Rendkívüli tanácsülés a bölcsőde és a bántalmazás ügyében

 

Székelyudvarhely önkormányzati testületének Zöld párti képviselője és a Magyar Polgári Párt tagjai rendkívüli tanácsülést hívtak össze.

Az utóbbi hetekben két ügy is nagy port kavart Székelyudvarhelyen. Egyik ilyen a központban történt agresszió, amikor fiatalokat bántalmazott egy csoport november 25-én este. Múlt héten emiatt rendkívüli tanácsülést hívtak össze, azonban nem született döntés a megvert személyek támogatásáról. Ugyanakkor a városi bölcsőde kérdése is zavarja a polgáriakat és a Zöld Párt tanácsosát, így ezen két ügy miatt ugyancsak rendkívüli ülést hívtak össze.

Pénteken iktattuk a polgármesteri hivatal titkárságán, valamint a jegyzőnek is átadtam személyesen az összehívót – mondta el Molnár Miklós, a Magyar Polgári Párt tanácsosa. Ezután kifejtette, hogy egyrészt a bölcsőde ügyét kellene mihamarabb tisztázni, ugyanis lejár a bérleti szerződés a polgármesteri hivatal és a Roseal vállalat között. Ugyanakkor a polgári tanácsos elmondta, hogy a telekvitát is újra elő kell venni, ezért javasolják, hogy az önkormányzati testület nevezze ki a tanács jogi bizottságát a visszaperelés lebonyolítására, ne pedig a polgármesterre ruházzák a feladatot, mint ahogy az megszokott – hiszen még mindig nem világos, hogy miként kapta meg a Roseal a Villanytelep utcai telket és a rajta fekvő épületet.

Mindemellett Balázs Árpád a rendkívüli ülés másik határozattervezetéről beszélt. Elmondta, hogy a november 25-én történt esetnek – amikor is három fiatalembert megtámadott egy nagy csoport, és egyiküket súlyosan bántalmazta – nem szabad feledésbe merülnie. Épp ezért most támogatásukról biztosítanák a fiatalokat, és a tanács által fizetnének egy ügyvédet. Nem félünk! – jelentette ki Balázs Árpád, majd hozzátette, felkérik mindazokat, akiket bántalmaztak, de fenyegetés után visszavonták feljelentésüket, hogy juttassák el a Magyar Polgári Párt tanácsosaihoz az okiratokat, és ők majd beküldik a belügyminisztériumhoz, hogy indítsanak egy belső kivizsgálást a rendőrségen is.

Pál Gábor, Székelyhon

Betelt a pohár az MPP-nél

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete ezentúl minden év december 1-jén utcára hívja az embereket, amíg a román állam be nem tartja az 1918-as egyesüléskor a gyulafehérvári határozatba foglalt, a magyar közösségnek tett ígéreteket, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete ezentúl minden év december 1-jén utcára hívja az embereket, amíg a román állam be nem tartja az 1918-as egyesüléskor a gyulafehérvári határozatba foglalt, a magyar közösségnek tett ígéreteket, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József. Az MPP háromszéki elnöke kifejtette: felháborító, ami idén december 1-jén Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában történt, és elfogadhatatlan, hogy harmadik éve Székelyföldre jár provokálni az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szélsőséges nacionalista szervezet. „Bár a székelyeknek december elseje gyásznap, de nem zavarná őket, ha a románok méltó módon ünnepelnének, nem provokálnák a magyar közösséget” – fejtette ki a polgári párt háromszéki elnöke, aki szerint elfogyott az emberek türelme. Hozzátette: ezért azt szeretnék, hogy ezután minden évben december elsején menjenek utcára a székelyek, amíg a magyar nyelv nem lesz hivatalos Székelyföldön, és amíg Székelyföldnek nem lesz területi autonómiája. A Magyar Polgári Párt politikusa szerint a hatóságok nem tudják majd megakadályozni, hogy a székelyek is utcára vonuljanak Románia nemzeti ünnepén, bár idén is bebizonyosodott, hogy a román rendőrség kettős mércével mér, amikor Csíkszeredában csak magyar fiatalokat állított elő, és kísért a rendőrségre, és nem jártak el az Új Jobboldal provokálóival szemben.

