Trianon brit szemmel: későn tudatosult az igazságtalan döntés – film

Bryan Caltredge szerint Trianon után több politikus is elismerte: a határok módosítása Magyarország szempontjából rendkívül igazságtalanul történt.
Sokat jelent a múlt a magyaroknak, de minden országnak joga, hogy tiszteletben tartsa a múltját, és tanuljon belőle – mondta Bryan Caltredge brit történész a Ma Reggel című műsorban.
A történész úgy vélte: az antanthatalmak nem akarták kifejezetten megbüntetni a magyarokat, csak a németek esetében merült fel ez a lehetőség. Ausztriára és Magyarországra úgy tekintettek, mint a kisebbik szövetségesre, és azt tartották, nem jószántából vettek részt a háborúban. Caltredge szerint a trianoni békediktátumban nem volt büntető szándék. Valóban szigorú volt és igazságtalan volt – hangsúlyozta a történész -, de ez több tényező okozta. Ennek egyik oka volt a békekonferencia felépítése, valamint hogy a Kun Béla-féle Tanácsköztársaságot nem hívták meg a tárgyalásokra. Mire nagy nehezen megalakult egy demokratikusnak nevezhető kormány, ddigra a békekonferenciának gyakorlatilag vége volt – tette hozzá.

A részletek megalkotásával foglalkozó bizottságok gyakorlatilag nem foglalkoztak Magyarország sorsával. Azzal voltak elfoglalva, hogy létrehozzák a demokratikus Csehszlovákiát és Jugoszláviát. Nem foglalkoztak azzal, hogy 3 millió magyar a határok elmozdításával gyakorlatilag a túloldalon találja magát. Amikor ez előtérbe került, már túl késő volt – folytatta Bryan Caltredge.
Hozzátette: az eredeti elképzelés szerint egy nagy találkozót terveztek a vesztesek és a győztesek számára. Ekkor méltányossági alapon korrigáltak volna a feltételeken. Ez azonban elmaradt, így az utódállamok gyakorlatilag többet kaptak, mint amennyit eredetileg akartak.
A brit történész szerint később több politikus is elismerte: a határok módosítása Magyarország szempontjából rendkívül igazságtalanul történt.
A Bryan Caltredge úgy látja: a magyarok egész történelmük során azt érezték, hogy szigetet képeznek a környező népek között. „Sziget a kultúrájuk, sziget a nyelvük. Márpedig a szigetnépek mindig nagyobb nyugtalansággal figyelik szomszédaikat.”
A monarchia nemzetiségekkel szembeni politikájával kapcsolatban hangsúlyozta: annak tudatában, hogy a környező országoknak erős barátaik voltak, „beláthatjuk, hogy a magyarok hibás magatartása nem agresszív, hanem védekező stratégia volt.”


hirado.hu,erdely.ma

admin
 

>