MPP-s polgármesterjelölt Szászfenesen

 

Sajtótájékoztató keretében ismertette tegnap szászfenesi polgármesterjelöltjét az MPP. Gurzó Sándor 55 éves mérnök, aki Magyarlónán született és ott is él. Mint elmondta, a körülbelül 10 ezer lakosú Szászfenesen és 3000 lakosú Magyarlónán új orvosi rendelőt szeretne látni, felülvizsgálná az utóbbi időben lebonyolított közbeszerzéseket, fellépne az elharapozóban levő nacionalizmus ellen, a cigányságot igyekezne kulturálisan felemelni, társadalmi segélyt pedig csak közmunka elvégzése ellenében juttatna a rászorulóknak. A sok megműveletlen mezőgazdasági terület felszámolása érdekében társulást hozna létre, a vaddisznók okozta károk miatt pedig vadászegyesületekkel venné fel a kapcsolatot. A Magyarlóna határában elhaladó autópálya építőjével pedig elhordatná a sok otthagyott földet, amit a szerződés értelmében el kellett volna tüntetnie. A sajtótájékoztatón jelen volt Fodor Alpár kolozsvári polgármesterjelölt is, aki a napokban kiéleződött verespataki helyzet kapcsán kifejtette: a szakemberek véleményét szabad csak figyelembe venni. Akkora mennyiségű cián alkalmazásáról – valóságos ökológiai bombáról van szó –, amely akár a Fekete-tenger élővilágát is képes kipusztítani. Ezért szükséges a komoly, egységes társadalmi összefogás. Az MPP nem az aranybányászatot ellenzi, hanem a tervezett ciántechnológiát, amely helyett a drágább, de biztonságosabb kitermelési módok valamelyikét szorgalmazza. Keizer Róbert városi elnöknek az a véleménye a kérdésben, hogy okulni kell a német példán, különben környezetvédelmi bakik miatt a jelenlegi kormánykoalíció elveszítheti a jövő évi választásokat. Az MPP programjában fontos helyet foglal el a tömegsportok népszerűsítése, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében. Ebben támogatójuk Nágel Zoltán egykori neves futballkapus (Kolozsváron és a marosvásárhelyi „aranycsapatban” országos ifjúsági bajnokság és UEFA-kupa szereplés fűződik nevéhez). Az ő pályafutása pozitív példa a mai fiatalok számára, akik többségét az elhízás, a helytelen mozgáskultúra és táplálkozás, a kevés iskolai tornaóra és sok felmentés „kerített hatalmába”. A Kalotaszeg-kupa, amelynek térhódításában lapunk komoly szerepet játszott, eddig ötvenezer embert mozgatott meg, ráadásul közösségépítést is jelent.

Kolozsvári Szabadság

Feljelentésre készül a tanácstag

Nem koszorúzhatta meg a hét végén leleplezett Domokos Géza-szobrot a zágoni MPP küldöttsége. Damó Csaba MPP-elnök, helyi tanácstag szerint a koszorúzásról egyeztetett Dima Levente RMDSZ-elnökkel, ám később Kis József polgármester utasítására megtiltották számukra a koszorúzást. Damó és a polgármester között régi az ellentét. A tanácstag több ízben tett feljelentést a községvezető ellen, következésképpen több alkalommal volt ellenőrzés a községházán. Nemrég peres úton nyert igazat, végleges ítélet kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy adja ki az önkormányzati képviselőnek a korábban kért, legelőlicitre vonatkozó adatokat, valamint a helyi iskola javítására kiírt tenderfüzetet. A polgármester úgy nyilatkozott, a tanácstag törvényes időn belül megkapja a kért iratokat. Damó a maga során azt mondta, ha napokon belül nem jut hozzá a dokumentumokhoz, rendőrségi feljelentést tesz a közigazgatási bíróság határozatának be nem tartása miatt.(Bokor)

MPP kongresszus a hétvégén

A hétvégén Marosvásárhelyen tartja kongresszusát a Magyar Polgári Párt (MPP). Az Országos Tanácsnak nevezett kongresszus díszvendége Kövér László, a magyarországi Országgyűlés elnöke lesz (képünkön). A márciusban Rácz Károly letartóztatása miatt elnapolt eseményt azért hívták össze, mert a párt „bővíteni kívánja nemzeti doktrínáját”, és a jövő évi romániai választásokra készül. Szász Jenő, az MPP elnöke szerint nemzeti jobboldalt akarnak kialakítani a jövő évi helyhatósági választásokra Erdélyben a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) közösen.

Hírmondó

Marosvásárhelyen tartja kongresszusát az MPP
Szombaton Marosvásárhelyen tartja Országos Tanácsnak nevezett kongresszusát a Magyar Polgári Párt (MPP). Díszvendége Kövér László, a magyarországi Országgyűlés elnöke lesz. Azért hívták össze a kongresszust, mert a párt "bővíteni kívánja nemzeti doktrínáját", és a jövő évi romániai választásokra készül. Szász Jenő, az MPP elnöke korábban a Krónika napilapnak elmondta: nemzeti jobboldalt akarnak kialakítani a jövő évi helyhatósági választásokra Erdélyben a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) közösen.

