Történelmi pillanat előtt a magyarság?

Történelmi lehet a 2012-es esztendő a romániai magyarság szempontjából, ha tudunk élni a lehetőséggel – fejtette ki Nagy András, az MPP megyei ügyvezető elnöke, aki szerint lehetőség nyílik, hogy az erdélyi magyarság visszanyerje gerincességét, egyenességét.
Nagy András bízik benne, jövő őszre létrejön egy olyan koalíció, amely megmozgatja azokat is, akik az elmúlt választásokon otthon maradtak, kiábrándultak, senkit nem találtak méltónak szavazatukra. A bejegyzés küszöbén álló új párt, az Erdélyi Magyar Néppárt hozzájárulhat egy erős jobboldali koalíció kialakításához, de minél hamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy jövőre létrejöhessen az összes magyar párt, alakulat közötti megállapodás. Nagy András szerint a mostani helyzet kényszert jelent az RMDSZ számára is, ha nem lesznek hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, ők sodorják veszélybe a magyar képviseletet.
A romániai magyar pártoknak még soha nem sikerült koalíciót létrehozniuk, ezért is lenne történelmi az új helyzet, no meg azért, mert véleménye szerint így esetleg visszaállítható az egykor híres, mára már igencsak megkopott magyar politikai tartás. Nagy András – aki megyei tanácstag és a megyei gyógyszerészkamara elnöke – azt is elmondta, ő bármikor szívesen felajánlja helyét egy szakmailag megfelelően felkészült személynek, függetlenül attól, hogy RMDSZ-es vagy esetleg EMNP-s az illető.

A polgári párt ügyvezető elnöke szerint az RMDSZ vezetői nem érzik a megegyezés kényszerét, pedig az emberek ezt akarják, ő személy szerint ezzel szembesül nap mint nap, ha létrejönne a széles körű összefogás, biztosan megmozgatná a választókat, és végre az igazságos politizálás érvényesülne. Ugyanakkor Nagy András nem ért egyet pártelnöke, Szász Jenő tézisével, miszerint a koalíciónak csak a parlamenti választások után kell megszületnie, az önkormányzati eredmények alapján, véleménye szerint már a helyi megmérettetés előtt meg kell állapodniuk, ha nem teszik ezt, nem lehet hatásos üzenetet közvetíteni, nehéz elképzelni, hogy bizonyos helyeken együtt, máshol egymás ellenében induljanak a különböző pártok jelöltjei – mondta.
Kulcsár-Terza József, az MPP megyei elnöke szerint azért is szükség van a közös listákra, mert az RMDSZ nem tudja, nem akarja képviselni a magyarságot, új embereknek kell bekerülniük a parlamentbe, a jelenlegiek alkalmatlansága most, a tanügyi törvény módosítása körüli cirkuszban is bebizonyosodott. Az MPP elnöke szerint „az RMDSZ politikai alkuvá silányította az emberi jogokat".
Farkas Réka, Háromszék

Ujjlenyomatos útlevelet a külképviseleteken is lehet majd kérni

 

Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, várhatóan néhány héten belül.

Ezentúl a külképviseleteken is lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, a nagy forgalmú helyeken akár már a jövő héttől – jelentette be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Budapesten. Néhány héten belül valamennyi külképviseleten lehetőség lesz arra, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok bejelentkezhessenek az ujjlenyomatos útlevél iránti eljárás megindításához – mondta a külügyi sajtótájékoztatón az államtitkár.

Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lesz elérhető a szolgáltatás – mondta el az MTI-nek Bába Iván.

A tavaly áprilisban indított informatikai fejlesztéssel olcsóbbá, gyorsabbá és színvonalasabbá válik az ügyintézés – tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy a környezetbarát technológiának köszönhetően jelentősen csökkenteni lehet a papírfelhasználás mértékét.

origo.hu

I. székely-magyar

Debrecenben, a Tóth Árpád Gimnáziumban lesz az I. Székely-Magyar Leány Kosárlabda torna egyik selejtezője június elsején. Az újonnan kiírt, 3 helyszínes küzdelemsorozatban 8 csapat vesz részt. Budapesti és debreceni középiskolások mellett érkeznek együttesek Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről és Csíkszeredáról is. A kosárlabdatorna célja a versenylehetőség biztosítása mellett az, hogy az erdélyi és magyar fiatalok megismerjék egymás kultúráját.

hajdupress

MPP-PRESS

admin
 

>