Marosvásárhely: RMDSZ-es személyt támogatna az MPP és az EMNT a polgármesteri tisztség kapcsán

 

Az RMDSZ-es Vass Leventét, Cseke Attila egészségügyi miniszter tanácsosát indítaná közös jelöltként a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért az EMNT és MPP, azonban a helyi RMDSZ még nem egyezett bele a javaslatba. Benedek István, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke a Krónikának kijelentette, a városi a választmány, illetve a küldöttgyűlés véleményére kíváncsi az ügyben, a marosvásárhelyi RMDSZ többé nem fogad el "fentről érkező ukázokat". Emlékeztetett, a helyi szervezet engedékenysége már két alkalommal, 2004-ben Kelemen Atilla és 2008-ban Borbély László indulásakor is balul sült el, amikor is Dorin Florea jelenlegi polgármester már az első körben leelőzte a két jelöltet. (krónika)

Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke bírálta az RMDSZ-t, hogy már elkezdte nevesíteni jelöltjeit a jövő évi helyhatósági választásokra.

„Az elmúlt hetekben az RMDSZ ismét bizonyságot tett arról, hogy hogyan képzeli a továbbiakban is a magyar összefogást, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy például Háromszéken már megnevezte megyei tanácselnök-jelöltjét, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán polgármester jelöltjét”, mondta Bálint. Az MPP-s politikus szerint mindez arra mutat, hogy folytatódik a „Markó féle összefogás”. Hozzátette: Háromszéken nem lenne gond a külön indulással, de az MPP úgy gondolja, hogy nem lenne tisztességes addig nevesíteni jelölteket, míg nem tárgyal a politikai élet többi magyar szereplőjével. Bálint József úgy értékeli, hogy a helyhatósági választások előtt a magyar politikai erőknek egy etikai kódexet kellene aláírjanak, elsősorban Székelyföldön, hogy ne veszélyeztessék a magyar összefogást, ott ahol szükség lesz rá, például szórványban.

Sepsi Rádió

Előválasztást, amíg nem késő!

A hírek szerint mind az alakulóban lévő Tőkés-párt, mind az MPP támogatja Vass Levente polgármesterjelöltként való indulását a jövő évi helyhatósági választásokon. A fiatal politikust az EMNT javasolta, értesüléseink szerint az RMDSZ felső – megyei és országos – vezetésének sugallatára.

Vass Levente – bárhonnan is néznénk – nem tartozik az ismert politikusok közé sem Vásárhelyen, sem másutt. Legfőbb erénye: fiatalsága. A többiről, ha van neki – feltételezhetően van –, nem volt alkalmunk megbizonyosodni. Vele kapcsolatban önkéntelenül egy korábbi eset jut eszembe, amikor Bárczi Győzőt nevezték ki Vásárhely alpolgármesterének, s akiről a városlakók zöme egy esztendővel utána sem tudta, kicsoda. Tény, hogy a helyi média nem a róla, a tevékenységéről szóló beszámolókkal van tele. Ami – tekintve a médiabeli viszonyokat – nem kimondottan rossz jel.

Egyértelműen ellene, pontosabban jelöltsége ellen szól, hogy ő volt Cseke Attila miniszter tanácsosa, tehát az ő nevéhez is fűződik a román egészségügyi rendszer mindeddig példátlan mértékű szétzilálása. Ilyen előzmények után jobb helyeken vezekelni szokás, legalábbis néhány évig jó messze elkerülni a politikai és közéletet. Továbbá: nem tudom, hogyan gondolták azok, akik jelölték, de tudtommal nem is vásárhelyi illetőségű, magyarán: nem ide szól a „buletinje”, tehát választójoga sincs Vásárhelyen.

Igaz, ez könnyen orvosolható, de – kérdem én –: mennyire számíthat vásárhelyinek az, aki – formailag legalábbis – csak ezután számít helyi polgárrá válni? Hogy egyebekről most ne szóljak… Annyit azonban mégis hozzáfűznék, hogy a román médiában máris azt firtatják: miként lehetséges, hogy magáncégein keresztül – közhivatalnokként – állítólag igenkomoly összegeket  forgat?

A minap arról beszélt az egyik EMNT-alelnök, hogy milyennek kellene lennie a vásárhelyi polgármesterjelöltnek. Azt mondta: elsősorban olyannak, aki nyerni képes, aki maga mögé képes állítani a magyar szavazókat, s aki mellé – nem mögé, nem elé! – oda lehet állni… Szép szavak, szép gondolatok, vágyak… Kérdem én: Vass Levente olyan személy, akire az EMNT-alelnök gondolt?

