Az RMDSZ támogatását kéri az MPP Kolozsváron

 

Fodor Alpár, a Magyar Polgári Párt kolozsvári polgármesterjelöltje támogatására kérte tegnap a kolozsvári RMDSZ-t Keizer Róbert, az MPP kolozsvári szervezetének elnöke. „A múlt hónapban bemutattuk jelöltünket, és arra kérjük az RMDSZ-t, csatlakozzon hozzánk. Úgy gondoljuk, hogy nekünk van a legjobb jelöltünk és még a román közösségnek is sokkal jobb jelöltekkel kell előrukkolnia, tekintve Fodor Alpár eddigi teljesítményét” – nyilatkozta Keizer Róbert tegnapi sajtótájékoztatóján.

Krónika

Beidézték az „autonómiára törekvő” rádióst

A Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója, Demeter András beidézte meghallgatásra a Marosvásárhelyi Rádiónál szerkesztőként dolgozó Biró Zsoltot, hogy megvizsgálják a Székely Nemzeti Tanácsban betöltött tisztségével való összeférhetetlenséget. A Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Biró Zsolt szerdán rögtönzött sajtótájékoztatón foglalta össze „ügyének” részleteit, sérelmezve a közszolgálati médium vezetőségének bánásmódját, eljárását, és határozottan visszautasította az ellene felhozott vádakat, amelyeket politikai üldöztetésnek tart.

Háromszor idézték be
„2011. május 31-étől töltöm be a Marosszéki Székely Tanács elnöki tisztségét. Azóta háromszor hívtak a Marosvásárhelyi Rádió igazgatótanácsa elé, hogy meghallgassanak, és rám bizonyítsák, hogy szerkesztői munkám összeférhetetlen SZNT-s tevékenységemmel. Mindezt úgy, hogy előttük is hangsúlyoztam: az SZNT nyolc éve létező civil szervezet, jogilag nincs bejegyezve, aktívan nem politizál, nincs fizetett tisztségviselője, választásokon nem indít jelölteket, nem folytat pártpolitikát, tehát erkölcsileg és jogilag sincs összeférhetetlenség. Tevékenységemet csak a hanganyagokkal lehet mérni, én mindig törekedtem objektív lenni, sőt, amióta az MSZT elnöke vagyok, az SZNT-ről szóló anyagok készítéséről önszántamból lemondtam”– ismertette Biró Zsolt, aki azért, hogy hatékonyan végezhesse munkáját az SZNT-ben, augusztus elsejétől egy évig fizetetlen szabadságra tett le kérelmet, amit jóváhagytak.
„Elvártam volna a rádió aligazgatójától, Borbély Melindától is, hogy kövesse példámat. A fizetetlen szabadsági kérelmem ellenére tájékoztattak Bukarestből, hogy folytatják a kivizsgálást, és július 14-én várnak a fővárosba. Szerintem azt akarják elérni, hogy miután lejár a fizetetlen szabadságom, ne legyen ahova visszatérjek. Tiltakozást fogalmaztam meg az eljárás ellen, amelyben rámutattam az ellentmondásokra, Borbély Melinda szerepére és a politikai üldöztetésre is. Nem tudom jóhiszeműen kezelni az ügyet” – mondta Biró Zsolt.

Alkotmányjogi kérdéssé vált
Hozzátette, a rádió főmérnökéből, főkönyvelőjéből, igazgatójából és aligazgatójából álló igazgatótanácsa alkotmányellenes tevékenységgel vádolta, holott az SZNT demokratikus, jogi eszközökkel küzd az autonómiáért, az önrendelkezés pedig két jelenlegi (RMDSZ, MPP) és egy alakulóban levő (EMNP) politikai pártnak is a célkitűzései között szerepel. „Sérelmezem, hogy Borbély Melinda egyszer sem volt jelen, holott az igazgatótanács háromszor hívatott be. Ő a közvetlen főnököm, ő tudná érdemben értékelni a munkámat, és elvártam volna, hogy a képtelen vádakkal szemben megvédjen” – fogalmazott a rádiós.

