Referendum a Székelyföld egyesítéséért?

A Magyar Polgári Párt képviselői azt szeretnék, ha referendum formájában szavazná meg a három székely megye – Hargita, Kovászna és Maros – lakossága a magyarság egyesítését a területi újraszervezés által.

Fazakas Tibor, az MPP országos alelnöke úgy nyilatkozott, már megtörténtek az egyeztetések az érintett megyék tanácselnökeivel egy olyan beszélgetés megtartására, amelyben megtárgyalnák a három megye egyesítésének kérdéseit.

Hozzátette, a Székelyföld régió kialakításával kapcsolatos meglátásokat egy referendum formájában összesítenék, ugyanis az egyesítésre nézve csakis a három megye lakossága nyilváníthat véleményt.

marosvasarhely.info

Mi oldhatja fel a román-magyar konfliktust?

A központi és a helyi hatalomnak, valamint a közpénzeknek a nemzeti kisebbségek számaránya szerinti megosztása oldhatja meg tartósan a román-magyar konfliktust Romániában – írja a Romania Libera című román napilap.

Alina Mungiu-Pippidi egyetemi tanár, a lap publicistája csütörtökön közölt írásában kifejti, hogy az elmúlt hetekben terítékre került román-magyar viták elrontották a románok és magyarok együttélésének pozitív hangulatát, ami 1996 óta a román kormányok legfigyelemreméltóbb eredményének számított. A szerző szerint mindkét oldalon tapasztalt egyoldalú nacionalista megnyilvánulások hibásak ezért.
Megállapítja: Basescu azt hiszi, hogy barátja Orbán Viktornak, és a szerző elismeri, hogy Magyarország valóban lojálisan támogatta Romániát a schengeni övezethez való csatlakozásról szóló európai vitában. Ez a barátság azonban korlátozott – véli a szerző, mivel Orbán továbbra is a "radikális magyarokat" támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenében.
A bukaresti lap szerint a román-magyar konfliktus tartós megoldását Romániában sem a kizárólag egyéni jogok megadására szorítkozó angolszász liberális demokrácia, sem az a fajta multikulturalizmus nem képes biztosítani, amely a különböző kisebbségeket kollektív jogokkal ruházza fel.
Szerinte létezik egy harmadik út, a "konszenzuális liberalizmus" útja, amely az előző két modell elemeit ötvözi. Mungiu-Pippidi szerint ez a modell a kvótákon, az arányos képviselet biztosításán nyugszik úgy, hogy a jelentős létszámú kisebbségek mindenből egy maghatározott százalékos arányban részesülnek, így a központi és a helyi politikai hatalomból, a közpénzekből és a közszolgáltatásokból is. Ez utóbbiak esetében az iskolákat, valamint a közszolgálati médiaintézményeket említi példaként, hogy a kisebbségek ne részesüljenek hátrányos bánásmódban nyelvi szempontok miatt.
A szerző szerint a romániai kisebbségi törvénytervezet nem csak ezt a modellt követi, hanem a kollektív jogokat biztosító multikulturalizmus és a szerző szerint elfogadható konszenzusos liberalizmus elemeit keveri, ezért szerinte a tervezet inkoherens.
Mungiu-Pippidi szerint az arányos képviseletet biztosító, Romániában gyakorlatban már létező modellt azért nem sikerült intézményesíteni eddig, mert a magyarok a személyi elvű autonómiát és egyéb "öszvérmegoldásokat" erőltetnek, ahelyett, hogy az arányosság elvére helyeznék a hangsúlyt.
A szerző szerint a román és a magyar liberálisoknak össze kellene fogniuk, mert ha "képzeletbeli régiók" érdekében folytatják a harcot, akkor csak Corneliu Vadim Tudort és Tőkés Lászlót segítik hozzá szavazatokhoz anélkül, hogy az ellenségeskedésen kívül gyakorlatban valamire szert tennének – olvasható a Romania Liberában.

KÁPOLNÁSFALU, III. FALUNAPOK

Programunk:

Péntek, július 8:

  • 16,ºº óra – Futballbajnokság és asztalitenisz bajnokság kezdete
  • Debreceni vendégek fogadása
  • 19,ºº óra – Kaszáló verseny a Pálkeresztfájánál
  • 21,ºº óra – Zene teatrum – Debrecen Musical és Rock Saláta
  • 22,ºº óra – Parapács Népi Zenekar Magyarország
  • Utcabál

Szombat, július 9

§ 07,ºº óra – Zenés ébresztő a helyi fúvószenekarral

§ 10,³º óra- Gyülekező

§ 11,ºº óra – Ünnepi szentmise

§ 12,ºº óra – Ünnepi megnyitó és koszorúzás a község elvándorolt szülötteinek emlékhelyén

§ 13,ºº óra – Testvértelepülés műsora, helyi néptánccsoportok

§ 14,ºº óra – Kézműves foglakozások gyerekeknek, játszósátor gyerekeknek, fotókiállítás

§ 15,ºº óra –

A PIACTÉREN

Debreceni fellépők előadása.

– Feeling Tánc és Majorette Együttes

– Attitude Táncegyüttes

– Törköly zenekar- Debrecen

HOMORÓDLOKÁBAN

– Kápolnási Vágta- lovasbemutató

– Tűzoltó bemutató

– Kötélhúzás

– Favágóverseny

§ 17,00 óra – Tállyai citerazenekar műsora

§ 18,ºº óra – Karate bemutató

§ 18,³º óra – Lőrincz Henrietta –tornabemutató

§ 19,00 Törköly zenekar – Debrecen „Itt a tele csutora”

§ 21,ºº óra – „Székelyland” humoros előadása

§ 22,ºº óra – ZeneTheatrum – Debrecen – Zenés tűzzsonglőr műsor

§ Utcabál Olti Attilával és zenekarával

Vasárnap, július 10

§ 07,ºº óra – Toborzó a huszárokkal

§ 10,ºº óra – Szentmise

§ 10,ºº óra – Főzőverseny

§ 11,ºº óra – A focibajnokság döntői

§ 12,ºº óra – Kulturális műsor a Kriza János iskola szervezésében a kultúrotthonban

„Kápolnásért” érdemérem átadása

§ 14,ºº óra – „Szép állat” kiállítás, játszósátor gyerekeknek, fotókiállítás

§ 15,ºº óra – 2YOU Debreceni – akrobatikus rock and roll

§ 16,ºº óra – Debreceni Törköly zenekar, Debreceni Népi Együttes népzenei műsora Pásku Veronika és Bíró Gergő fellépésével

§ 18 ,³ºóra – Székelyszentmihályi citerazenekar műsora

§ 19,ºº óra – A versenyek kiértékelése, díjátadás

§ 20,ºº óra – ZeneTheatrum – Mesetündér és Barátai – Zenés szórakoztató műsor gyermekeknek

§ 22,ºº óra – NEOTON FAMILIA koncert

§ 24,ºº óra – Tűzijáték

§ Reggelig tartó utcabál Olti Attilával és zenekarával

MPP-PRESS

admin
 

>