Az MPP négyéves mérlege

 

A székelyföldi népszavazásról szóló megyei tanácsi határozat visszavonására, kijavítására és újabb beterjesztésére kérte fel Tamás Sándor tanácselnököt az MPP-frak­ció nevében Fazakas Tibor.

Bíróság: nem lehet munkaszüneti nap március 15.

Nem lehet hivatalos munkaszüneti nap március 15. a brassói táblabíróság jogerős döntése szerint. A bíróság visszautasította a Magyar Polgári Párt (MPP) fellebbezését, és érvénytelenítette a Kovászna megyei önkormányzat arra vonatkozó határozatát, hogy március idusa legyen a régió ünnepe és munkaszüneti nap – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke.

A bíróság még nem indokolta meg a döntést, Kulcsár Terza szerint valószínűleg formai kifogást találtak.

Mint arról beszámoltunk, az MPP tanácsosai valamennyi helyi önkormányzatnál benyújtották a határozattervezeteket, hogy március 15. legyen munkaszüneti nap. A Kovászna megyei prefektúra minden esetben a határozat visszavonására szólította fel az önkormányzatokat, és ha ez nem történt meg, a döntést megtámadta a közigazgatási bíróságon, arra hivatkozva, hogy a hivatalos ünnepekről csak a parlament határozhat. Időközben Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzata belefoglalták a kollektív munkaszerződésbe, hogy alkalmazottaik március 15-én és november 1-jén szabadnapot kapnak.

„Ha nem ment másként, hát kitaláltunk egy olyan jogi lehetőséget, amelyet sem prefektus, sem az ellendrukkerek nem tudnak megtámadni. Ha sorsunkat saját kezünkbe vesszük, akkor az életünket előbb-utóbb a saját szájunk íze szerint tudjuk alakítani” – mondta Tamás Sándor megyei tanácselnök. A polgári párt politikusai úgy vélik, a választások után a parlamentben kell folytatni a küzdelmet.

Kulcsár Terza József elmondta, tapasztalatuk szerint a román igazságszolgáltatásban nem lehet a prefektúra ellenében győzedelmeskedni, ezért beadványban kérik Tamás Sándor tanácselnököt, tűzze napirendre a Székelyföld önállóságáról szóló népszavazás kiírására vonatkozó határozatuk visszavonását, majd a prefektúra kifogásait figyelembe véve szavazzák meg újra azt.

A kormánybiztosi hivatal ugyanis formai hiányosságok miatt támadta meg a határozatot, többek között azért, hogy a tervezetet nem bocsátották közvitára. Előtte felszólította a megyei tanácsot, hogy vonja vissza a székelyföldi népszavazásra vonatkozó határozatát, a testület azonban úgy döntött, hogy a bíróságon védi meg igazát.

Szerző(k): Bíró Blanka

Biró Zsolt, a Polgári Koalíció Maros megyei tanácselnökjelöltje március 15.-én a Magyar Polgári Párt Maros megyei központi rendezvényén és Makfalván mond ünnepi beszédet.

A marosvásárhelyi ünnepségre hagyományosan a Kossuth utcai Petőfi szobornál kerül sor, 13 órától. Itt Ötvös József, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktorának ünnepi gondolataival veszi kezdetét a megemlékezés. Ezt követően a marosvásárhelyi szervezet nevében Andrássy Árpád ügyvezető illetve prof. Dr. Benedek Imre, a Polgári Koalíció marosvásárhelyi polgármesterjelöltje szól az egybegyűltekhez.

A koszorúzást követően az ünneplők a Táblabíróság épülete elé vonulnak, ez volt az a helyszín, ahonnan kipattant Marosvásárhely forradalmi szikrája 1848-ban.

A Polgári Koalíció Maros megyei tanácselnökjelöltje a délután folyamán több Kis-Küküllő menti településre látogat el, majd részt vesz a makfalvi ünnepségen. Makfalván a református templomban kerül sor ünnepi istentiszteletre, ezt követően Márton Zoltán polgármesterjelölt és Biró Zsolt megyei tanácselnökjelölt mond beszédet.

Az ünnepi rendezvények záróakkordjaként Biró Zsolt este Csíkszeredában részt vesz a Zsigmond Barna Pál főkonzul által adott fogadáson.

Marosvásárhely, 2012. március 14.

Biró Zsolt, Maros megyei tanácselnökjelölt sajtóirodája

Külön ünnepelnek Zágonban

Idén is a "hagyományokhoz" híven, külön ünnepli március 15-ét Zágonban az RMDSZ és az MPP. A két szervezet a korábbi években sem tudott megegyezni a közös ünneplésről.

A szövetség szervezésében 12 órakor felvonulással kezdődik az ünnepi program, a háborús hősök emlékművénél rövid műsorra kerül sor, ünnepi szónoklatot mond Márton Árpád képviselő.
Kis József polgármester érdeklődésünkre elmondta: az MPP kedd délutánig nem kereste meg azzal, hogy együtt szeretne ünnepelni a magyarok napján. "Szokás szerint az utolsó pillanatban jönnek, mikor már nem lehet változtatni a leszögezett programon, majd azt mondják, kitiltottuk őket az ünnepségről" – vélekedett.
Az MPP tavaly is külön koszorúzott, akkor azzal vádolták Kis polgármestert, hogy kitiltotta szervezetüket az RMDSZ által szervezett ünnepségről. Damó Csaba MPP-elnök elmondta, szervezetük idén is a református templomban ünnepel. A programban is­tentisztelet, rövid műsor szerepel, és a koszorúzásra is sort kerítenek – hangsúlyozta.

3 szek.ro

 

MPP-PRESS

admin
 

>