Perelnek az óvodákért (Elindította a jogi eljárást az MPP)

 

Elindította a peres eljárást a megyei tanfelügyelőség ellen a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi frakciója a Pinokkió, az Árvácska és a Napsugár óvoda iskolákhoz való csatolása miatt. Összeállították az iratcsomót, befizették az illetéket, és tegnap hivatalosan is iktatták – nyilatkozta Bálint József, a polgári frakció vezetője, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke.

A döntés visszavonására szeptember végén szólították fel a tanfelügyelőséget, a válasz késett, és ezért a román posta is okolható, két hétig sétáltatták a levelet, nem találták a Martinovics utca 2. számot – mondta el Bálint. Az óvodák beolvasztása a közeli iskolába hasonlít a Demokrata Liberális Párt nagy megyék létrehozatalát célzó elképzeléséhez, hisz egyik is, másik is egy-egy kisebb egység (legyen az oktatási vagy közigazgatási) autonómiáját számolja fel – fejtegette az MPP-s politikus. Ezzel nem értenek egyet, ezért szeretnék érvényteleníteni a tanfelügyelőség döntését. A városi tanács is elfogadott egy határozatot, de az csak a Nap­sugár óvodára vonatkozott, kérték visszavonását, és előbb-utóbb a testületi ülésen is kezdeményezik, de fontosabb volna a mindhárom intézményt érintő tanfelügyelőségi döntés hatályon kívül helyezése.
A nyár, kora ősz során nagy vitát váltott ki a megyei tanfelügyelőség döntése, amely értelmében az említett három óvodát egy-egy iskola alárendeltségébe vonták. Az MPP-frakció magyar oktatási intézmények felszámolását emlegette, és perrel fenyegetőzött.

Háromszék

Képviselőt kapott Csomakőrös

Újból teljes létszámmal működik Kovászna Helyi Tanácsa. A tegnapi ülésen a városatyák jelenlétében mandátumot kapott és az esküt is letette Kosztándi Árpád az MPP és Cojan Gheorghe a Kovásznai Románok Egy­ségéért Szövetség (KRESZ, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Nagy-Románia Párt választási szövetsége) részéről.

A két frissen beiktatott városatya Tordai Cecília (MPP) és Polhac Gheorghe lemondott képviselő helyét foglalhatta el. Tordai elköltözött a városból, Polhac személyes okok miatt adta vissza tanácsi mandátumát.
Kosztándi Árpád Kézdi­szent­lé­leken született, házasság révén került Csomakőrösre. Két lány édesapja, felesége a tanügyben dolgozik. Vállalkozó, asztalosműhelyt működtet Csomakőrösön.
Hét év kiesés után újra van tanácsi képviselője Csomakőrösnek. A falu jövőjével kapcsolatos terveiket jövő héten tárják a nyilvánosság elé – mondta el lapunknak Ferencz Botond városi MPP-elnök.

Háromszék

Közlemény az MPP frakció részéről

   Interpelláció székely termék ügyében

Az eddig elért eredmények pozitívak, de szükség van a továbblépésre és a minőség biztosítására. Ezt úgy lehet elérni-  véleményem szerint – a megyei  tanács irányító szerepét megőrizve be kell vonni nagyobb mértékben a civil és szakmai szervezeteket. Ez azt eredményezné, hogy a székely termék közös ügye, a minőség megőrzése távolabb kerülne a napi politikától és a pártpolitikától.

Közrendi Hatóság

Több mint másfél éve fordultam ehhez a megyei hatósághoz, azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg a székelyudvarhelyi rendőrség egyes tagjaival szemben felmerült korrupciós gyanút, amely a város közbiztonságát fenyegeti. Ez az igény a Bethlen negyedi unitárius templomban tartott lakossági fórumon fogalmazódott meg még a tavalyi év közepén.

Ígéretet tett ugyan a hatóság vezetője, hogy kivizsgálják az ügyet és tájékoztatnak a jelentésről, de ez a mai napig nem történt meg.

Egy közhivataltól, amely az adófizetők pénzéből működik elvárjuk, hogy végezze a dolgát!

Gyermekeinknek szüksége van fogászati kezelésre, fogmegtartó programokra!