(transindex.ro)

Székelyföd egy, de osztható – Kútba eshet az együttes tanácsülés

Egyelőre bizonytalan a Magyar Polgári Párt által egy hónapja kezdeményezett, Kovászna és Hargita megye tanácsainak együttes ülésének sorsa, amelynek témája Székelyföld egységes és oszthatatlan mivoltának kinyilvánítása lenne. Kulcsár Terza József, a polgári alakulat háromszéki elnöke szerdán még arról beszélt, nem tartja lehetetlennek, hogy annak ellenére, hogy az RMDSZ egy hónapja hallgat az ügyben, az ülésre még augusztusban sor kerülhet.
A két párt csütörtökön egyeztetett, a tanácskozásról Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke elmondta, felhívta az MPP-frakció tagjainak figyelmét: Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől azt a visszajelzést kapta, egy ilyen ülés jelenleg nem időszerű. Borboly azzal indokolta az álláspontját, hogy a Hargita megyei testületben túlságosan feszült a viszony a két frakció között, és egy ilyen jellegű napirendi pontot, amit ráadásul az MPP terjesztene be, nem tanácsos tárgyalni.
Tamás Sándor ugyanakkor hozzátette, hogy Háromszék támogatja az együttes tanácsülés ötletét, Kulcsár Terza József pedig azt javasolta, hogy amennyiben Borboly Csabának nem felel meg a Hargita megyei MPP-frakció, tárgyaljon a háromszékivel, de a tanácsülésre mindenképp kerüljön sor.
Kulcsár Terza úgy értékelte, nemzet elleni bűn, hogy az RMDSZ Borboly Csabán keresztül elzárkózik a kezdeményezéstől, és ez ellentmond a Schmitt Pál magyar államfő által Kolozsváron meghirdetett egységnek. „A személyi konfliktusokat felül kellene írja egy ilyen horderejű kérdés, és emiatt Borboly Csabának kötelessége lenne leülni a polgári párt megyei képviselőivel, még akkor is, ha egyébként nem kedveli őket, vagy konfliktusban áll velük” – tette hozzá.
Székely Hírmondó

Jobb ma egy veréb?

Reálpolitikusnak akar tetszeni Borboly Csaba, amikor hosszasan ecseteli, hogy oly sorsdöntő nemzetpolitikai kérdésről, mint a Székelyföld önálló közigazgatási egységnek létrehozásáról szervezendő népszavazás, itt és most, azaz közös tanácsülésen s főként az MPP-frakció kérésére alkalmatlan még tárgyalni is.

Ha majd egyszer erre sort kerítenek, be kell vonni a tárgyalásokba a fél világot, az egyházakat, Brüsszelt, Budapestet is, de – szögezte le szigorúan a szomszéd megye tanácselnöke – jó, ha tudjuk, Bukarestben dől el minden. Majd elpuffant egy húsz éve közismert igazságot, miszerint az itt élő románság megnyerése nélkül ilyen döntést meghozni lehetetlen, s álszerényen még azt is kijelenti: három megye politikusai kevesek e sarkalatos kérdés eldöntéséhez. Össznemzeti ügy – harsogja, s boncolgatni kezdi, mily nagy baj, hogy Budapest nem fogalmazott meg nyílt állásfoglalást e tekintetben. Azaz – folytatja – nem tudjuk, hogy részükről ténylegesen mire számíthatunk, miben tudnak segíteni, ha az esetlegesen összefogó román pártok részéről "jogcsorbító intézkedések érnének". Micsoda farizeus frázis, hisz jó ideje mást sem tesz az RMDSZ, mint kikéri magának, hogy Budapest, jelesen a Fidesz beleszóljon az ő önálló erdélyi magyar politizálásába.
Nem kétséges, Borboly az országos vezetés szócsöve, s nagy bakugrásokkal és ellentmondásokkal valójában azt akarta tudatni velünk: az RMDSZ-nek semmi kedve hazai kihívóival egy asztalhoz ülni, főként koalíciós partnereit zavaró, idegesítő kérdésről tárgyalni, vitázni. Egyelőre még – a választások küszöbén, lehet, változik a helyzet – fontosabbak a miniszeri, igazgatói, államtitkári székek, s a jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok elv alapján különféle okkal és ürüggyel elállnak a magyar szervezetekkel való egyeztetésektől, tárgyalásoktól. Kormánykoalíciós partnereiknek bezzeg engednek. Most épp a helyhatósági és parlamenti választások összevonására bólintottak rá, holnap, lehet, belemennek a választási törvény módosításába, s ne adj’ isten, holnapután már a régiós átszervezésbe is.
Tamás Sándor azzal áltatja magát és bennünket, hogy eme utolsó téma lekerült a napirendről, emiatt nem érdemes bolygatni a kérdést. Végül is csak az RMDSZ húszéves politizálásának alapelvét fogalmazta imigyen meg: légy hűséges, megbízható partnere a kormányzó román erőnek, néped gondjait megoldja majd az élet.

Simó Erzsébet, Háromszék

MPP-PRESS

admin
 

>