Egyfordulós polgármester-választás lesz 2012-ben

 

Jövőre egyfordulós választáson szavazhatunk a települési polgármesterekre, miután a képviselőház döntéshozó kamaraként kedden elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéi pártok bírálták a módosítást, álláspontjuk szerint a módosítás eltávolodást jelent a demokratikus értékektől. A törvénymódosítás kedvező eredménnyel járhat a magyarság számára azon településeken, ahol ugyan számarányát tekintve nincs többségben, de összefogás esetén lehetőséget teremt a magyar jelölt polgármesterré választására már az első fordulóban.

Fotó: Ilusztráció

A 174 támogató és 110 ellenző vokssal, 3 tartózkodás mellett megszavazott törvénymódosítás értelmében az önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot szerzett jelölt nyeri el a polgármesteri tisztséget, kivéve azon esetekben, ha szavazategyenlőség áll fenn. Ekkor a két, egyenlő számú szavazatot kapott jelölt részvételével második fordulót rendeznek.

Az önkormányzati választásokat eddig szabályozó törvény értelmében csak akkor nem rendeztek második fordulót, ha a polgármesteri tisztségért harcba szálló jelöltek közül valamelyik megkapta az érvényes szavazatok több mint felét. Ha ez nem következett be, akkor a két, legtöbb szavazatot kapott jelölt részvételével rendezték meg a második fordulót.

Az ellenzék bírálta a törvénymódosítást. Mihăiţă Calimente nemzeti liberális párti (PNL) képviselő szerint az új eljárás nem demokratikus, mivel lehetővé teszi, hogy egy kisebbség ráerőszakolja akaratát a többségre, kedvez a szavazatvásárlásnak, és csökkenti a polgármester autoritását.

A szintén PNL-s Victor Paul Dobre ugyancsak úgy értékeli, hogy a módosítás a demokratikus értékektől való eltávolodást jelent, és csökkenti a megválasztott polgármesterek legitimitását.

Aura Vasile szociáldemokrata párti (PSD) képviselő úgy vélte, az új eljárás nyomán olyan polgármesterek is lehetnek majd, akik 12-14 százaléknyi vokssal kerülnek tisztségbe.

A kormányoldal nevében ugyanakkor Mircea Toader demokrata-liberális párti (PDL) képviselő kijelentette: pártja azért támogatta a kezdeményezést, mivel álláspontja szerint a polgármestereket ugyanúgy egyfordulós választásokon kell megválasztani, mint a megyei közgyűlések elnökeit. A szenátus egyébként korábban elvetette a módosítási javaslatot.

Az új voksolási eljárás kedvező lehet a magyarság számára, mivel lehetőséget teremt arra, hogy azon településeken, ahol kisebbségben vannak, de számarányuk mégis jelentős, ő adja a polgármestert.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, néhány erdélyi és partiumi városban a magyar politikai szervezetek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy ennek nyomán közös jelöltet támogassanak. Míg Marosvásárhelyen egyelőre úgy tűnik, az RMDSZ nem, csupán az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) hajlik az együttműködésre, addig Biró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere szerint lehetséges az együttműködés. AZ EMNT továbbra is közös előválasztáson döntene a jelöltről, míg az MPP az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzésére vár. Szatmárnémetiben sem zárkózik el a három alakulat az egyeztetés elől, csupán Kolozsvárott tűnik úgy, hogy nem lesz összefogás, Máté András Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint ugyanis a szövetség mindenképpen önálló jelöltet indít, és ugyanezt közölte a Krónikával az MPP kapcsán Keizer Róbert, a párt kolozsvári szervezetének elnöke is.

Szerző(k): Balogh Levente,kronika.ro

admin
 

>