A megyei tanács egészségügyi és szociális szakbizottságának elnökeként kezdeményeztem egy fogmegtartó program beindítását, tekintettel arra, hogy bezárták az iskolai fogászati rendelőket és erősen privatizált lett ez a terület, ezért veszélybe került gyerekeink egészsége. Minden illetékes örvendett és támogatásáról biztosította a kezdeményezést, beleértve a megyei vezetést is. A program lényege egy fogászati busz beállítása a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tapasztalatának mintájára.

A program ugyan még a tervezés stádiumában van, de remélem, hogy a megyei adminisztráció megvalósítja és már a jövő évi költségvetés tükrözni fogja ezt a szándékot!

Székelyudvarhely, 2011. November 30-án

Thamó Csaba

A Magyar Polgári Párt

Hargita megyei tanácsosa

Miért harcol az RMDSZ?

Ugyancsak gyakran intenek le bennünket, egyszerű halandókat, amikor javaslatot próbálunk megfogalmazni a hatalom kisebb-nagyobb birtokosainak, bukaresti, megyei, városi helytartóinak, élvonalbeli politikusoknak: nem látjuk a dolgok hátterét, nem értjük, nem tudjuk, mi történik a ku­lisszák mögött, hangzik vádlón, no meg, hogy a kibicnek sem­mi sem drága, könnyű a pálya széléről kiabálni, ötletelni.

Ezúttal azonban egy belső ember, az RMDSZ egyik, igaz, most kissé háttérbe szorított, de élvonalbeli politikusa, Eckstein-Kovács Péter állt elő azzal, hogy ilyen előnyös helyzetben eddig soha nem volt a szövetség, s nem is nagyon valószínű, hogy ez újra megadatik majd, most kellene tehát ütni a vasat, kiharcolni, kizsarolni a magyarság számára is kedvező regionális átszervezést. Megfogalmazása szerint "most szegezheti a pisztolyt a DLP halántékának", az RMDSZ-nek most vannak "érvei, szavazatai, hatalma". Mindezt a román politikai életben ugyancsak jártas Eckstein mondotta, aki nemcsak szenátorként, miniszterként tevékenykedett az elmúlt húsz esztendőben, de államelnöki tanácsadóként is, jól kiismeri magát a bukaresti politizálás bugyraiban, látja a nagyobbik kormánypárt gyengeségeit, bepillanthatott szándékaik, taktikai lépéseik mögé. Tehát nem egy naiv kívülálló, aki feltűnési vágyból osztja az észt.
S valóban, akkor az RMDSZ jelenlegi vezérkara miért nem tart időszerűnek semmilyen határozott lépést a regionális átszervezés, az autonómia felé? Miért választják újra és újra a halogatást?
Sokan, sokszor megfogalmazták már, hogy az önrendelkezés kérdésében az RMDSZ kétszínű politizálást folytat. A szép szavakkal autonómiázó tanácselnököknek tulajdonképpen egyáltalán nem fűlik a foguk az egységes Székelyföldhöz, hisz évekre, több mandátumra bebiztosított bársonyszéküket kellene feláldozniuk. Egy erős, önálló Székelyföld számára nem lenne már akkora tétje a román fővárostól kicsikart, azaz visszakért adófizetői pénzeknek, mindannak, amit ma az RMDSZ saját eredményeiként próbál eladni. A szövetség jelenlegi döntéshozói közül sokaknak csorbulna hatalma, befolyása, virágzó vállalkozásaik, holdudvaruk cégei lennének kénytelenek lemondani jelentős állami pénzekről. A korrupt Románia zavaros vizeiben jobban lehet halászni, könnyebben horogra akad, és jóval nagyobb a zsákmány.
Úgy tűnik, éppen az történik, ami ellen RMDSZ-es politikusok (is) tiltakoztak: néhány kilométer aszfaltért (no meg néhányak gazdagodásáért) feladják a magyarság követeléseit, aprópénzre váltván megmaradásunkat szavatoló döntéseket. Soraikban is fel-feltűnnek követeléseink horizonttágítói, ám a döntéshozók legyintenek, pillanatnyilag csak ennyi megvalósítható. Ennyire futná csupán? Hiszen arról volt szó, többet akarunk!

Háromszék

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. december 1. csütörtök
  • MPP
admin
 

>