Breaking news: dr. Vass Leventét kizárólag az RMDSZ támogatja

 

Az MPP nem támogatja dr. Vasst, és most az EMNT is visszalépett. Tőkés László „szükségesnek tartja tisztázni, hogy – a helyzet jelenlegi állása szerint –Vass Levente nem az RMDSZ és az EMNT-EMNP közös, hanem kizárólag a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ saját polgármester-jelöltje.”

Központ.ro

Tőkés: Vass Levente nem közös jelölt Marosvásárhelyen, koalíciós egyezség szükséges

Vass Levente nem az RMDSZ és az EMNT/EMNP közös polgármesterjelöltje Marosvásárhelyen – figyelmeztetett Tőkés László, aki koalíciós egyezségre alapuló megállapodást szorgalmaz. Az EMNT elnöke hétfőn nyilatkozatban leszögezte: „az etikus és ügyszerű nemzeti politikától teljességgel idegen hangnemben” nyilatkozott a polgármesterjelölt-állításról az RMDSZ Maros megyei elnöke.

Kronika.ro

MPP: az ideális jelölt Smaranda Enache – Közlemény

A Magyar Polgári Párt Marosvásárhelyi és Maros Megyei Szervezete határozottan kitart azon korábbi álláspontja mellett, hogy Marosvásárhelynek egy pártok feletti, köztiszteletben álló polgármesterre van szüksége.
Ennek értelmében felkérjük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezetét, hogy vizsgálják felül korábbi álláspontjukat és válasszák azt a lehetőséget, amely összhangban van a létrejöttük céljával.

Véleményünk szerint a jelen helyzetben az ideális jelölt Smaranda Enache, ezért a Magyar Polgári Párt Marosvásárhelyi és Maros Megyei Szervezete a fentiek okán felkéri az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezetét, hogy támogassák ők is az MPP által felvállalt, igazi polgári értékeket valló, nemzetközi hírű jogvédőt, Smaranda Enache asszonyt a jelenlegi magyarellenes polgármester egyetlen esélyes ellenfeleként.
Marosvásárhely, 2011 november 7

Nyílt levél Borboly Csabának, Becze Istvánnak, Bende Sándornak, Benyovszki Lajosnak, Bondor Istvánnak, Csíki Csongornak, Demény Gábornak, Györgypál László Józsefnek, Hajdu Gábornak, Lukács Vilmosnak, Magyari Vencelnek, Pálffy Domokosnak, Petres Sándornak, Rácz Árpádnak, Rafain Zoltánnak, Sófalvi Lászlónak, Szentes Antalnak, Tordai Árpádnak és Vass Árpád Andrásnak, az RMDSZ Hargita megyei képviselőinek

Tisztelt kollégák!

Közhely, de azért nem lehet elég sokszor ismételni: a demokrácia alapja a többpárt-rendszer, a megyei képviselő testület pedig az az intézmény, ahol az álláspontjainkat ütköztetni tudjuk, azért, hogy a viták nyomán a lehető legjobb megoldásokat tudjuk megfogalmazni és elfogadni. Vannak azonban olyan dolgok, amelyek vitán felül állnak, össznemzeti célok, amelyeket csak közösen tudunk elérni. Egy ilyen cél a székelység megmaradása, melynek elengedhetetlen eszköze Székelyföld területi autonómiája. Ebben a kérdésben teljes az összhang a magyar pártok körében, akkor pedig jogos az elvárás, hogy közösen is cselekedjünk ennek érdekében. Ha ugyanis nem így teszünk, akkor a történelem ítélőszéke előtt meg nem állhatunk.

Eme felismerés vezette pártjaink Kovászna megyei képviselőit, amikor megvalósították a székely nagykoalíció első konkrét cselekedetét: határozatot hoztak a megyei népszavazás kiírásáról. Példamutató kell legyen számunkra, ahogy félre tudták tenni a párt-szempontokat, s megszavazni egy olyan határozatot, ami – Borboly Csaba szavaival élve – "alkalmas eszköz lehet autonómiatörekvéseink támogatására". Ennek értelmében jövő év márciusában Kovászna megyében népszavazás lesz, aminek során a megye lakói arra kell választ adjanak, hogy akarják-e, hogy az ország területi átszervezése során megszűnjön Kovászna megye, illetve hogy létrejöjjön egy új közigazgatási egység, melynek neve Székelyföld.

Könnyű belátni, hogy a kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha a népszavazást megrendezik Székelyföld többi részén, így Hargita megyében is. Mint tudják, képviselőcsoportunk még júliusban iktatta a megyeházán az erre vonatkozó határozat-tervezetet. Tudatában annak, hogy ebben az esetben nem az a fontos, hogy ki volt a kezdeményező, hanem az, hogy a határozat megyénkben is megszülessen, ráadásul olyan formában, ami megfelel minden formai követelménynek, ez úton azt javasoljuk Önöknek, hogy mintául véve a háromszéki határozatot, képviselőcsoportjaink terjesszenek be közösen határozat-tervezetet, melyben kezdeményezzük a népszavazás kiírását, szintén 2012 március 11.-ére. Ez esetben a magunk részéről visszavonjuk a júliusban beterjesztett tervezetünket, és kiállunk a közös tervezet mellett.

Valósítsuk meg Hargita megyében is a székely nagykoalíciót, mert ezt várja el tőlünk a székely nép!

Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Székelyudvarhely, 2011.XI.8.

A Hargita megyei képviselő testület polgári frakciója nevében

Kovács Árpád András

admin
 

>