Az MPP is ringbe száll Maros megyéért

 

Bíró Zsolt rádiós újságírót jelöli a Székely Nemzeti Tanács és az MPP Lokodi Emőke megyei tanácselnök helyére – jelentette be kedden László György.

A Maros megyei MPP-elnök szerint most jobban mennek a dolgok, mint négy éve, nemcsak egy-egy tisztséget céloznak meg, hanem teljes listával indulnak a választásokon.

Bíró jelöltségének bejelentésén jelen volt Benedek Imre, a Polgári Koalíció marosvásárhelyi polgármester-jelöltje is, aki ismét hangsúlyozta az előválasztások szükségességét.

„Örülök, hogy az MPP is egyetért az előválasztásokkal, hisz ezáltal indíthatjuk a legesélyesebb jelöltet a jelenlegi polgármester ellenében” – jelentette ki Benedek Imre, hangsúlyozva: ha az esetleges előválasztást nem ő nyerné, feltétel nélkül visszalépne a győztes jelölt javára.

manna.ro/vasarhely.ro

Polgári koalíció Marosszéken

Csatlakozott az MPP által kezdeményezett "polgári koalícióhoz" a Marosszéki Székely Tanács – jelentette be tegnap Szász Jenő pártelnök Maros­vásárhelyen.

A polgáriak tegnap nevesítették jelöltjüket a Maros megyei tanács elnöki posztjára: a tisztséget Bíró Zsolt, a Marosszéki Székely Tanács elnöke készül megpályázni a júniusi önkormányzati választásokon. A csaknem 40 százalékban magyar lakosságú Maros megyét nyolc éve az RMDSZ-színekben megválasztott Lokodi Emőke vezeti – Szász Jenő szerint azonban a 2012-es választásokon "nemzeti alternatívát kell felállítani a posztkommunista jegyeket magán hordozó RMDSZ-szel szemben, az MPP, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt részvételével". A marosvásárhelyi tájékoztatón bemutatták az MPP polgári koalíciójának korábban nevesített polgármesterjelöltjét, Benedek Imre szívsebész professzort is. Az MPP elnöke megerősítette, pártja csak akkor áll el Benedek indításától, ha a marosvásárhelyi magyar jelöltek támogatottságát előválasztáson mérik meg, és a legnépszerűbb jelölt támogatására magyar koalíció alakul.

MPP-nagygyűlés volt Székelyhídon

Bihar megye – Vasárnap délben Székelyhídon tartott rendkívüli nagygyűlést a Magyar Polgári Párt. Ezen részt vett Szász Jenő, az MPP országos elnöke is, aki a helyhatósági választásokra készülve adott útmutatást a helyi szervezeteknek.

A székelyhídi Polgármesteri Hivatal gyűléstermében a helyi Kozma Csaba, az MPP Bihar megyei megbízott elnöke köszöntötte a megjelenteket. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a városban köszönthette az MPP országos vezetőtanácsát, Szász Jenő elnököt, Orbán Balázs ügyvezetőt, Simon Csaba és Kis István alelnököket. A találkozón részt vettek még az MPP Bihar megyei szervezeteinek elnökei, alelnökei, tagok, szimpatizánsok. A megyei megbízott elnök a gyűlés első részében rövid beszámolót tartott az elmúlt időszak eseményeiről, elért eredményeikről, ugyanakkor beszélt terveikről is, miszerint több településen fognak tartani tisztújító közgyűléseket, és új helyi szervezetek megalakítására is sor kerül. Ezt követően a helyi szervezetek vezetői számoltak be munkájukról, problémáikról, majd Szász Jenő mondott beszédet, különös tekintettel a közelgő helyhatósági választásokra. Mint fogalmazott, az MPP elsődleges célja az erdélyi magyarság összefogása. Úgy vélte, hogy a népszámlálási adatok alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy a romániai magyarság száma csökken, kevesebb gyereket vállalnak a családok, és az egyre súlyosbodó megélhetési gondok sokakat arra ösztönöznek, hogy szülőföldjüktől távol vállaljanak munkát, ami gyakran teljes kitelepedéshez vezet.

Önvizsgálat ideje

Az elnök szerint eljött az idő arra, hogy “mindenki önvizsgálatot tartson, és mérlegelje, hogy a személyes érdek vagy pedig a nemzet sorsa fontosabb számára, hiszen közös a cél, ennek ellenére azt a bizonyos szekeret nem egy, hanem több irányba húzzuk.” Nem az a megoldás a romániai magyarok gondjaira, hogy “vándorbotot veszünk a kezünkbe, szétszóródunk a világban, itt hagyva a szülőföldet”. Hozzátette: senki nem ígéri, hogy könnyű az itthon maradás, de szerinte adottak a lehetőségek arra, hogy fordítsunk sorsunkon, megőrizzük nyelvünket, hagyományainkat. Szász Jenő kifejtette: ennek szellemében kell a párt tagsága munkálkodjon a helyhatósági választások során, és nyitottnak kell lenniük minden olyan összefogás irányába, ami a magyarság érdekeit szolgálja, és összeegyeztethető a párt értékrendjével. Mint fogalmazott: a mi sorsunk a mi kezünkben van

Erdon.ro

Az RMDSZ-be igazolt át a Kovászna megyei tanács egyik MPP-s tagja

Színpadias fordulatra került sor Kovászna Megye Tanácsának szerdai ülésén: Nagy András tanácsos, a Magyar Polgári Párt háromszéki ügyvezető elnöke bejelentette, ezentúl az RMDSZ frakciót szeretné erősíteni.

