MPP: Állásfoglalás a prefektus nyárádszeredai tanácstagok elleni támadásáról

Az RMDSZ-t okolja Szász Jenő

Zavarja Szász Jenő MPP-elnököt az, ahogyan az RMDSZ a népszámlálás előzetes adatait értékeli, meglátása szerint semmi ünnepelnivaló nincs azon, hogy a románság nagyobb arányban fogy, mint a magyarság, hiszen húsz év alatt majdnem kétmillióról alig 1,3 millióra csökkent a romániai magyarság lélekszáma.

Az RMDSZ húsz éve kisajátította a magyarság közéleti képviseletét, 1996 óta folyamatosan a hatalom részesei, de hiába próbálják sikerként eladni a mostani eredményeket, nagy mértékben felelősek azért, hogy ilyen sokan elhagyták szülőföldjüket. Szász Jenő értékelése szerint az RMDSZ célt tévesztett, "csak a vezetékes vízzel, a csatornázással foglalkoznak, úgy tesznek, mintha dolgoznának, és közben falvaink elnéptelenedtek". Az MPP elnöke úgy látja, ez elhibázott recept, nem ez az itthonmaradás eszköze, annyit értek el, hogy most már azért is fizetniük kell a falvakon élőknek, ami eddig ingyen volt. A jövőkép hiánya vezetett az óriási népességfogyáshoz, szembe kell nézni ezzel, és megkongatni a vészharangot. Nem megszépített statisztikákkal kell vigasztalódni, hanem megoldást találni a fogyás megfékezésére – fejtette ki Szász Jenő.

Háromszék

MPP: Állásfoglalás a prefektus nyárádszeredai tanácstagok elleni támadásáról

A Magyar Polgári Párt nyárádszeredai szervezete határozottan elutasítja azt az újabb nyomásgyakorlást, amellyel Marius Pascan, Maros megye prefektusa Nyárádszereda város tanácstagjait próbálja megfélemlíteni.
A Halottak Napján kiadott, és a néhány napja mind a 14 városi tanácstag által kézhez kapott idézővel Maros megye prefektusa a marosvásárhelyi bíróságra hivatja (egyenként és név szerint) kisvárosunk választottjait.
A november 25-ére kitűzött tárgyaláson Marius Pascan a törvény erejével akar lesújtani azokra a tanácstagokra, akik (immár két ízben) nem voltak hajlandók végrehajtani egy bírósági végzésre alapozott prefektusi intőt.
Az említett bírósági döntés lényege az, hogy a nyárádszeredai ortodoxok egy (hamisan telekelt) földterülethez jutottak Nyárádszereda városának a központjában, és ezt a parcellát ki szeretnék vétetni a kisváros leltárából.
Mivel a fenti bírósági ítélet egy nem létező aktára hivatkozó, nem tiszta telekkönyv alapján hozott, igazságtalan döntés: a tanácstagok jogosan döntöttek úgy, hogy nem hajtják végre ezt a rájuk erőszakolt ítéletet.
Vagyis nem veszik ki a városuk 2002-es leltárából (amit a helyi tanács, a megyei tanács és Románia kormánya is jóváhagyott) azt a földterületüket, amire az ortodoxok kétes körülmények közt jogot fabrikáltak maguknak.
Tekintettel arra, hogy az említett földterületet egy kinevezett és nem egy megválasztott polgármester adományozta templomépítés céljából 1938-ban a helybéli görög-katolikusoknak, az adományozás ténye is jogtalan.
Tekintettel arra, hogy a görög-katolikusok nem építettek maguknak szent hajlékot az említett földterületre, a főtéri terület tulajdonjoga a kisváros tulajdonába került vissza, így teljesen jogos volt annak leltárba vétele.
Felekezetük felszámolása után a görög-katolikusok nem az ortodox hitbe, hanem a római-katolikus egyházba tagozódtak, ezért a görög-keletiek teljesen jogtalanul és alaptalanul követelik a fontos főtéri területet.
Felkérjük a kormány magyar tagjait, a művelődésügyi minisztert, Maros megye magyar vezetőit, védjék meg a kisváros tanácstagjait, akik azt védelmezik, amihez joggal ragaszkodik Nyárádszereda magyarsága.
Az MPP nyárádszeredai szervezete 

MPP-PRESS

admin
 

>