Bűnügyi feljelentést fontolgat és fellebbez az MPP

A Csíkszeredai Megyei Törvényszék június 7-én tárgyalta és hozott ítéletet alapfokon a Ladányi László prefektus kontra városi tanács perben. Az eddig titokban tartott ügy előzményeiről és a várható következményekről Molnár Miklós tanácsos, az MPP sajtószóvivője tájékoztatott.

„Mért volt eddig mély csend a február 18-án kilenc MPP-s és egy zöld párti, azaz 10 városatya által elfogadott 15/2011-es, március 15-e hivatalos szabad-és ünnepnappá nyilvánítására vonatkozó határozattal kapcsolatosan?" – tette fel a kérdést és kezdett a pikáns részletek taglalásába július 20-i, szerdai sajtótájékoztatóján Molnár Miklós, polgári tanácsos, sajtószóvivő.Molnár szerint a választ az MPP által a múlt tanácsülésen is forszírozott kérdésre a városháza által július 11-én postázott boríték tartalmazza, amelyben a csíki törvényszék által az ügyben hozott ítélet áll és amelyet a tanácsos be is mutatott.

A március 15-e hivatalos ünnep- és szabadnappá  nyilvánításáról hozott 15-ös számú tanácsi határozatot Ladányi László Hargita megye prefektusa támadta meg jogi úton és a csíkszeredai törvényszéken beperelte a városi tanácsot. A csíkszeredai törvényszék első fokon hozott ítélete helyet ad a felperesnek és megsemmisíti a 15/2011-es tanácsi határozatot.

Az ügy pikantériája, hogy a Ladányi kontra városi tanács perről sem az MPP, sem a Zöld Párt képviselőjének nem volt tudomása, az ítéletben az áll, hogy a perben az alapfokon lefolytatott tárgyaláson a tanácsot senki nem képviselte.

„A tanácsosok nevében valaki itt a hivatalban átvette a perről szóló értesítést, de „elfelejtette" ezt közölni az alperesekkel, azaz a városi tanács tagjaival. Hogy ki volt az illető, azt nem tudjuk. Mivel nem ez az első ilyen mulasztás, az MPP frakció azt fontolgatja, hogy bűnügyi feljelentést kezdeményez ismeretlen tettes ellen" – mondta Molnár. Hozzátette: az alapfokon hozott ítéletet július 22-ig lehet megfellebbezni a Marosvásárhelyi Táblabíróságon.

„Élünk ezzel a jogunkkal, még akkor is ha lehet, hogy ez a másodfokú per érdemben már csak a veszett fejsze nyele lesz. Az óvás benyújtását támogatja a zöldek képviselője, Jakab Attila tanácsos is, akivel a napokban egyeztettünk" – közölte Molnár.

Molnár szerint „ha az RMDSZ-frakció tudott a perről és hallgatott, akkor az ügy még súlyosabb".

A tulipános honatyák frakcióvezetőjét, Benedek Árpád Csabát telefonon kérdeztük: volt-e tudomása a perről, illetve tud-e a fejleményekről?

„Arról, hogy a prefektus a határozatot megtámadta volt tudomásunk. Az ügyről további információm nem voltak, személy szerint a törvényszéki ítéletet mivel nem is tartózkodtam az országban az elmúlt két hétben még nem kaptam kézbe" – válaszolta Benedek

„A perrel kapcsolatosan semmilyen hivatalos okiratot nem láttam, erről az ügyről a frakción belül nem esett szó" – erősítette meg az elmondottakat Jakab Áron Csaba tanácsos.

