Gyergyói képviseleti iroda Budapesten

Gyergyószék és Gyergyószentmiklós természeti adottságainak bemutatása, hagyományőrző programjainak megismertetése a célja a Gyergyószék képviseleti irodának, amely tegnap nyílt meg Budapesten. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere szerint az irodában szálláslehetőségekkel, kirándulási útvonalakkal, programajánlatokkal segítik a Gyergyói-medence szépségeit megismerni vágyókat. Mint kiemelte, elsősorban a turizmusban látnak lehetőséget, de ahhoz, hogy a páratlan természeti adottságú környéket megismertessék, ki kell lépni a határokon túlra. Ez az első magyarországi irodájuk, a jövőben gyergyói üzlet megnyitását is tervezik, ahol az autentikus gyergyói termékekkel lehetne megismerkedni. Mezei János arra számít, hogy példájukat látva más erdélyi régiók is hasonló irodát nyitnak majd.

Hargita Népe

Testvérvárosi kapcsolatot kötött Vasad és Sepsibükszád

Vasad – Együttműködési megállapodást kötött Vasad és a romániai Sepsibükszád (Kovászna megye). A kapcsolat lehetőséget nyújt a településeknek, hogy megismerjék egymás kultúráját és történelmét, valamint oktatási intézményeik cserekapcsolatot ápoljanak.

Székelytalálkozó Nagykárolyban

Harmadik alkalommal rendezték meg június 25-én a Nagykárolyba és környékére települt Székelyek Találkozóját. A rendezvény ökumenikus szertartással kezdődött a nagykárolyi református templomban, melyen katolikus, református és unitárius papok szóltak az egybegyűltekhez. A szertartást zászlós felvonulás követte a templomtól a Szent László Közösségi Házig. Délután ünnepi műsorral kedveskedtek a szervezők a résztvevőknek, melyen díszmeghívottként jelen volt Bajtai Erzsébet asszony, Füzesi Oszkár, Magyarország romániai nagykövetének a felesége. Az előadás keretében fellépett a nagykárolyi Canticum Novum Kamarakórus, a Bagosi Zoltán által vezetett felnőtt társasági tánccsoport és a székelyudvarhelyi Boróka Táncegyüttes. A műsort hajnalig tartó bál követte. A nagykárolyi székelyek, akik többek között 1945 után és a ’80-as években telepedtek le a városban, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből származnak, tájékozattott Raffai Jolán üzletasszony, aki maga is jelen volt az eseményen.

B. Á, Polgári Élet

Farkas mindenütt

 
 

Levélben fordult a Polgári Élet hetilap Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökhöz, hogy miként lehet valaki székelyudvarhelyi lakhellyel Kovászna megyei tanácsos.  A Kovászna megyei önkormányzat képviselő-testületének tagja, Farkas György – Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester kabinetfőnöke – két éve ingázik Székelyudvarhelyről – ahol állandó lakhelye van (Függetlenség út 6/11) – a Kovászna megyei önkormányzat üléseire, ahol vagyonnyilatkozata alapján szintén állandó lakhelye van, Száldobos 185. szám alatt. A megyei tanácsos vagyonnyilatkozata nem felel meg a valóságnak, a törvény értelmében nem rendelkezhet senki két állandó lakcímmel. Jó tudni, Farkas megvásárolta Bunta Levente székelyudvarhelyi lakos Tábor negyed Függetlenség sugárút 6/11 szám alatti lakását (http://varoshaza.ro/filebank/declarati2010/Bunta_Levente_2010.pdf), ez egyértelműen kitűnik Bunta vagyonnyilatkozatából. Ennek ellenére a tanácsos a Kovászna megyei tanácshoz letett vagyonnyilatkozatában azt nyilatkozza, hogy Száldoboson van az állandó lakhelye, ahol a szülei élnek (http://www.covasna.info.ro/_afm/uploaded/declaratii/vagyon_tanacsosok/mandat2008-2012/farkas_gyorgy_avere2008.pdf ). Korábban Farkas György maga igazolta, hogy székelyudvarhelyi lakos, amikor beadta igénylését az ANL-lakásra (http://www.fekete-feher.info/3/post/2010/1/szocilisan-rszorult-az-igazgat.html).
Az ügy tisztázása érdekében a Polgári Élet kérdéssel fordult Tamás Sándor megyei tanácselnökhöz, a válasz lapzártáig nem érkezett meg.