Nem akar befolyásolni az igazgatónő
Megkeresésünkre a Marosvásárhelyi Rádió aligazgatója, a magyar szerkesztőség vezetője, a Román Rádiótársaság kisebbségi adásokért felelős főszerkesztője, Borbély Melinda azt nyilatkozta, hogy nem kívánt részt venni a meghallgatásokon, hogy ne befolyásolja az ügyet. Az aligazgató nem kívánta kommentálni bővebben az ügyet, csupán annyit mondott, hogy az irodájának az ajtója mindig nyitva áll, bármely munkatárs előtt.

Honnan indult és mikorra várják?
Az ügy elindítója egy bizonyos Emilia Feier, aki feljelentette Biró Zsoltot, hogy a rádió mikrofonja mögül alkotmányellenes autonómia-törekvéseinek ad hangot. A Marosvásárhelyi Rádiónál 11 éve dolgozó újságíró tevékenységét 3 héttel ezelőtt (tehát már SZNT-s tisztségviselőként) értékelték, és nagyon jó minősítést kapott. Demeter András elnök-vezérigazgató július 14-én, csütörtökön 11 órára idézte be a Román Rádiótársaság G-ral Berthelot utca 60-64. szám alatti székhelyén a 703-as szobába.

Gáspár Botond, Székelyhon

Egyesek, kettesek  

Igen, vannak egyesek és mindig lesznek kettesek. A pénzügyminisztérium honlapján igen érdekes adatok vannak, amelyekből kitűnik, hogy az RMDSZ-vezetésű Hargita megyében egyes médiumok éveken keresztül komoly anyagi támogatásban részesültek. Mindig ugyanazok. Közpénzről lévén szó, megérdemli a nyilvánosságot, hiszen az adófizetőknek joguk van tudni, miként gazdákodnak az illetékesek a megyeházán a pénzükkel. Az adatok alapján megállapítható, hogy Bunta Levente volt Hargita megyei tanácselnök idejében is gyakran kapott a sajtó nem kis összeget támogatásként. 2008-ban a gyergyószentmiklósi SC. KELET INFO SRL. 50,588 RON, a székelyudvarhelyi  SC DIGITAL 3 S.A. 49,748 RON, a szintén székelyudvarhelyi SC EDITURA UH SRL 51,429 RON, a csíkszeredai EDITURA HARGITA NEPE LAPKIADO 46,218 RON értékben kapott támogatást. (http://www.publicitatepublica.ro/publicitate.php?tip=detalii&anunt=1113) 
A közérdekű információkhoz csak elvétve lehet hozzáférni, mert következetesen megtagadják azok kiadását, vagy válasz nélkül hagyják a képviselők kéréseit. A Magyar Polgári Párt Hargita megyei képviselői több esetben peres megoldást kezdeményeztek Borboly Csaba tanácselnök ellen, hogy hozzáférjenek a különben publikusnak számító információkhoz.
A Polgári Élet úgy tudja, a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi frakciója is többször kérte már a 2009-2010. évre szóló médiatámogatási összegek nyilvánosságát, de Bunta Levente polgármester eddig a válaszokat megkerülte. Itt is kinéz egy peres eljárás a polgármesteri hivatallal szemben.
Információink szerint az elmúlt években Székelyudvarhelyen az évi támogatási összeg megközelítette (régi lejben) az egymilliárd lejt. A Közmeghallgatás címen futó monológ-kampányműsorok sok pénzbe kerülnek az adófizetőknek. Az úgynevezett pénzosztó pályázatokkal minden politikus az imázsát fényezi, a hatalmát próbálja kiterjeszteni a rádióra, a tévékre és más sajtótermékekre. Hasonló a helyzet a megyéknél is, a pénzek gurulnak jobbról balra, de mindig ugyanazokhoz.

Polgári Élet

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. július 7. csütörtök
  • MPP
admin
 

>