A magyar kormány anyagilag is támogassa az autonómiaharcot!

Balczó Zoltán, a magyar Országgyűlés jobbikos alelnöke szombaton a Maros megyei Makfalván azt nyilatkozta, a magyar kormányt meg kellene győzni, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az autonómiaharcot.
Balczó Zoltán mindezt a Maros megyei Makfalván a Székely Majálison mondta több száz jelenlevő előtt.
Balczó kifejtette, hogy a jelenlegi Fidesz-kormányzat gyásznapnak nyilvánította június 4-ét, az osztrák-magyar monarchia felosztását szentesítő 1920-es trianoni békeszerződés napját, amelyet a Magyar Összefogás Napjának neveztek el.

Hirdetés

„Mi az eskületétel után benyújtottuk a tervezetet, hogy június 4-e legyen a Magyar Összefogás Napja. Ezt követően az Orbán-kormány beterjesztett egy sokkal összetettebb terveztet a magyar kultúra és tanulási lehetőségek tekintetében (…) A mi jelszavunk, hogy ne álljunk meg félúton, meg kell adni a Magyarország határain kívül élőknek a nekik járó jogokat” – fejtette ki Balczó, aki hozzáfűzte, az „autonómiaharc egy nehéz projekt és kihívás”.
Kiemelte, a magyar kormányt meg kell győzni, hogy támogassa a székelyföldi autonómiaharcot, és nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag.
„Meg kell győznünk a magyar kormányt és parlamentet, hogy támogassa a székelyföldi autonómiaharcot. Tudjuk nagyon jól, az Európai Unió nem nyitott ezekre a kérdésekre, de meg kell értetnünk ezzel a nagy Európával, hogy vannak régiók, ahol nagy számban élnek nemzetiségek, és az autonómia nemcsak életképes, hanem jó megoldás is lenne Európának. Meg kell értetnünk az EU-val, hogy mindezért harcolni kell. És, ha a magyar kormány mindezzel egyetért, akkor nemcsak erkölcsileg kell támogatnia ezt a harcot, hanem anyagilag is. Nekünk, a Jobbiknak mindenkit ugyanúgy kell kezelnünk, ugyanolyan fontosságot tulajdonítanunk. Igennel kell szavaznunk minden fórumon, hogy a magyar nemzet ne tűnjék el, ennek kellene minden magyarországi párt számára a legfontosabb célkitűzésnek lennie” – mondta Balczó.
Megjegyezte, hogy Magyarország határain kívül két szervezet harcol Székelyföld autonómiájáért, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közéleti, illetve a Magyar Polgáro Párt (MPP) politikai úton.
„Örvendünk, hogy megértették, mi a kötelességük az emberekkel szemben. Így kellene viselkednie minden szervezetnek. Egy sokszor kinyitott kaput nem lehet bezárni. (…) nem szabad hagyniuk magukat, folytatniuk kell a harcot, nem szabad megállni félúton” – nyilatkozta Balczó.
A harmadik alkalommal megrendezett makfalvi Székely Majálison több százan vettek részt, köztük Izsák Balázs, az SZNT elnöke és Szász Jenő, az MPP elnöke.
nyugatijelen.com,erdely.ma

admin
 

>