Lázár Emese,uh.ro

Pontosít a prefektus

A július 20-án, szerdán az MPP sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján közölt cikkünkben megjelent információkkal kapcsolatosan pontosított Ladányi László, Hargita megye prefektusa. A cikk szerzőjéhez eljuttatott Pontosítást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„A július 20-án, szerdán megjelent „Bűnügyi feljelentést fontolgat és fellebbez az MPP" című cikkel kapcsolatban, néhány pontosítást szeretnék tenni. A tanácshatározatot, amely szabadnappá nyilvánítaná március 15-ét, a prefektúra támádta meg, mint intézmény, mivel a tanácshatározat nem felelt meg a jelenleg érvényben lévő romániai törvényeknek. Ugyanis, hogy mely napok szabadnapok Romániában, arról csakis a kormány és a parlament határozhat, ez nem tartozik a helyi tanácsok hatáskörébe. Lényeges, hogy a prefektúra ezt a határozatot nem az ünnepnappá nyilvánítás miatt támadta meg, hanem mint szabadnapot. Mivel a prefektúra fő feladata a megyében a törvényesség felügyelete, ezért kötelessége ennek érdekében intézkedéseket foganatosítani, vagyis ha a helyi tanácsok olyan határozatokat hoznak, amelyek nem törvényesek, köteles ezeket megtámadni, így beszélhetünk „Prefektúra kontra városi tanács" perről, és nem „Ladányi kontra városi tanács" perről.
A további jó együttműködés reményében, ha bármi információra van szükségük, szívesen állok rendelkezésükre.

Tisztelettel,
Ladányi László Zsolt
Prefektus

A pontosítással kapcsolatosan megkérdeztük a peres ügyről a helyi médiát tájékoztató Molnár Miklós MPP-s tanácsost, sajtóreferenst.

„Ha egy szóban akarnám összefoglalni a véleményemet, akkor azt mondanám: szánalmas. Nem kívánok szópárbajba keveredni a prefektus úrral, ehelyett átküldöm a törvényszéki végzés első oldalát. Döntse el mindenki, hogy ki volt a perbe hívó fél" – válaszolta Molnár.

Lázár Emese,uh.ro

Nem lesz népszavazás?

Felháborodva vette tudomásul a háromszéki MPP, hogy Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén nem tűzték napirendre azt a határozattervezetet, amelyet a polgáriak Kovászna, illetve Hargita megyei önkormányzati frakciói kezdeményeztek. A javaslat értelmében a két képviselő-testületnek olyan határozatot kellene elfogadnia, amelynek alap­­ján népszavazást kezdeményeznének.

A térségben élőknek arra kellene válaszolniuk, hogy akarják-e egy Székelyföld nevű közigazgatási egység létrehozatalát.
Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke szerint, bár egy héttel korábban benyújtották a határozattervezetet, eddig a Ko­vász­na megyei önkormányzat vezetőségétől sem kaptak semmilyen visszajelzést, mi több, a testület jövő heti soros ülésén nem tűzték napirendre a kérdést. Illett volna válaszolni valamit – jegyezte meg Kulcsár, hozzáfűzve, szerintük az ügy nem vita, hanem megegyezés tárgya lehetne. Ha kezdeményezésükre nem érkezik válasz, szóvá teszik azt a tanácsülésen.
Úgy véli egyébként, hogy az elmúlt időszakban az RMDSZ a maga számára fontos ügyekkel volt elfoglalva, azaz az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzésének akadályozásával, illetve Borbély László környezetvédelmi miniszter tisztára mosásával. Kérdésünkre, hogy mire alapozza az EMNP bejegyzéséről szóló kijelentését, a politikus Markó Béla korábbi, Marosfőn elhangzott nyilatkozatára utalt, mely szerint nincs szüksége harmadik pártra az erdélyi magyarságnak. Éppen ezért a háromszéki MPP úgy látja: a jobboldalnak össze kell fognia még az önkormányzati választások előtt.
Tamás Sándor, Ko­vászna Megye Tanácsának elnöke, a háromszéki RMDSZ vezetője a Háromszék érdeklődésére elmondta: szabadságáról most érkezett vissza, nem volt még ideje áttanulmányozni a kérdést, de a következő napokban kialakítják álláspontjukat az ügyben.

Farcádi Botond, Háromszék

Szász: Szabadítsuk ki Tőkést az RMDSZ fogságából

Az MPP-s polgármester meghívására érkezett Tusnádra a pártelnök, aki nemzeti alternatívát szeretne létrehozni. A cél: kiszabadítani Tőkést az RMDSZ fogságából.

22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ideje alatt, de a rendezvény területén kívül, egy vendéglő teraszán tartott sajtótájékoztatót Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A pártelnök aktuálpolitikai kérdésekben nyilatkozott, tájékoztatójában az RMDSZ-t vádolta az elmúlt huszonegy év elhibázott romániai magyar politikájáért és kilátásba helyezte egy nemzeti, jobboldali alternatíva felállítását.

