Károly herceg: Románia legjobb exportterméke Erdély

 

Erdély a legjobb exportterméke Romániának – nyilatkozta az ötnapos erdélyi látogatáson tartózkodó Károly brit herceg a román televíziónak. A trónörökös szerdán a Hargita megyei Csíkdelnére látogatott, ahol találkozott a helybéliekkel, megtekintette a árpád-kori Szent János templomot, és otthonában meglátogatott egy, a faluban letelepedett brit állampolgárt. Kedden este Károly herceg háromszéki elöljárókkal találkozott zalánpataki birtokán, a brit korona várományosa többek között az autentikus székely falvakról érdeklődött.

Károly herceg
Kaszát kért ajándékba

A brit trónörökös tegnap a Csíkszeredától nyolc kilométerre fekvő Csíkdelne határában álló templom mellett kezdte látogatását, ahol egy mocsaras rész terült el, és ahol Demeter László, a Sapientia EMTE csíkszeredai biológuskutatója egy nagyon ritka békafaj életét tanulmányozza. Károly herceg mintegy fél órát sétált a helyszínen a kutató társaságában. Miután megtekintette a Szent János-templomot, meglátogatott egy brit állampolgárt, aki a székelyföldi faluban telepedett le. Dr. Barbara Knowls biológus megvásárolt egy hagyományos csíkdelnei házat, amelynek felújítása jelenleg folyik. A sajtónak elmondta, tavaly találkozott először a herceggel a Maros megyei Szászkézden, ahol a trónörökös részt vett egy tejfeldolgozó üzem felavatásán. Károly herceget étellel is kínálták, ő azonban csak sajtot evett, a szalonnához, fasírthoz, füstölt kolbászhoz nem nyúlt. Megkóstolta a helyben főzött pálinkát is, majd kérésére megtanították kaszálni. Ez annyira tetszett neki, hogy megkérte a jelenlevőket: küldjenek neki egy kaszát Nagy-Britanniába.

A brit trónörökös kedden a román közszolgálati televíziónak nyilatkozott erdélyi és romániai benyomásairól. Az intézmény közleménye szerint azt mondta, hogy „Romániának a legjobb exportterméke Erdély”, szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel.

Helyi termékek a hercegi vacsorán

A brit korona várományosa kedd este a Kovászna megyei Zalánpatakon levő birtokán helyi és megyei önkormányzati vezetőkkel találkozott, miután aznap beköltözött itteni, évekkel ezelőtt vásárolt, nemrég felújított házába. A másfél órás megbeszélésen, majd az azt követő vacsorán részt vevő Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök szerint a trónörökös a helyi termékekről és hagyományokról, az autentikus székely falvakról érdeklődött. A találkozón jelen volt György Ervin prefektus, Nagy István baróti, valamint Kasléder József málnási polgármester is.

Az elöljárók úgy vélik, a hercegi látogatás növelheti Székelyföld megbecsülését, és az itthon maradásra buzdíthat. „Nagyon fontos jelzés Zalánpatak, Háromszék és az egész Székelyföld számára az, hogy a brit korona örököse birtokot vásárolt ebben a faluban” – fogalmazott Tamás Sándor, aki méltatta a Miklósváron élő gróf Kálnoky Tibor ebben játszott szerepét is. A megyei tanácselnök hozzátette: reméli, hogy Károly herceg életmódja példaként szolgál mások számára is a helyi hagyományok megőrzése tekintetében. A Krónikának elmondta, a herceg nagyon közvetlen és érdeklődő. Jól tájékozott az erdélyi valóságról, és nagyon fontosnak tartja a hagyományos életmód, a székely falukép megőrzését, a találkozón is azt hangsúlyozta, hogy ami a helybeliek számára megszokott, az másnak kuriózum lehet. Ennek szellemében a vacsorán is helyi készítésű sajtot és lekvárt szolgáltak fel, mesélte a tanácselnök.

Meglátogatná a múzeumot

A háromszékiek a sepsiszentgyörgyi művészeti népiskola diákjai készítette tükröt ajándékoztak a brit trónörökösnek, hogy mindig „visszapillantson” Zalánpatakra, valamint szilvapálinkát egy fogyatékos gyerekek által díszített, székely legény-leányt ábrázoló palackban. Közösen végiglapozták a Kovászna megye értékeit bemutató angol nyelvű kiadványt, amelyből leginkább a Székely Nemzeti Múzeum tetszett meg a hercegnek, ezt legközelebb meg is szeretné látogatni, mesélte Tamás Sándor.

Kasléder József málnási polgármester lapunknak elmondta, Zalánpatak esetében a hagyományos életmód vált értékké, így a brit trónörökös többszöri látogatása olyan lehetőség, amelyet ki kell tudni használni. Elmondta, a zalánpatakiaknak mindig jobban meg kellett küzdeniük a megélhetésért, a községközpontba is a hegyen át, gyalog járnak be, most viszont elégtételt jelent számukra, hogy falujuk a figyelem középpontjába került. „Idős emberek eddig elszigetelten éltek, és most látják magukat a televízióban. Ez csodálatos számukra” – mondta lapunknak Kasléder, aki évek óta tervezi, hogy biofaluvá alakítja a világtól elzárt települést.

Mint ismeretes, a brit korona várományosa már évek óta különösen vonzódik Erdély szász építészeti örökségéhez. Több falusi birtokot megvásárolt, a brit Mihai Eminescu Alapítvány pedig az egykori hagyományos építészeti stílust tiszteletben tartva többtucatnyi szász házat restaurált. Károly herceg korábban kifejtette, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és szerinte meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. A trónörökös biotermékeket is előszeretettel fogyaszt, erdélyi látogatásai alkalmából rendszerint részt vesz a helyiek által szervezett hagyományos termékek bemutatóján. 2008-ban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy „Erdély a vérében van”, különleges módon ragaszkodik Romániához, kifejezetten Erdélyhez.

Szerző(k): Hírösszefoglaló, kronika.ro

admin
 

>