Vége a recessziónak Romániában – a statisztikai intézet szerint

 

Románia kilépett a recesszióból, miután az első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a román bruttó össztermék (GDP) – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet. Az INS előzetes adatai szerint a 0,6 százalékos növekedést a tavalyi negyedik negyedévhez képest regisztrálták. Munkanaptényezővel kiigazítva éves szinten a román GDP 0,3 százalékkal kiigazítatlan adatok szerint a GDP növekedése 1,3 százalékos volt a tavalyi első negyedévhez képest. Románia gazdaságának csökkenése a 2008-as harmadik negyedévben kezdett csökkenni.

Fotó: Ilusztráció

Románia második egymást követő negyedévben is nőtt a gazdaság teljesítménye. Tavaly október-december közötti időszakban 0,1 százalékkal bővült a GDP az előző negyedévhez képest.

A román gazdaság két évvel ezelőtt került recesszióba, amikor 2008 utolsó negyedévében és 2009 első három hónapjában is zsugorodott a GDP.

Romániát erőteljesen sújtotta a nemzetközi pénzügyi gazdasági válság, ezért az elmúlt két évben megszorító intézkedéseket vezettek be. Tavaly júniusban 25 százalékkal kurtították a közalkalmazottak fizetését, amiből év elejétől egyelőre 15 százalékot kaptak vissza. Az áfát öt százalékponttal, azaz 24 százalékra emelték a korábbi 19 százalékról, a közszférában körülbelül százezer embert bocsátottak el.

Az idén a kormány főként az állami vállalatok hatékonyságát akarja növelni, ami akár több tízezer újabb elbocsátást jelenthet. Románia csaknem 20 milliárd euró nemzetközi készenléti hitelmegállapodást kötött 2009-ben a Nemzetközi Valutaalap szervezésében, ami az idén járt le. Ezt követően Románia az IMF-el újabb két éves elővigyázatossági hitelmegállapodást kötött.

A kormány az idén 1,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, miután 2009-ben 7,1 százalékkal, 2010-ben pedig 1,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

Románia gazdasága 2008 harmadik negyedévében kezdett csökkenni.

Szerző(k): Hírösszefoglaló, kronika.ro

admin
 

>