Polgári Élet

Hatálytalanította Illyefalva címeréről szóló döntését a román kormány

Hatálytalanította a háromszéki Illyefalva címerét jóváhagyó határozatot a román kormány. A jóváhagyáskor beadott szövegben ugyanis a Székelyföld elnevezés szerepelt, emiatt bírálta felül saját döntését a kabinet – tudta meg a Duna TV Nemzeti Krónika című adása. A címer első heraldikai magyarázatában az olvasható, hogy a rajta látható "ezüst határkő Székelyföld és a Barcaság – Brassó vidékének hagyományos neve – határát jelképezi". A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma támadta meg a határozatot, azzal indokolva a keresetét, hogy a címer egy nem létező térségmegjelölést hivatalosít. Fodor Imre, Illyefalva polgármestere elmondta, már két évvel ezelőtt módosították a helyi tanács határozatát, melyben a Barcaság, és Székelyföld elnevezéseket, a ma létező Brassó, illetve Kovászna megyére cserélték. A kormány asztalára mégis az eredeti verzió került. "Úgy az ellenzék, mint azok, akik ebből profitálni akarnak, politikai tőkét akarnak kovácsolni, azt előszedték, és nagy előszeretettel szórják körbe. Ezzel semmi egyebet nem kívánnak elérni, mint diverziót keltsenek" – mondta a Nemzeti Krónikának Fodor Imre Illyefalva polgármestere.

Hétvégén ismét megnyitja kapuit az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó

A Székelyföldért Társaság, mely hivatalosan is bejelentette megalakulását 2011. július 4-én, a Világtalálkozót beharangozó budapesti sajtótájékoztatón, meghirdette a II. Székelyföldért Labdarúgó Tornát, amelyre várják a csapatok jelentkezését! Minden este koncerttel zárul. A pénteki nagykoncert főszereplője a sokak által várt Bikini, szombaton délután a Swetter zenekar, este pedig Tamás Gábor lép fel a nagyszínpadon. Vasárnap este az Ismerős Arcok koncertje zárja a programsorozatot. A rendezvény ideje alatt az Optistyle Szalon vezetője, Simó Klára optikus tart szemvizsgálatot a látogatóknak, egyúttal Böjte Csaba „árváinak” gyűjt használt szemüvegkereteket, majd ősszel Dévára utazik, hogy a helyszínen megvizsgálja az otthonban élő gyermekek szemét, és új szemüveget készítsen számukra. A szervezők kérik, ha a látogatóknak van használt – és még használható – szemüvegkeretük, hozzák el és adják le az optikus sátorban. Az Erdélyország az én hazám Világtalálkozó idén megújult szervező-bizottságának tagjai: a Pásztortűz Egyesület Ilyés Emese és férje vezetésével, a Székelyföldért Társaság Incze Árpád elnök, valamint a Budapesti Székely Kör Ferencz Vilmos vezetésével. A tegnapi sajtótájékoztatón a fenti személyek mellett megjelent többek között Szász Jenő, az MPP tiszteletbeli elnöke, Izsák Balázs, a SZNT elnöke, valamint Éhn József, a Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért elnöke. A rendezvény fővédnöke két év kihagyása után ismét Bethlen Farkas, Verőce polgármestere. „Aki nem tud országáért küzdeni, nem érdemel országot”. Wass Albert eme nemes gondolatával várnak mindenkit hétvégére Verőcére, a Csattogó-völgybe. Részletes tájékoztató a www.erdelyhon.hu honlapon olvasható.

MPP-PRESS

admin
 

>