra is elzárkózik az előválasztások gondolattól. Csak így lehetne megállapítani, ki a legtámogatottabb jelölt ebben a pillanatban” – vélekedett Kincses Előd.

A polgári akció kedden is folytatódik; az MPP-sek péntekig minden nap déli 12 órától két órán át az RMDSZ székháza előtt demonstrálnak.

Szerző(k): Szucher Ervin

MPP-székházat avattak Kovásznán

Új székhelyet avatott a Kovászna városi MPP-szervezet. Az iroda a December 1. utca egyik tömbházának földszinti lakrészében kapott helyet, s egyben a negyedik háromszéki állampolgársági irodaként is működik.

Az erdélyi magyar pártok összefogása – „nyitott kapukkal”

A Kolozsvári Magyar Politológus-hallatók Társasága és a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely szervezésében került megrendezésre csütörtökön az Együtt/Külön című kerekasztal beszélgetés, amelynek témája az erdélyi magyar pártok összefogásának kérdését célozta meg a soron következő helyhatósági-, majd parlamenti választásokon.

Gergely Balázs, Máté András, Dr. Szász Csaba, Kovács Levente

A beszélgetésen mindhárom magyar párt képviseltette magát. Az RMDSZ részéről Máté András Levente megyei elnök, az Erdély Magyar Néppárt képviseletében Gergely Balázs regionális elnök, a Magyar Polgári Párt küldöttségében pedig Dr. Szász Csaba alelnök vett részt a vitán.

Dr. Szász Csaba elmondta, hogy az elmúlt két évtizedre visszatekintve teljesen logikus az, hogy új szervezetek jelentek meg. Szerinte az RMDSZ már régen nem egy nemzeti mozgalmat vezető szervezet, így elengedhetetlen volt egy jobbközép párt létrejötte. Az MPP-ben olyan emberek politizálnak, akinek nem a közéleti szerepvállalás a legfontosabb, hanem a pozitív gondolkodásmód és a sikeres emberek mentalitásának kiterjesztése. Szerinte jelenleg a demográfiai-, valamint gazdasági problémákra kell fokuszálni, nem pedig arra, amit a mostani politikai alakulatok igyekeznek elérni.

Az RMDSZ Kolozs megyei elnöke kifejtette, hogy nem engedhetjük meg a magunknak azt a luxust sem, hogy képviseletünk szétszakadjon. A politikus kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ már az elmúlt választásokkor is törekedett egységet kialakítani, de akkor nem sikerült. A négy évvel ezelőtti választások is arra utalnak, hogy nem kell szégyenkezni az RMDSZ-nek, hiszen továbbra is esélyes a parlamentbe való bejutásra, azonban jelenleg már két új tényezőre is figyelnie kell.

Gergely Balázs rávilágított arra, hogy el kell gondolkozni a folyamatosan csökkenő magyar szavazatok számán, amelynek ugyan jórészt demográfiai okai vannak, azonban egy sokkal meghatározóbb tényező is közrejátszik, mégpedig az, hogy az emberek elfordultak a politikától. Az erdélyi magyarság már nem érzi, hogy a politikai elit képviselné őket. „Lehet-e szó arról, hogy magyar a magyarral kiegyezzen? Meg kell találni azt a modus vivendit, ami a legjobb az embereknek. Az emberek ezt várják el. Nyitottak vagyunk bármilyen szövetségre és meg is fogjuk tenni azt a korrekt és méltányos ajánlatot, amelyet lehet reagálni.”- mondta el az Erdély Magyar Néppárt politikusa.

A párt stratégiájáról, amelyet a választásokra készítenek, Máté Andrés nem árult el sokat: „Nálunk az eredmények beszélnek.” A politikus kifejtette, hogy továbbra is a magyar alpolgármestert szeretnének Kolozsváron, magyar megyei tanácsalelnököt Kolozs megyében, de természetesen a parlamenti képviselet is lényeges célkitűzésként van jelen. „És igen, minden politikai párt, mi is kormányalakító tényezők akarunk lenni”- tette hozzá Máté. Bukarestben döntik el az erdélyi magyarság sorsát, ezért úgy véli, minden koalíciólehetőséget ki kell használni. „A kisebbségi politizálás arról szól, hogy mindig azzal egyezz ki, a ki neked a legtöbbet tudja nyújtani. Mindaz, amit látnak, annak tükrében látjuk, hogy megmaradtak mindenhol.”- hangsúlyozta a politikus.

Gergely Balázs szerint az EMNP először számol, megvizsgálja az esélyeit, hiszen a kis pártoknak nehéz, azonban a magyar képviselők a mérleg nyelvévé válhatnak a parlamentben siker esetén. „Az első és legfontosabb dolog, megvizsgálni azt, hogy van – e esély arra, hogy a két- három politikai szervezet a lehető legbölcsebb döntést meghozza és kiegyezzen. Erre kell összpontosítani.” Ha pedig nem lesz kompromisszum, az EMNP mindenképp el szeretné érni azt a küszöböt, amellyel bejut a városi tanácsba.

Az MPP nem számokban gondolkozik. A jobbközép párt egy olyan irányba terelné a hangsúlyt, amelyben a magyarság megerősödik. „Mi nem azt mondjuk, hogy meg akarunk maradni, hanem mi gyarapodni akarunk és megerősödni.” Szász Csaba azt is elmondta, hogy a Magyar Polgári Párt számára nem feltétlenül a képviselet a fontos, hanem a belülről történő közösségépítés. Ha fölmerül a szövetség kérdése, akkor ők egy értékrend alapján szeretnék képviselni az erdélyi magyarságot, mégpedig a nemzeti oldalra alapozva. „A mi szervezetünk nem tud egy baloldali gondolkodású vagy esetleg mondjuk szabadelvű gondolkodású szervezettel alapos kapcsolatot kialakítani.”- tette hozzá a politikus.

A székelyföldi helyzetre kitérve, Szász Csaba szerint a gazdasági kérdésekre kellene összpontosítani és olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek fellendíthetik a régiót. Az MPP „visszautasíthatatlan ajánlatokat” fog tenni székelyföldi szavazóknak amelyek mezőgazdasági, valamint ipari síkon fejlesztenék a székely megyéket. Az RMDSZ továbbra is az eredmények súlyát helyezi előtérbe. „A Hargita megyei tanácsot mi vezetjük. A Kovászna megyei tanácsot mi vezetjük. A Maros megyei tanácsot mi vezetjük.” Gergely Balázs úgy véli, hogy Székelyföldön is van egy olyan réteg, aki már nem tud azonosulni az RMDSZ-szel, így az EMNP jó esélyekkel indul.

Arra a kérdésre, hogy a parlamentáris választásokon lesz-e összefogás, Máté András röviden válaszolt: „Nyitva vannak nálunk a kapuk és lehet beszélni sokmindenről.” Az EMNP politikusa elmondta, hogy gyakran bemennek azokon a kapukon, azonban mindig ki is jönnek, hiszen nem tudnak egyességre jutni. Gergely Balázs szerint bárhogyan is történne, mindenképpen ott kell lenni Bukarestben és képviselni kell a magyarságot. Úgy látja, hogy az emberekben „hihetetlen görcs él”, hiszen attól félnek, hogy kiesünk a parlamentből. „Ez majdnem lehetetlen.” A kérdés csak az, hogy egy, vagy két politikai alakulat jut be a törvényhozásba. „ A politikusok bölcsességén múlik, hogy megtörténik-e az összefogás.”- tette hozzá az EMNP regionális elnöke.

V.K.

MPP-PRESS

admin
 

>