Szász úgy vélekedett, semmi ok pánikra az EMNP pártbejegyzésének júliusi meghiúsulása miatt: a polgáriak első embere kiemelte, a nemzeti oldal jogi háttere adott, a pártként bejegyzett MPP lévén.

„Szükség van az MPP, az EMNT és az SZNT együttműködésére, az huszadlagos kérdés, hogy van-e másik nemzeti párt" – mondta a pártelnök. A polgári párt célja egy jó nemzeti szereplés a jövőben esedékes önkormányzati választásokon, majd parlamenti képviselet létrehozása.

Szász Jenő kifejtette, prioritás a romániai magyarság parlamenti képviselete, ám ugyanakkor meg kell teremteni a pluralitást, és a Fidesz mintájára Erdélyben is végre kell hajtani egy igazi rendszerváltást, le kell váltani a posztkommunista RMDSZ-t.

Üzenetében Szász egy pozitív, nemzeti építkezést kezdeményez, együttműködést kíván létrehozni a nemzeti szervezetek között.

Elképzelésük szerint a polgáriak biztosítanák a jogi keretet bejegyzett pártjukkal, valamint szükségesnek tartják Tőkés László kiszabadítását az RMDSZ fogságából, ugyanis „neki is a nemzeti oldalon kellene politizálnia".

uh.ro

Közlemény

Ma, 2011 július 22-én sajtótájékoztatót tartott Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke Tusnádon. Emlékeztetett arra, hogy – amint azt a Magyar Polgári Párt korábban már többször elmondta – az erdélyi magyar közélet demokratizálódásának folyamatában az önkormányzati választásokra versenyhelyzetet, míg a parlamenti választásokra együttműködést kell teremteni. Ennek érdekében – mivel az RMDSZ csak külső kényszer hatására hajlandó elfogadni az együttműködést – az önkormányzati választásokra fel kell állítani az erdélyi magyar jobboldal alternatíváját.

Elmondása szerint mindaddig, amíg a bíróságon alapfokon elutasított EMNP öt alapelve (a szabadság, a nemzet, az erdélyiség, a család és a keresztény értékrend) megegyezik a Magyar Polgári Párt programjában három éve megfogalmazott alapelvekkel, addig a két alakulat egy platformon áll. Hozzátette, a hatodik alapelv, az autonómia egyelőre hiányzik ugyan az EMNP bejelentett alapelvei közül, de ezt a pártbejegyzés további bonyodalmainak elkerülése érdekében egyelőre elfogadhatónak tartja.

Ebből a szemszögből vizsgálva az a kérdés, miszerint az EMNT-ból lesz-e párt vagy sem, másodlagos – mondta a pártelnök. Az elsődleges kérdés az, hogy Tőkés László az erdélyi magyar jobboldalt választja-e, ahol neki megvan az őt megillető hely, vagy újabb látszat-összefogáshoz adja a nevét az RMDSZ-el közösen?

Szász Jenő azt is elmondta, hogy baráti jobbot kíván nyújtani a bíróság első fokán elutasított EMNP-nek, hiszen a Magyar Polgári Párt rendelkezik a jobboldal alternatívájához szükséges intézményes és jogi kerettel. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy bírósági indoklás hiányában értelmetlen lenne véleményt formálni arról, hogy miért utasította el alapfokon a bejegyzési kérelmet a bukaresti törvényszék, és majd csak az indoklás pontos ismeretében lehet szót ejteni arról, hogy politikai döntésről, műhibáról, vagy esetleg a bejegyzési kérelmet benyújtók hibájából történt-e az elutasítás.

“Itt az idő és itt az alkalom arra, hogy az önkormányzati választások alkalmával az erdélyi magyar jobboldal – a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és minden olyan civil szervezet, amely nemzeti elkötelezettségű – összefogjon, és olyan eredményt érjen el a betokosodott, posztkommunista RMDSZ-el szemben, amely feljogosítja majd arra, hogy a romániai parlamenti választások előtt összmagyar nagykoalíciót kössön minden magyar politikai tényező, annak érdekében, hogy a parlamenti képviselet mennyiségén és minőségén javíthassunk.”

Tusnád, 2011 július 22.

a Magyar Polgári Párt sajtóirodája

MPP-PRESS

admin
 

>