1

Románia és a romániai magyarság: hol a határ?

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2011/06/04/romania_es_a_romaniai_magyarsag_hol_a_hatar/#komment
ZSÁR VIRÁG   2011. június 4.,
A román és romániai magyarság közötti vita erőteljes felélénkülése nemcsak megszínezte, de meg is terhelte az eddig meglehetősen rendezettnek tűnő kapcsolatot. A vita több apró részletből áll össze, amelyek akár a román és magyar állam közötti kapcsolatok romlását is maguk után vonhatják.

Eseménydúsnak mondhatjuk az elmúlt hetet az erdélyi-romániai hírek terén – még ha nem is pozitív értelemben. Érezhető, hogy tabukat döntögetünk, de kérdés, hogy jó-e az időzítés és az eszközkészlet?

Hányatott sorsú Mátyás-szobor

Vegyük először górcső alá az eddig magyar-magyar macska-egér játék tárgyává vált kolozsvári Mátyás-szobor kálváriáját. A hét elején került ki a kolozsvári önkormányzat jóvoltából egy felirat a román és magyar állam együttműködése során felújított köztéri szoboregyüttesre Nicolae Iorga román történésznek Mátyás királyról mondott egyik vitatott idézete: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Kattintson és nézegessen képeket Kolozsvárról!

Az Erdély.ma szerint először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amelyet 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben törvénytelenül.

Bár a kolozsvári önkormányzat állítása szerint ez alkalommal jogosan helyezték el a feliratot, Kelemen Hunor, Románia kultuszminisztere egyelőre vitatja ezt az állítást.

Jó szándékkal és némi humorral megáldott kolozsváriak hirdették meg válaszul a virág elhelyezésének akcióját a fent említett feliratra. Órákon belül a helyszínen volt Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, akit azonban a tábla őrzésére kirendelt rendőr (!!!) figyelmeztetett, hogy a feliratra nem teheti csokrát.

Mindeközben a másik oldal sem maradt tétlen: egy román férfi még kedden piros-sárga-kék szalagot ragasztott a szoborra, amelyen arról lehet olvasni, , miként „győzte le Ştefan cel Mare Magyarország Királyát” – írja a Krónika. A köztisztasági vállalat alkalmazottai azonban ezt két piros-fehér-zöld szalagos koszorúval együtt eltávolították.

Visszatérve a bukaresti magyar nagykövethez, Füzes Oszkár a napokban tárgyalt a román külügyminisztériummal, ahol ígéretet kapott a román kormánytól a tábla kihelyezésének körülményeire vonatkozó vizsgálat lefolytatására. Mindeközben azonban többen felemelték hangjukat az ellen, hogy magyarok, illetve Magyarország kíván Románia és Kolozsvár belügyeibe beavatkozni.

Székelyföld Brüsszelben

Az összeütközés másik ürügyét Székelyföld a minap Brüsszelben megnyílt képviseleteszolgáltatta. A tiltakozók érvelése a következőkön alapul: először is Székelyföld  szerintük nem létező entitás, ami így, ezen a néven nem tarthat fenn képviseletet; másodsorban pedig az iroda a Magyar Régiók Házában nyílt meg, ami a román-magyar kapcsolatoknak egyáltalán nem tehet jót – olvashatjuk a Háromszék.ro oldalon. Bár a román külügyminisztérium kérte, hogy Magyarország – úgyszólván – határolódjon el a kezdeményezéstől, a megnyitón a három erdélyi EP képviselőn kívül Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, és még néhány néppárti képviselő is tiszteletét tette.

Immár Brüsszelben is népszerűsítik Székelyföldet

A román ellenzék ezért otthon egyenesen Tőkés László román állampolgárságának megvonására buzdított, valamint levelet írt Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének, illetve José Manuel Barroso-nak, az Európai Bizottság elnökének abból a célból, hogy ne ismerjék el Székelyföld brüsszeli képviseletét.

Mindeközben fontos észrevenni, hogy míg az iroda a térség turizmusának és gazdaságának fellendítése érdekében jött létre, a román ellenzék könnyen politikai tőkét tudott kovácsolni belőle: elérte, hogy Teodor Basescu román elnök és Emil Boc miniszterelnök maguk is elhatárolódjanak a kezdeményezéstől, éket verve ezáltal a jelenlegi koalíciós partnerek közé.

Mindez pedig a kérdés radikalizálódásához is vezethet. „Székelyföld létezik akkor is, ha nincs a román állam által elismerve. Ott él 600 ezer magyar, akiknek a vérében van az autonómia” – ezt üzente Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke Crin Antonescu-nak, a Nemzeti Liberális Párt elnökének. Antal Árpád elmondta, rendkívüli módon zavarta ez a hisztéria, amelyet a román pártok keltettek a Brüsszelben megnyitott székelyföldi iroda kapcsán – számol be az Erdély.ma.

Porosodó kisebbségi törvény

A következményeket előre még nem láthatjuk, az RMDSZ radikalizálódása, amire Crin Antonescu hívta fel a figyelmet, azonban ténylegesen említésre méltó. Pedig nem mondható, hogy teljesen bebetonozva érezheti magát a Szövetség, hiszen a kisebbségi törvény kérdése sem tisztázott még.

A koalíciót veszélyeztetheti továbbá a szerdán, a szenátusban elfogadott törvény a romániai közterek elnevezéséről. Eszerint ugyanis a jövőben egy kormánybizottság feladata lesz megvizsgálni minden módosítást.

Bár a koalíciós megállapodás és Kelemen Hunor szerint még a parlament nyári szünete előtt szavazásra kell, hogy kerüljön az immár több, mint hat a törvényhozás különböző bizottságainak fiókjaiban porosodó törvény, a helyzet jelenlegi állása korántsem garantálja a tervezet osztatlan sikerét.

Az RMDSZ elnöke szerint a törvényjavaslatot már nem szükséges vitára bocsátani, hiszen már minden képviselőnek volt alkalma megismernie a tartalmát. Mivel plenáris vitára nincs szükség, a felelősségvállalással történő elfogadtatás lehet az egyetlen célszerű megoldás. Egyelőre nincs vita a koalíciós partnerek között a törvénytervezet tárgyában, az elfogadtatás módját azonban nem mindenki látja ugyanígy – olvashatjuk a Háromszék.ro-n.

Kérdés mindössze, hogy a fentebb ismertetett viták mennyire nyomják rá a bélyegüket a kisebbségi törvényre. Félő, hogy jobban, mint azt súlyuknál fogva ténylegesen megérdemelnék. Márpedig az RMDSZ rendíthetetlennek tűnik: a törvény el nem fogadása esetén a koalícióban történő részvételét nem fogja folytatni. Vagy ez is csak egy kísérlet a radikális szavazók megtartására?

BEJEGYEZTE: MPP-KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 16:44

admin
 

  • hepehupás szerint:

    Független Erdélyt!

  • >