MPP-RMDSZ: elviekben közös polgármester-jelölt Marosvásárhelyen

A Maros megyei EMNT szerint az RMDSZ és az MPP megyei szervezeteivel elvi megállapodás született, hogy közösen indítanak polgármester-jelöltet Marosvásárhelyen, és hogy hétfőn együttműködési megállapodást írnak alá.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete által vasárnap nyilvánosságra hozott „Együttműködési megállapodás” szövege szerint a dokumentumot „a marosvásárhelyi magyar közösség iránti történelmi felelősség” jegyében dolgozták ki azt követően, hogy az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt képviselői több ízben találkoztak.

A dokumentum szerint a polgármester-jelöltnek „dinamikus, köztiszteletben álló, szakmailag felkészült, a város gondjaira megoldást nyújtó személynek kell lennie, aki politikai, vallási, civil hovatartozástól függetlenül támogatja a jó kezdeményezéseket, és képes fejleszteni a város gazdasági, kulturális, tudományos és szellemi életét”.

Az EMNT szerint a megállapodást hétfőn kellene aláírni az RMDSZ marosvásárhelyi székházában, az RMDSZ képviselői szerint azonban a tárgyalások nem jutottak el a dokumentum aláírásának fázisáig.

Kolozsvári Szabadság

Nem irta alá a megállapodást a közös polgármester jelöléséről az RMDSZ

Együttműködési megállapodás helyett csupán egy szándéknyilatkozatot fogadtak el Marosvásárhelyen a közös, magyar polgármesterjelöltről. Az RMDSZ ezt sem írta alá. A Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi szervezetei elláták kézjegyükkel a dokumentumot. A politikai alakulatok még februárban ültek tárgyalóasztalhoz, hogy közös magyar polgármesterjelöltet állítsanak Marosvásárhelyen a jövő évi helyhatósági választásokon. A legutolsó tárgyaláson, csütörtökön úgy álltak fel az asztaltól, hogy ma aláírják az együttműködési megállapodást, de utolsó pillanatban az RMDSZ-t képviselő Benedek István, városi elnök visszakozott. Arra hivatkozva utasította vissza a szándéknyilatkozat aláírását, hogy ehhez az országos vezetés beleegyezését kell kérnie. A Magyar Polgári Párt szerint is az összefogás az egyetlen járható út, ahhoz hogy magyar polgármesterjelöltje legyen Marosvásárhelynek. A szervezet megyei elnöke, László György kifejtette, ők csak egy közös jelöltet tartanak elfogadhatónak, nem támogatják az RMDSZ jelöltjét.

Marosvásárhelyi Rádió

MPP-PRESS

admin
 

>