Az MPP-frakció tagjait meglepte a bejelentés.

Nagy András elmondta, a polgári párt nem értékelte és nem kamatoztatta szakmai tudását. Minden elv, minden ember megérdemel egy második lehetőséget, szögezte le Nagy András. Hozzátette: már évekkel ezelőtt megalakult az MPP egészségügyi és szociális országos bizottsága, ám ő hiába szeretette volna a gyógyszerészként, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnökeként szerzett tapasztalatait hasznosítani, a bizottság soha nem ülésezett.

„Folyamatosan bíráltam az egészségügyi törvénytervezetet, a kormány döntéseit, szerettem volna, ha kidolgozunk egy alternatívát, de erre nem került sor” – mondta Nagy András.

Kulcsár Terza József az MPP Kovászna megyei elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, nem veszítettek semmit, ez egy tisztulási folyamat. Nagy András elveszítette párttagságát, ezzel megyei tanácstag-mandátumát, helyét a listán következő jelölt foglalja majd el – mondta.

Fazakas Tibor, az MPP országos alelnöke szerint a magyar politikai közélet posványosodik, nem elvekről szól, hanem arról, hogy kit lehet megvásárolni bársonyszékért. A politikai jobboldal másik fele, az EMNP is minden eszközt bevet a csábításra, nem tisztséget, hanem anyagi előnyöket ígérve, mondta Fazakas. Országos szinten szembesültek azzal, hogy több tagjuk átigazolt az EMNP-hez, ám sok esetben ez nem volt meglepetés, mert Tőkés László személyéhez kötődtek.

Bálint József sepsiszentgyörgyi elnök szerint úgy tudnák megtörni az RMDSZ monopóliumát, ha az EMNP az RMDSZ hasznavehető, értékes embereit próbálná meg átcsábítani.

Krónika

„Kibújik a szög a zsákból” Kelemen Hunor RMDSZ nem csak az előválasztásokra, de a demokráciára is nemet mondott az SZKT-n.

A Magyar Polgári Párt állásfoglalása

A Magyar Polgári Párt országos vezetősége felháborítónak tartja Kelemen Hunor RMDSZ elnöke által a Szövetségi Képviselők Tanácsán tett kijelentéseit a marosvásárhelyi polgármester-választás illetve az előválasztások elutasítása kapcsán.

A szövetségi elnök nyilatkozatai egyértelművé teszik immár a széles közvélemény előtt is, hogy Marosvásárhelyen ki ellenzi az összefogást. Kelemen freudi elszólása, mely szerint Marosvásárhelyt nem 2012-ben fogjuk elveszíteni nem csak az RMDSZ korábbi csődjének beismerése, hanem azt a szomorú tényt is igazolja, hogy Marosvásárhely 2012-ben sem prioritás a szövetség számára. Az előválasztások elutasítása úgyszintén két dolgot bizonyít: az RMDSZ nem a város magyarságának érdekét, hanem saját pártérdekét követi, illetve tudatában van annak is, hogy olyan neves, elismert és köztiszteletnek örvendő személyiségek, mint dr. Benedek Imre vagy Smaranda Enache mellett Vass Levente nem lehet nyerő. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy pártunk első pillanattól a független, pártok felett álló személy jelölését szorgalmazta. Ennek szellemében több javaslatot is tettünk, de az elv és a cél mindig ugyanaz volt: a legmegfelelőbb, a nyerni tudó jelölt kiválasztása. Ha ezt tárgyalások útján nem lehet elérni, dönthet az előválasztás, ráadásul a város magyarsága is ezt a megoldást részesíti előnybe. Ezzel a közakarattal is szembe megy Kelemen Hunor az SZKT-n tett nyilatkozatával.

Végezetül, de nem utolsó sorban meg kell köszönnünk Kelemen Hunornak, hogy igazolta: a Magyar Polgári Párt helyesen hirdeti az igazi rendszerváltás szükségességét. Kelemen megnyilatkozásai ékesen bizonyítják, hogy az RMDSZ-ben csupán generációváltás történt tavaly és nem szemléletváltás. Ahogy Gyurcsány Ferenc nem váltotta meg a Magyar Szocialista Pártot Kovács László vagy Lendvai Ildikó után, éppúgy viszi tovább a kommunista pártiskolák és az egypártrendszeri reflexeket Kelemen Hunor az RMDSZ-ben. Ha Vass Levente azért nem méretkezhet meg Smaranda Enacheval előválasztáson, mert a neves emberjogi aktivista nyolc évvel ezelőtt, (amikor éppen az RMDSZ buktatta el a demokratikusan jelentkező Polgári Szövetséget) felajánlotta, hogy a polgári oldal jelöltjei induljanak az Acţiunea Populară színeiben, akkor Kelemen Hunor nem csak a magyarság körében nagy népszerűségnek örvendő politikus asszonyt sérti meg, hanem a demokratikus választások elvével megy szembe.

2012-ben erre a gondolkodásmódra kell nemet mondani!

Marosvásárhely-Székelyudvarhely, 2012. február 28.

A Magyar Polgári Párt sajtóirodája

MPP-PRESS

admin
 

>