Az esetnek van még egy vetülete: hogyan lehetséges, hogy a helyi ellenzéki erők – EMNT, MPP – az RMDSZ felső vezetésével egyeznek meg, miközben a helyi szervezettel tárgyalnak? Mert mondjanak bármit, kívülről így fest a kép. Nem beszélve arról, hogy az esetnek voltak már előzményei, 2004-ben és 2008-ban is a helyi RMDSZ-szervezet feje fölött döntöttek a jelölt személyéről – az első esetben bizonyíthatóan román párttal kötött politikai alku részeként. Mondjam azt, hozzászoktam, hogy az RMDSZ-ben így értelmezik a belső demokráciát – azaz semmibe veszik… De hogy ehhez az ellenzéki erőkben leljenek tettestársra, az mintha már túl sok lenne a gyomromnak…

Hozzászoktunk, hogy Romániában előregyártott forgatókönyvek szerint bonyolítják a politikai történéseket. Nos, azt kell gondolnom, valamiféle koalíciós háttéralkunak kell lennie az ügy mögött, mert nekem úgy tűnik, az RMDSZ-ben valaki, valakik mögöttes célt követve azon ügyködnek, hogy ismét esélytelen jelöltet indítsanak a polgármesteri székért.    

Ezek után talán mégiscsak helyesebb, demokratikusabb lett volna előválasztáson eldönteni, s nem elvtelen háttéralkuk eredményeként, ki legyen a magyar polgármesterjelölt. Szerintem még nem késő.

kozpont.ro

Gazdaságfejlesztési tervekről beszéltek Nyújtódon

Szerzõ: Jancsó Katalin

Horváth I. Zoltán szerint csinos haszon nyerhető a feketebodza termesztéséből

Horváth I. Zoltán, a Magyar Polgári Párt gazdasági és vidékfejlesztési szakosztályának elnöke a festékbodza (kevésbé fennkölten fekete bodza) termesztési technológiájával, valamint a felvásárlópiac biztosításával próbálja segíteni a nyújtódi gazdákat. Erről a pénteken szervezett falugyűlésen esett szó, amelyen kevesen jelentek meg, ezért az előadó személyesen beszélgetett el mindenkivel.A gazdasági szakembert a találkozó céljáról faggattuk, hogy a gazdakör azon tagjai is, akik nem tudtak megjelenni a megbeszélésen, tisztában legyenek az ismertetett mezőgazdasági technológiában rejlő lehetőségekkel.

A festőbodza-termesztés technológiája

A környezetmérnök elmondta, nem véletlenül látogatott el a faluba, ugyanis itt a gazdakör létezése garanciát jelent átfogóbb gazdasági elképzelések megvalósítására. A Nyújtódon már bemutatott bodza-, energiafűz- és diótermesztéssel kapcsolatos elképzelések nemcsak több lábra állítanák az itteni mezőgazdaságot, hanem anyagilag is hatékonyak, és környezetvédelmi szempontból hasznosak.

A mostani találkozón a festőbodzával ismerkedhettek meg az érdeklődők, mint élelmiszeripari alapanyaggal. A szakember elmagyarázta, hogy a technológia pontos betartásával olyan ültetvényt lehet felállítani, amely 30- 40 évig életképes, és a hektáronkénti, kezdeti 900 eurós befektetés után tetemes hasznot hoz. Az első évben a festőbodza-koronát alakítják ki nyeséssel, és ezután 2-3 méteres ágakat lehet nevelni. Már a második évtől termést hoz, a harmadik évtől 20-22 kiló bodzát lehet szüretelni, tehát egy hektáron mintegy 8000 kilót.

Megvan a felvásárló is

Az elképzelés lényege, hogy nem csak a technológiát és csemetéket, hanem a felvásárlót is biztosítják, így a szóban forgó magyarországi partner vállalta, hogy helyben veszi át a minimálisan két hektárról szüretelt termést, amikor az eléri a legideálisabb érési szintet, a 9-11%-os cukortartalmat. Ugyanis ekkor kell leszedni, hogy a maximális árat lehessen kapni érte, mert ebben az állapotban alkalmazható az a technológia, amelynek során a léből por nyerhető. A termesztési technológia betartása esetén hektáronként 2000 euró haszonra számíthatnak a gazdák.

Horváth I. Zoltán bárkinek részletekkel szolgál a festőbodza, az energiafűz és a dió termesztésével kapcsolatban az okofalu@ yahoo.com címen.

MPP-PRESS

admin
 

>