Meg kell kongatni a vészharangot

 

A romániai magyarság fogyásáért valakinek felelnie kell – szögezte le Sepsiszentgyörgyön Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint nem lehet elfogadható magyarázat és vigasz sem, hogy a románok száma nagyobb mértékben csökkent.

„A romániai magyarságnak nincs jövőképe, ezért az életképes, erős, gyereket vállaló fiatalok kivándorolnak. Ebben nagy szerepe van a politikumnak, azon belül a kormány által hozott döntéseknek. Az RMDSZ 20 éve kormányon van, a felelősség a szövetséget is terheli” – fejtette ki szerdai sajtótájékoztatóján Szász Jenő.

„Az RMDSZ eltévesztette a célt. Lehet, hogy fontos a vidéki polgármestereknek a vízvezetés, csatornázás, ezzel azt a látszatot keltik, hogy dolgoznak, miközben a falvaink elnéptelenednek. Nem jó a recept, nem létezik jövőkép az erdélyi magyarság számára, innen ered a fogyás” – emelte ki az MPP elnöke Sepsiszentgyörgyön. Szász szerint nem a népszámlálási adatokat kell elferdíteni, félremagyarázni, nyugtatni saját magunkat, hanem szembe kell nézni a tényekkel és meg kell kongatni a vészharangot. „Valakinek vállalnia kell a felelősséget azért, hogy az egykor erős, több mint 2 milliót számláló romániai magyar közösség 1,3–1,4 millióra fogyott. A veszteség óriási” – tette hozzá Szász.

Rákosi Katalin , Székelyhon

Az MPP Maros megyében is székely népszavazást akar

Marosvásárhelynek kell az autonóm Székelyföld fővárosának lennie, ezért a Magyar Polgári Párt (MPP) olyan polgármesterjelöltet támogat, aki ezt meg tudja valósítani, mondta el tegnap Szász Jenő. Az MPP országos elnöke szerint ennek az elvárásnak Bölöni László, Bíró Zsolt vagy Smaranda Enache is megfelelne. Kifejtette: Dél-Tirol autonóm tartományban is az olasz többségű Bolzano a főváros, erre a mintára Székelyföld fővárosa is a román többségű Marosvásárhely lehet.

Szász Jenő hozzátette: egyeztettek a Székely Nemzeti Tanáccsal, és abban állapodtak meg, hogy Maros megyében is ki kellene írni az egységes Székelyföldről szóló népszavazást. Elképzelésük szerint Maros megye esetében azt a kérdést tennék fel: „Akarja-e, hogy az ön települése az autonóm Székelyföld régióhoz tartozzon?” Ilyen módon a népszavazás után megrajzolódna Székelyföld határa is, mondja Szász, aki szerint azok a Maros megyei települések, ahol igennel szavaztak bekerülnek, a többiek „kiiratkoznak” Székelyföldből.

Kovács Zsolt, Új Magyar Szó

Üdvözli a népszavazást az MPP

„Az RMDSZ is felelős a népességfogyásért”

Írta: Lévai Barna 2011. november 10. csütörtök, 07:41

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke elítélendőnek és nem a valóságot tükrözőnek tartja az RMDSZ által közölt adatot, miszerint arányaiban véve a magyar népesség száma nem csökkent olyan mértékben, mint a román lakosságé – közölte a párt vezetője tegnapi, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján.

Köszönetet mondunk az embereknek, akik itthon maradtak, és magyarnak vallották magukat, ugyanakkor hamis képet fest az RMDSZ, amely húsz éve kisajátítja az erdélyi magyar közéleti és politikai képviseletet, és utólag azzal akarja szépíteni a népszámlálási eredményekből tükröződő szomorú valóságot, hogy arányaiban jobban fogyott a románság, mint a magyarság – fogalmazott Szász Jenő.
A polgáriak vezetője ugyanakkor üdvözli Kovászna Megye Tanácsának a népszavazásra vonatkozó kezdeményezését, és reméli, hogyha György Ervin prefektus be akar a történelemkönyvek lábjegyzetébe kerülni, akkor nem támadja meg a múlt héten elfogadott határozatot.
– Háromszék kormánybiztosa eddigi, hétéves mandátuma alatt a legnagyobb jót akkor tenné, ha nem akadályozná meg a népszavazást, hiszen ez hatással lehet a másik két székely megyére is.

Hírmondó

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. november 10. csütörtök
  • MPP
admin
 

>