PNL-képviselő: a román fél vásárolja ki Magyarország részét a Mátyás-szobor restaurálásából

 

A kolozsvári városi önkormányzat fizesse vissza azt a 400 ezer eurót, amivel Magyarország hozzájárult a Mátyás-szobor restaurálásához, így a magyar hivatalosságoknak nem lenne okuk a kolozsvári helyi vezetés zaklatására – javasolja Horea Uioreanu liberális (PNL) parlamenti képviselő.

Uioreanu hétfőn, sajtótájékoztatón elmondta: javasolni fogja a kolozsvári városi önkormányzat liberális frakciójának, hogy nyújtsanak be határozattervezetet annak a közel 400 ezer eurónak a visszafizetésére, amellyel a magyar állam hozzájárult a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához. A parlamenti képviselő szerint ezáltal megszüntethető lenne a szobor elé helyezett Iorga-tábla által kiváltott helyi konfliktus, Budapestnek pedig többé nem lenne oka „fülön fogni a város vezetését”.

A liberális politikus úgy véli, az összeget egy költségvetési korrekció révén, a városi büdzséből kellene visszafizetni.

A Mátyás-szoborcsoport mintegy 800 ezer eurós restaurálási költségeit a magyar és a román kormány fele-fele arányban állta. A szobor restaurálása a tavalyi év végén fejeződött be.

Horea Uioreanu a Krónikának korábban adott interjúban sérelmezte, hogy „magyarországi hivatalos személyek beleütik az orrukat Románia belügyeibe”.

Szerző(k): Hírösszefoglaló, kronika.ro

admin
 

>