Szász Jenő: Bölöni László jó megoldás lenne

 

Bölöni László 2012-ben (is) jó megoldás lenne a marosvásárhelyiek számára polgármesternek – mondta az MPP elnöke, Szász Jenő. Amennyiben a volt kiváló labdarúgót csak a polgáriak és az EMNT támogatná, és Bölöni is vállalná a megmérettetést, akkor jelölnék a tisztségre. „Az MPP 2008-ban is szerette volna megnyerni Bölöni Lászlót (fotó), de akkor és azóta is azt mondta, hogy csak akkor vállalná a polgármesterjelöltséget, ha a magyar közösség képviselői konszenzussal támogatják. Úgy gondolom, 2008-hoz képest most fordítva kell cselekednünk: előbb egyezzenek meg a magyar politikai alakulatok, hogy mindannyian támogatják Bölönit, és csak utána keressük meg őt személyesen. Bölöni László nemcsak pártok feletti, hanem etnikumok feletti jelölt lenne, őt a románság is elfogadná, és jó követe lenne a városnak a nagyvilágban is. Ha az RMDSZ-szel nem sikerül megegyezni, de Bölöni László vállalná a megmérettetést akkor is, ha csak az MPP és az EMNT támogatását élvezné, akkor is jelölnénk őt, és vele szemben RMDSZ-jelöltet indítani öngól lenne”– fogalmazott az MPP elnöke, Szász Jenő marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Gáspár Botond, Vásárhelyi Hírlap

Magyarul a tanácsülésen

Kemény szavakkal illette hétfői sajtótájékoztatóján a kovásznai MPP-szervezet a város RMDSZ-es vezetését. „Az RMDSZ Kovásznán is ugyanazt a kétszínű látszat- és látványpolitikát folytatja, mint országos szinten. A közösség érdeke itt is csak másodlagos, esetleg harmadlagos. A legfőbb cél a hatalom megtartása, az egyéni gazdasági érdekek érvényesítése" – hangoztatta Ferencz Botond tanácstag, városi MPP-elnök. Az MPP úgy látja, az ígéretek ellenére lényeges, alapvető előrelépés nem történt a városban. A megvalósított befektetésekkel sem elégedettek, szerintük a valós érték többszörösét fizették ki bizonyos munkálatokra. Látvány- és látszatberuházások történnek – állapították meg. A magyar nyelv közhivatali használatának jogát nem lehet érvényesíteni Kovászán, még a tanácsülések is csak román nyelven folynak – erről beszélt Kulcsár-Terza József megyei MPP-elnök. Ferencz Botond kijelentette: a következő tanácsüléstől kezdődően az MPP-frakció csak magyarul fog szólalni. A magánkézbe juttatott közterületekkel is gondok adódtak, sok esetben a törvényesség határát súrolták – jegyezték meg. Szó esett a körforgalmakról, az MPP úgy véli, ezek inkább akadályozzák, veszélyeztetik a forgalmat. Végső soron azt kifogásolták, hogy az MPP-s tanácstagokat nem választják be a közhasznú cégek vezetőtanácsaiba, mivel oda politikai alapon jelölnek ki személyeket.
Bokor Gábor

MPP-s össztűz az RMDSZ-re

A hét elején Kovásznán, tegnap Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen tartottak sajtótájékoztatót a Magyar Polgári Párt helyi szervezetei. A három helyszínen nem a polgáriak megvalósításairól esett szó, a közös elem az RMDSZ kritizálása volt, illetve Rácz Károly ismételten az ártatlanságát próbálta bizonygatni.

Kovásznán Ferenc Botond helyi MPP-elnök, Fülöp Csaba alelnök és Kulcsár-Terza József, a párt megyei vezetője többek között azt rótta fel a fürdővárosi RMDSZnek, hogy a körforgalmak veszélyeztetik a közlekedést, hogy a kultúrotthon nincs befejezve, és hogy „a városvezetés a törvényesség határát súrolva közterületeket juttatott magánkézbe”. Kifogásolták, hogy a tanácsüléseken nem érvényesítik a magyar nyelv közhivatali használatának jogát. A tanácsosok jelezték, frakciójuk a következő ülésen nem lesz hajlandó románul megszólalni, majd azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy pártbeli hovatartozásuk miatt diszkriminálják őket, ugyanis nem választják be az önkormányzatnak alárendelt intézmények vezetőtanácsaiba. Az útjavításokkal is elégedetlenek, mert – mint mondták – nem tudják, „mennyi az ára”.

Az MPP-majálisnak nem volt politikai töltete

Sepsiszentgyörgyön Bálint József városi MPP-elnök ugyancsak az RMDSZ kezét vélte felfedezni abban, hogy az általuk szervezett hétvégi, „politikamentes” majálison, amelyen mint – egy két-háromszáz ember vett részt, nem léphetett fel a Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő Fenyőcske együttes. Bálint szerint ezt a ház vezetője, Dulányi B. Aladár tiltotta meg az együttesnek. Lapunk az érintett fél véleményét is szerette volna kikérni, ám az igazgató lapzártánkig nem volt elérhető.

SZH

MPP-PRESS

admin
 

>