Népszavazást sürget az MPP

Az MPP úgy véli, az ország területi-közigazgatási felosztása annál fontosabb kérdés, semhogy azt az államelnök és a kormánypártok magukban döntsék el, figyelembe kell venni a nép véleményét – nyilatkozták a párt háromszéki vezetői.

Csatlakoznak az ellenzéki pártok kezdeményezéséhez, és Kovászna, illetve Hargita megyében támogatják a referendumot, de fontosnak tartják a kérdésfelvetés módját, ebben a térségben véleményük szerint nemcsak annak kell szerepelnie az íven, hogy egyetértenek-e Traian Băsescu javaslatával, hanem annak is, hogy akarják-e az egységes székelyföldi régió létrehozatalát — fejtette ki Fazakas Tibor, a párt országos alelnöke, megyei tanácstag.
Az MPP három székelyföldi megyei elnöke múlt héten nemzeti kerekasztal össze­hívását kezdeményezte, az RMDSZ nem zárkózott el megkeresésüktől, a nemrég létrehozott Székelyföldi Ön­kormányzati Tanács elnöke jelezte, a hét végén lehetségesnek tartja az egyeztetést – jelentette be Kulcsár-Terza József, a párt háromszéki elnöke. Véleménye szerint ez az összejövetel rendkívül fon­tos azért is, hogy az RMDSZ hétfőn ne saját pártpolitikai érdekei alapján hozzon döntést, hanem vegye figyelem­be az összmagyar érdeket. Egyébként úgy látják, ilyen jellegű, az egész magyar közösséget érintő kérdésekben az RMDSZ-nek nincs joga egymagában határozni. Fa­zakas Tibor szerint árulásnak minősíthető minden olyan kompromisszum, amely Szé­kelyföld területi egységét vagy a magyarság érdekeit veszélyezteti.

Farkas Réka, Háromszék

A Magyar Polgári Párt Kovászna megyei fiókjának vezetősége a hét végén kerekasztal-beszélgetést kíván tartani a magyar szervezetekkel az ország adminisztratív átszervezéséről.

Ezt azért tartják fontosnak, hogy az RMDSZ hétfőn ne csak saját politikája szerinti javaslatot terjesszen Traian Băsescu elnök elé – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek az MPP háromszéki szervezetének elnöke, Kulcsár Terza József Az MPP vezetősége e javaslattal már megkereste az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsát. Ekkor egyeztek meg abban, hogy e hét végén közös javaslatot fogalmazzanak meg, amelyet aztán az RMDSZ hétfőn bemutat Traian Băsescu államelnöknek.

Kolozsvári Rádió

Böjte Csaba Brüsszelben átvette az Európai Polgár Díjat

Az Európai Polgár Díjat vette át kedden Brüsszelben Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek közel két évtizede elindított Szent Ferenc Alapítványa sanyarú körülmények között élő gyermekeket igyekszik felkarolni.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatos közleményében jelezte: meghívására a szerzetest közel húsz munkatársa, a napközi és bentlakásos otthonok vezetői is elkísérték a díjátadóra, hiszen a kitüntetés odaítélése az ő munkájuk elismerését is jelenti.

Az Európai Polgár Díjat idén másodízben ítélte oda az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek vezette bizottság. A tavaly alapított kitüntetést olyanoknak adományozzák, akik segítik az EU-n belüli integrációt, az unió lakóinak egymás iránti megértését.

Böjte Csabát Gál Kinga jelölte a díjra. Az átadásra a Fidesz EP-képviselőcsoportjának ülésén került sor.

Az indoklás szerint „Böjte Csaba 1992 óta végzett tevékenysége, azaz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozása, fejlesztése, és ezáltal a mára már 62 helyszínen, közel 2200 gyermek számára nyújtott segítség európai értéket hordoz magában, és európai figyelmet érdemel. Az Európai Polgár Díj odaítélése ennek a felbecsülhetetlenül fontos munkának az elismerése.”

Az Európai Polgár Díjat idén Smaranda Enache emberjogi harcos, a Pro Európa Liga társelnöke is megkapta.

(MTI)

A határon túli magyarok csak pártokra szavazhatnak majd

Az eredetileg tervezett 90 helyett 106, 110 vagy 128 egyéni választókörzet szerepelhet a választójogi törvénytervezetben és a határon túli magyarok csak listára szavazhatnak majd, erősítette meg Kósa Lajos (Fidesz) a Magyar Nemzet értesülését.
A lap azt írja, hogy szerb és román részről felmerült az igény, hogy a kedvezményes kisebbségi mandátumért cserébe „az érintett országokban saját lakóhelyükön adhatnák le voksaikat a határon túli magyar állampolgárok". Kósa Lajos a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy továbbra sincs végleges döntés arról, hogy egy- vagy kétfordulós legyen-e a választási rendszer. Szabó Éva, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium választásokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet kérdésére csak annyit közölt: „a törvény előkészítése még nem érkezett abba a fázisba, hogy érdemben beszélni lehetne róla".

MPP-PRESS

admin
 

>