Az MPP szerint támogatni kellene az anyákat

 

Az MPP arra kéri a kormányt, hogy tegyen konkrét intézkedéseket a népességcsökkenés megfékezésére. Fazakas Tibor országos alelnök szerint jelentősen nőne a népszaporulat, ha a több gyereket vállalók főállású édesanyákként az állam alkalmazásába kerülnének.

Fazakas Tibor, az MPP alelnöke, Kovászna megyei önkormányzati képviselő úgy véli, hogy az államnak támogatnia kellene a gyerekvállalást, kedvezményeket biztosítva a többgyerekes családoknak. „Azok az anyák, akik két gyereket szültek, a megszabott korhatárnál két évvel korábban mehessenek el nyugdíjba, akiknek pedig három gyerekük van, 55 évesen vonulhassanak nyugállományba. A négy vagy ennél több gyereket vállalók kerüljenek főállású édesanyákként az állam alkalmazásába, kapjanak fizetést, majd nyugdíjat. Azokra a nőkre gondolok, akik legalább elemi végzettséggel rendelkeznek és legkevesebb tíz évet dolgoztak” – magyarázta szerdán elképzelését a Székelyhon.ronak Fazakas Tibor.

Az MPP-politikus meglátása szerint azoknak a pároknak, akik egészségesek, de nem vállalnak gyereket, egy meghatározott összeget kellene befizetniük az állami költségvetésbe. Fazakas nemcsak a román kormánytól vár konkrét lépéseket a népességcsökkenés megfékezésére, hanem az anyaországtól is.

Hírmondó

Birtokba vehetik az oltszemi Mikó-kastélyt az örökösök

Az ingatlanban működik az Oltszemi Kisegítő Iskola, de az örökösök egyelőre nem akarják megváltoztatni annak rendeltetését.

Kulcsár Terza József a háromszéki önkormányzat MPP frakciójának vezetője azonban sajtótájékoztatón kifejtette, aggódik az Oltszemen tanuló gyerekek jövőjéért, hiszen a Kovászna megyei tanács felszólította a tanintézményt, hogy ürítse ki a kastély épületet és azt adja át a tulajdonosoknak. Henning László a Kovászna megyei közgyűlés alelnöke azonban válaszul leszögezte: az örökösöknek átadott főépületben nincs oktatás, az osztálytermek, a tanári a kastély melléképületeiben vannak. Henning László hangsúlyozta, a kastély állaga nagyon megromlott, ezért is sürgős, hogy a tulajdonosok átvegyék és döntsenek a felújításáról. A négy örökössel heti rendszerességgel leveleznek, mindannyiukkal egyszerre kell megkössék a szerződést a melléképületek bérlésére. Az iskola mindenképpen maradhat Oltszemen, amíg az önkormányzat európai uniós alapokat hív le egy speciális oktatási központ megépítésére, szögezte le Henning László.
Kovács Zsolt

Az MPP arra kéri a kormányt, hogy tegyen konkrét intézkedéseket a népességcsökkenés megfékezéséért.

Fazakas Tibor az MPP alelnöke, Kovászna megyei önkormányzati képviselő úgy véli, hogy az államnak támogatnia kellene a gyerekvállalást, kedvezményeket biztosítva a többgyerekes családoknak. „ Azok az anyák, akik két gyereket szültek a megszabott korhatárnál két évvel korábban mehessenek el nyugdíjba, akiknek három gyerekük van 55 évesen vonulhassanak nyugállományba, és a négy vagy ennél több gyereket vállalók, főállású édesanyaként kerüljenek az állam alkalmazásába, kapjanak fizetést majd nyugdíjat. Azokra a nőkre gondolok, akik legalább elemi végzettséggel rendelkeznek, és legkevesebb tíz évet dolgoztak”- mondta a Sepsi Rádiónak Fazakas Tibor. Az MPP- s politikus meglátása szerint, azok a párok, akik egészségesek, ellenben nem vállalnak gyereket, egy meghatározott összeget kellene befizessenek az állami költségvetésbe. Fazakas nem csak a román kormánytól vár konkrét lépéseket a népességcsökkenés megfékezésére, hanem az anyaországtól is, mert a legutóbbi népszámlálás szerint drasztikusan csökkent az erdélyi magyar közösség száma.

Sepsi Rádió

MPP-PRESS

admin
 

>