Kiadja, vagy nem adja ki?

Zágoni vita az információkért

Damó Csaba, zágoni MPP-s tanácsos szerint közérdekű információk kiadását tagadta meg tőle a polgármester, ezért bíróságra adta az ügyet, és a megszületett végleges döntés értelmében az önkormányzat (a 2001/677-es törvény alapján) köteles a kért adatokat kiszolgáltatni. 2010 júniusában az oktatási, sport- és művelődési bizottság tagjaként Damó Csaba egy tanácsülésen az iskolánál zajló munkálatok kivizsgálását kérte. Mivel ebből semmi sem lett, októberben az idézett törvény alapján írásban kérte az önkormányzattól az iskolai munkálatokkal kapcsolatos tenderfüzet megtekintését – sikertelenül. Áprilisban azt szerette volna megtudni, hogy a legelőbérlők eleget tettek-e a tavalyi szerződés kitételeinek, de akkor sem kapta meg az információkat. Ezek után bíróságra adta az ügyet, az pedig kötelezte a polgármestert a kért adatok kiadására. Mivel az polgármester nem fellebbezett, az ítélet hatályba lépett. – Ha ezután sem történik semmi, akkor a megyei rendőrségnél teszek panaszt a polgármester ellen bírósági döntés végre nem hajtása miatt – szögezte le Damó. Kiss József polgármester elmondta, hogy Damó már „feljelentette az erdészetet, a civil szférát, és lassan nincs olyan szerv, ahová ne jelentette volna fel az önkormányzatot”, és mindez az önkormányzat munkáját akadályozza. Kiss kifejtette, a legelőkre vonatkozó szerződésekkel kapcsolatban a számvevőszék adatai alapján Damó megkapja a kért információkat 30 napon belől, az iskolaépítésre vonatkozó munkálatokat pedig, mivel uniós pénzről van szó, a hivatalos szervek ellenőrzik.

Székely Hírmondó

Tőkés kalandozásai

Miután kizárták Tõkést az RMDSZ-bõl, majd újra keblükre ölelték, aztán ismét szakítottak, most logikusan is következik az újabb összeölelkezés. Bár ezt maga Tõkés László pillanatnyilag nem jelenti ki, hanem szép lassan az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) területi szervezeteinek akciói révén igyekszik a köztudatba juttattni, hogy ne legyen megint õ az áruló. Ennek elsõ konkrét lépése, hogy Marosvásárhelyen az EMNT egy RMDSZ-es tisztségviselõt akar polgármesternek jelölni, nevezetesen dr. Vass Leventét, aki a nemrég lemondott egészségügyi miniszter, Cseke Attila tanácsadója volt. Elsõ körben õt is kérték fel Cseke helyére, amit éppen a polgármesteri székért való indulási szándékai miatt mondott vissza. A kolozsvári RMDSZ és az EMNT helyi szervezete ugyanakkor nyíltan vállalja már régebbrõl az együttmûködésük tényét. Igaz, ennek létjogosultságát a Kolozsváron egyre inkább felerõsödõ magyarellenes hangulat indokolttá is teszi. Vass Levente jelölésének bejelentése révén, lényegében az EMNT felrúgta a három szervezet (Magyar Polgári Párt (MPP), EMNT, RMDSZ) között folyó tárgyalás alapjait, amelynek az volt a célja, hogy e három szereplõ közös jelöltet állítson Marosvásárhelyen, és ezzel a Tõkés-féle pártkezdeményezés elvégezte a piszkos munkát, vagyis kizárta az MPP-t a tárgyalásról. Így egyre inkább politikai kalandozásnak tûnik az új párt bejegyzése. De akit vonz a konspirációs elmélet gyártás, az könnyen felállíthat egy másik forgatókönyvet. Az egész pártbejegyzés nem más, mint az RMDSZ és Tõkés közös stratégiája az MPP pozícióinak gyengítésére.

Sz.Ú.

Erőpolitika, ernyőpolitika

Akadályozza továbbra is Binder Levente polgári pártos Hargita megyei önkormányzati képviselő mandátumának érvényesítését a többségi RMDSZ-frakció. Binder a visszalépő dr. Vajna Imre helyét vette volna át, de a magyarság képviseletét kisajátítók jóvoltából a Magyar Polgári Párt frakció soraiból hónapok óta hiányzik egy képviselő. Az elnök egyszerűen nem teszi napirendre Binder Levente beiktatását. Korábban Csillag Péter megyei tanácsos mandátumát sem akarta igazolni, de egyéves pereskedés után a marosvásárhelyi ítélőtábla Csillag Péter javára döntött, s a megyei tanács komoly perköltségeket volt kénytelen fizetni közpénzből.
A demokrácia megcsúfolását a Polgári Élet szerkesztősége levélben jelezte Borboly Csaba elnöknek, aki válaszlevelében azt kifogásolta, hogy az utódlási kérdéskör nincsen pontosan szabályozva. Pedig a magyar-magyar viszony békés rendezése roppant egyszerű lenne, nem kell mást tenni, mint betartani a hatályban lévő román önkormányzati törvényeket. Ennek értelmében a következő tanácsülésen napirendre tűz Binder Levente mandátumának igazolását, a testület tudomásul veszi a szavazó polgárok akaratát és kész. Ezzel lezárulna a több hónapja zajló vita. Ugyanis az önkormányzati képviselő a választók bizalmából látja el feladatait, mandátumát nem veheti el tőle egy másik párt, de még a megyei elnök sem. Az MPP frakció többször terjesztett be határozati javaslatot ez ügyben, de Binder Levente mandátumának igazolását az RMDSZ akadályozza. Erőből lehet politizálni, kommunikálni, de nem érdemes, a partneri viszony kialakítása sokkal egészségesebb lenne mind két fél számára, amely feltétele a jó együttműködésnek. Az ernyőpolitika megbukott, de Borbolyék még nem akarják tudomásul venni.

Balázs Árpád, Polgári Élet

admin
 

>