Jogerősen nyert az Urmánczy-egyesület

 

Helyt adott a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület fellebbezésének a Hargita Megyei Törvényszék, és hatályon kívül helyezte azt az alapfokon hozott döntést, amely szerint az alapító okiratból ki kell venni az autonómiatörekvéseket támogató passzust – tájékoztatta tegnap a Krónikát Kincses Előd, az egyesület ügyvédje. A határozat jogerős.

Mint ismeretes, az Urmánczy-egyesület perben áll három, szintén maroshévízi román civil szervezettel: a Miron Cristea, a Radio Ardealul és a Glasul Călimanilor Alapítvánnyal. Az Ilie Şandru nyugdíjas történelemtanár kezdeményezésére indított perben azért kérték a kulturális egyesület tevékenységének beszüntetését, mert úgy vélik, az Urmánczy nevével fémjelzett magyar egyesület alkotmányellenes tevékenységet folytat, Románia területi integritását és függetlenségét veszélyezteti.

Állításukat az egyesület alapszabályába foglalt autonómiatörekvések támogatásával indokolták, illetve Urmánczy állítólagos horthysta múltjára hivatkoztak.

A több mint egy éve húzódó per során a csíkszeredai törvényszék helyt adva az Urmánczy-egyesület kérelmének visszautalta a tárgyalást a maroshévízi bíróságra. Ez alapfokon azonban ismét a román civil szervezeteknek adott igazat, elrendelte a székelyföldi autonómiatörekvések támogatásáról szóló passzus törlését. Ezt a határozatot támadta meg az Urmánczy-egyesület, a megyei törvényszék pedig jogerős határozatban hatályon kívül helyezte az alapfokú ítéletet.

Szerző(k): Jánossy Alíz , kronika.ro

admin
 

>