Emil Boc maradt a PDL elnöke

 

Emil Boc pártelnöknek szavaztak újabb mandátumot a Demokrata Liberális Párt (PDL) hétvégi tisztújító kongresszusán. A három elnökjelölt közül a kezdettől fogva a legesélyesebbnek tartott jelenlegi miniszterelnök 868 szavazatot kapott a szombati pártelnökválasztáson, Vasile Blagát 499-en támogatták, míg Theodor Paleologu mögé mindössze 24 küldött sorakozott fel szavazatával. A kongresszuson megjelent Traian Băsescu államfő is, aki beszédében egyértelműen Emil Boc újraválasztása mellett foglalt állást. A kongresszus második napján az 1400 küldött megválasztotta a PDL alelnökeit is.

Emil Boc

A kongresszusi küldöttek előtt mondott beszédében Emil Boc kifejtette, megválasztása esetén három fő célt fog követni: tovább kívánja vinni az ország modernizációjának folyamatát, folytatni kívánja a kormányzást, valamint a PDL megreformálásán is dolgozni fog.

„Belső versengés folyik, ez azonban nem konfrontáció. Az összecsapás a párton kívül van, a Szociálliberális Unióval (USL), amelynek ott kell maradnia, ahol a helye van, vagyis ellenzékben” – fogalmazott Emil Boc, majd a megválasztása utáni felszólalásában hangsúlyozta: a PDL vezetésében szükség van a másik két elnökjelöltre, Vasile Blagára és Theodor Paleologura is.

A közgyűlésig az alakulat főtitkári tisztségét betöltő Blaga a párt megújulására helyezte a hangsúlyt, szerinte „új kezdetre” van szükség, hogy a jövő évi parlamenti választásokig a PDL-nek sikerüljön kormányon maradnia, majd megnyernie a választásokat. A politikus éles kritikával is illette a régi-új pártvezetést, szerinte az alakulat „nem működik”, az állandó tanács hosszú ideje semmiféle döntést nem volt képes meghozni, márpedig a 2012-es megmérettetések megnyeréséhez, a hatalom megtartásához alapvető stratégiai váltásra van szükség.

Kéz a kézben. Theodor Paleologu (balra) és Vasile Blaga ünnepli Emil Boc régi-új pártelnök győzelmét

Vereségét követően Blaga leszögezte: sem ő, sem a jelölését támogatók nem fogják elhagyni az alakulatot. Blaga kudarcát különben elsősorban Traian Băsescunak „köszönheti”, aki már korábban egyértelművé tette, hogy a Boc jelképezte folytonosságot támogatja a 2005-ig általa vezetett párt élén. A kongresszuson mondott beszédében az államfő – aki több alkalommal elérzékenyült, szeme könnybe lábadt – elismerően szólt a kormány eddigi tevékenységéről, a gazdasági megszorítások következetességéről, és a reformok folytatására biztatta a kormányt.

Hangsúlyozta: noha a PDL-n belül is többen a reformok lassítását szorgalmazzák választási megfontolásból, az ország átalakítását folytatni kell, ellenkező esetben a párt is veszíteni fog. „Románia többé nem viseli el a félmegoldásokat, és felelős politikusokra van szüksége, akik befejezik az elkezdett munkát. Ha megálltok, semmi esélyetek megnyerni a 2012-es parlamenti választásokat” – figyelmeztette híveit Băsescu, megköszönve Emil Bocnak, hogy miután hat évvel ezelőtt átadta neki a 13 százalékos népszerűségnek örvendő PDL irányítását, később sikerült 35–36 százalékra feltornásznia a támogatottságot.

Párton belüli források szerint egyébként az államfő a hétvégén többször találkozott Bockal, Blagával és támogatóikkal, akiket az egység fenntartására szólított.

A kongresszus második napján a küldöttek megválasztották a PDL első alelnökeit is, a négy tisztséget Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur és Sorin Frunzăverde tölti be.

A PDL főtitkárává Ioan Olteant választották.

Ugyanakkor a PDL frissen megválasztott 15 alelnöke között található Elena Udrea, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Dorin Florea és Monica Macovei.

Emil Boc távozhat a miniszterelnöki székből

A Mediafax hírügynökség demokrata liberális forrásokból úgy tudja: Traian Băsescu államfő új kormányt szeretne, ezért Emil Boc visszaadja miniszterelnöki megbízatását. Az idézett források szerint a párton belül megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban: egyesek azt szeretnék, hogy Boc pártelnökként továbbra is kormányfő maradjon, mások azonban attól tartanak, hogy a Boc távozásával létrejövő új kormány nem lesz képes megszerezni a parlament támogatását.

kronika.ro

admin
 

>