Aradi vértanúk

 

Katonák, akik a fegyelmet, a harctereken kiérdemelt dicsőséget tartották fontosnak életük során. Emberek, akik a magyar szabadságharc hívó szavára katonai tudásukat adták azért, hogy Magyarország szabad és független legyen. Ők azok, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, vezették csapataik embereit keményen küzdve, mert hittek abban, hogy győzhetnek. Életük azzal zárult, hogy rajtuk statuáltak példát a megtorlásra. Meghaltak, mert szembeszálltak volt esküjükkel, amely a császárnak tett ígéret volt. Ők azok, akik elmenekülhettek volna, amikor már tudható volt a vég, hátrahagyva a hozzájuk beosztott katonákat, mégsem tették. Olyan hősök ők, akiket Magyarország történelmében csakis vérvörös betűkkel lehet illetni, mert a vérüket áldozták ezért az országért. Minden valamirevaló magyar embernek tudni, ismerni kell nevüket, tetteiket!

Lőpor és golyó általi halállal halt (reggel fél hatkor): Lázár Vilmos főtiszt (ezredes), Gróf Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok,12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek.

Kötél általi halállal halt (reggel hat óra után): Poeltenberg Ernő tábornok, Török Ignác tábornok, Lahner György tábornok, Knezić Károly tábornok, Nagysándor József tábornok, Gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, Aulich Lajos tábornok, Damjanich János tábornok, Gróf Vécsey Károly, tábornok. Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, mert őt akasztották fel utolsónak.

Fáklyás felvonulás

“Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a honszabadság Istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül.”

Kossuth Lajos

A székelyudvarhelyi hagyományoknak megfelelően, a Magyar Polgári Párt, a Szombatfalvi Református Lelkészi Hivatal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Székelypajzs Egyesület az idén is megszervezi a tizenhárom aradi vértanúra emlékező rendezvényét. A megemlékezéshez csatlakozott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi szervezete is. A rendezvény október 6-án, 18 órakor veszi kezdetét egy istentisztelettel a Varga Katalin utcai református templomban, majd ezt követően fáklyás felvonulással folytatódik a Márton Áron téri Vasszékely szoborig, ahol Hegyi Sándor református lelkipásztor mond ünnepi beszédet. A megemlékezés koszorúzással zárul.

A szervezők felkérnek minden további szervezetet, illetve az udvarhelyi polgárokat, csatlakozzanak és vegyenek részt a megemlékezésen!

Erdélybe terveznek befektetni a japánok

2011. október 04. 
clip_image001
Keizer Róbert MPP kolozsvári elnök

Mint arról korábban hírt adtunk, Japán romániai nagykövetségének gazdasági attaséja, Yasuyuki Takagi erdélyi körutat tett annak érdekében, hogy felmérje honfitársai beruházási lehetőségeit.

Kolozs megyében a Nádas völgyét és Bánffyhunyad környékét járta be, ahova az MPP gazdasági osztálya kalauzolta el. Keizer Róbert kolozsvári elnöktől megtudtuk, hogy a mezőgazdaság terén két japán cég érdeklődik, amelyek nagy tételben szeretnének felvásárolni itteni termékeket, és hamarosan képviselőiket küldik ide. Másik terület a zöld energia (energianövények termesztése és környezetbarát, megújuló forrásokból eredő energia előállítása), amelyben négy vállalat jelezte, hogy szeretne együttműködni erdélyi önkormányzatokkal Kézdivásárhelyen, Tusnádfürdőn, Gyergyószentmiklóson, Széken és a Szatmár megyei Kaplonyban, illetve Koltón. Őket főleg mini vizierőművek, szélerőművek és napenergiát hasznosító berendezések megépítése érdekli. Hamarosan – kolozsvári egyetemi szakértőkkel és magyar szakemberekkel – a helyszíneken feltérképezik a lehetőségeket, hogy kiderítsék, pontosan hol, mibe érdemes belefogni.

A közeljövőben az MPP küldöttsége találkozik a japán üzletemberek Bukarestben már működő képviseletével (30–40 cég tagja ennek a szövetségnek), hogy meggyőzzék őket leányvállalatok megalapításának szükségességéről Erdélyben. Ennek ötletgazdája és legfőbb kivitelezője Fodor Alpár kolozsvári polgármesterjelölt. Ami a Felkelő Nap Országából származó befektetőknek a kínaiakkal való versengését illeti, mellettük szól a minőségi munka. Erre elegendő egy példát felhozni: napenergetikai beruházásokban a kínaiak 15 évnyi garanciát vállalnak, a németek és a japánok pedig 25 évet. Takagi úr körútja után elmondta, hogy bukaresti kiábrándultsága után az erdélyi emberekben megbízhatóbb üzleti partnereket ismert meg.Ö. I. B.

MPP-PRESS

admin
 

>