MPP: az RMDSZ ne járuljon hozzá az ország közigazgatási átszervezéséhez

2011. JÚNIUS 7., KEDD

http://itthon.transindex.ro/?hir=26354

2011. június 7.

"A Magyar Polgári Párt aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia kormánya – amelyben az RMDSZ koalíciós partner – még a héten véglegesíteni szeretné az ország közigazgatási átszervezéséről szóló tervezetet. Ha a törvényt a kormány által előterjesztett formában fogadják el, Romániában nyolc régió lesz majd, amelyeket továbbra is megyéknek neveznek. A tervezet alapján a három székelyföldi megye további hét erdélyi megyével együtt alkotná az ún. Erdély megyét, amely az etnikai arányok teljes felborulásához vezetne" – írja közleményében a Magyar Polgári Párt.
A dokumentumban emlékeztetnek az MPP politikai keretprogramjára, amelyben közlésük szerint az áll, hogy a párt "az asszimetrikus regionalizmust tekinti Románia számára a területi-politikai közösségek kialakítása legmegfelelőbb keretének".
Az MPP szerint a régiókat politikai egyeztetéssel, népszavazások útján történő konzultációval, a létező történelmi, kulturális és kisebbségi identitások tiszteletben tartásával és az Európai Unió regionalizmusának, valamint regionális politikáinak figyelembe vételével kell kialakítani.

"A Magyar Polgári Párt a következő régiókat tartja elfogadhatónak: Észak-Moldva-Bukovina, Dél-Moldva, Munténia, Olténia, Dobrudzsa, Bánság, Partium (Körös-vidék), Észak-Erdély, Máramaros, Dél-Erdély, Bukarest és Székelyföld" – szögezik le.
Az MPP a közlemény útján felszólítja az RMDSZ-t, hogy ne járuljon hozzá a tervezett átszervezéshez, ugyanis annak "katasztrofális következményei lehetnek az erdélyi magyarság jövőjét illetően. Ne tetézzék eddigi nemzetsorvasztó, megalkuvó politikai tevékenységüket, és az utolsó utáni órában próbáljanak meg felülemelkedni szűk csoport- és pártérdekeiken!" – áll a közleményben.(transidex/hírszerk.)

BEJEGYEZTE: MPP-KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 15:03

admin
 

>