Koalíciót sürget az MPP

 

Történelmi lehetőségű lehet az erdélyi magyar politikai koalíció létrehozása – jelentette ki sajtótájékoztatóján Nagy András, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke.
Kifejtette, szerinte csak a nemzeti minimum mentén létrehozott megegyezés tudná mozgósítani az eddig otthon maradt választókat, hiszen 2008-ban csupán mintegy 400 ezren szavaztak az RMDSZ parlamenti jelöltjeire, de kétszer ennyi romániai magyar járulhatna az urnákhoz. Nagy elmondta, ha a nyár elején létrejönne a jobboldali nemzeti koalíció az MPP és a bejegyzésre váró Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) között, tárgyalásra lehetne késztetni az RMDSZ-t. A háromszéki politikus úgy véli, az RMDSZ vezetőségében egyelőre nem mutatkozik hajlandóság a megegyezésre, bár az erdélyi magyarok többsége ezt szeretné. Hozzátette: az RMDSZ politikai apparátusára szükség lenne, de ha vezetői nem nyitottak az együttműködésre, veszélybe sodorják az erdélyi magyar parlamenti képviseletet.
Kulcsár Terza József, az MPP megyei elnöke hangsúlyozta, félre kell tenni a sérelmeket, mert a romániai magyarság nem bír ki négy évet érdekképviselet nélkül. Ahogy az RMDSZ-féle képviseletet sem viselné el, hiszen az már most politikai alkuvá silányította az alapvető kisebbségi jogokat, tette hozzá az elnök a földrajz és történelem magyar nyelvű oktatása körüli problémákra utalva.

polgaripart.ro

admin
 

>