Kovács Zsolt, Új Magyar Szó

Az udvarhelyi MPP szerint RMDSZ-es üzleti érdekek állnak a bölcsőde-ügy mögött – perelni fognak

Határozattervezetet fogadott el tegnapi rendkívüli ülésén a székelyudvarhelyi képviselő-testület arról, hogy bírósági úton próbálja visszaszerezni a Villanytelep utcai bölcsődét. A város egyik kisdedóvója körül novemberben robbant ki botrány, amikor kiderült, hogy a polgármesteri hivatal el akarja költöztetni a hatvan gyereket gondozó intézményt, a háttérben pedig egy helyi RMDSZ-politikus üzleti érdeke húzódik meg.

Határozattervezetet fogadott el tegnapi rendkívüli ülésén a székelyudvarhelyi képviselő-testület arról, hogy bírósági úton próbálja visszaszerezni a Villanytelep utcai bölcsődét. A város egyik kisdedóvója körül novemberben robbant ki botrány, amikor kiderült, hogy a polgármesteri hivatal el akarja költöztetni a hatvan gyereket gondozó intézményt, a háttérben pedig egy helyi RMDSZ-politikus üzleti érdeke húzódik meg. z 1971-ben a városi tanács által építtetett bölcsőde a működés biztosítása érdekében 1984-ben átkerült a – rendszerváltás után Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor által magánosított – Matrita Rt.-hez. A gyár felosztása nyomán a kisdedóvó és a hozzá tartozó 2812 négyzetméteres terület máig tisztázatlan körülmények között egy másik cég, a Borbáth István érdekeltségébe tartozó Roseal Rt. tulajdonába került. Az ingatlant először Szász Jenő MPP-s polgármester próbálta visszaperelni önkormányzati tulajdonba, ám a polgármesteri hivatal 2008-ban benyújtott keresetét a marosvásárhelyi táblabíróság a bélyegilleték megtérítésének elmulasztása miatt elutasította.

Az MPP udvarhelyi frakciója már korábban azzal vádolta Bunta Levente RMDSZ-es polgármestert, hogy a bölcsőde fejlesztése helyett szándékosan sorvasztja azt: 2009 óta nem az intézet, hanem a városháza bonyolítja le a beiratkozást, a tavalyi 120-as gyereklétszámot idénre már 60-ra csökkentették. Időközben fény derült arra is, hogy miért: az idén január elsején hatályba lépett, december 31-éig érvényes bérleti szerződés értelmében a városháza havi 12 ezer lej pluszáfát fizet a Roseal Rt.-nek azért az ingatlanért, amely tulajdonképpen az önkormányzat vagyona.

Az MPP által az ügy tisztázására összehívott rendkívüli tanácsülésen Bunta Levente polgármester nem jelent meg, ehelyett nyílt levélben igyekezett nyugtatni a tanácsosokat és a lakókat, miszerint az udvarhelyi kisgyerekeknek „továbbra is európai normáknak megfelelő körülményeket fognak biztosítani”. Az elöljáró közölte, a Roseal tulajdonjoga fölött bizonylat rendelkezik, az ingatlanügyet pedig szerinte a polgáriak kampánycélból „melegítették fel”. Az MPP-s tanácsosok és az egyetlen zöld párti képviselő azonban megengedhetetlennek nevezte, hogy a joghézagok és az egykori városvezetés figyelmetlenségét kihasználva egy magáncég kisajátítson egy, a helyi önkormányzat által létesített közintézményt.

Ezért olyan határozatot fogadtak el, miszerint peres úton kell tisztázni a bölcsődeépület tulajdonjogát, a bérleti szerződést fel kell függeszteni, ugyanakkor a határozat végrehajtását a városháza jogi bizottságának és nem a polgármester hatáskörébe utalták. Az ülésen egyébként az RMDSZ-frakcióból mindössze két tanácsos jelent meg, és egyikük – Gergely László, a matricagyár igazgatója – ugyancsak fontosnak nevezte a bölcsőde visszaszerzését. A továbbiakban a testület megszavazta azt is, hogy az önkormányzat saját költségén ügyvédet biztosít a városban november 25-én bántalmazott fiatalok számára. Noha nyílt levelében Bunta Levente közölte, hogy közbenjárására a sértettek – akik a múlt héten elpanaszolták incidensüket a képviselő-testület előtt – már felvették a kapcsolatot egy ügyvéddel, Molnár Miklós MPP-s tanácsos szerint a fiatalok ragaszkodnak ahhoz, hogy jogi képviseletüket egy másik városban tevékenykedő szakember lássa el.

Szerző(k): Krónika

MPP-PRESS

admin
 

>