Hátrányos megkülönböztetés éri a magyar diákokat Marosvásárhelyen

[ 2011. május 13., 17:15 ] [171]

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapítása szerint hátrányos megkülönböztetésben van részük a marosvásárhelyi magyar iskolásoknak – írja a Krónika. Nemcsak az épületek homlokzatáról hiányoznak a törvény által előírt kétnyelvű táblák, a bizottság tagjai megállapították, hogy a folyosókon, laboratóriumokban és kabinetekben sem érvényesül a kétnyelvűség.
A testület azok után foglalt állást, hogy szülői panaszok nyomán négy megyeszékhelyi általános iskolába látogatott el.
A diszkriminációellenes bizottság megrovásban részesítette a vizsgált iskolákat, és három hónapos határidőt szabott az ügy rendezésére. A testület látogatása során volt olyan iskolaigazgató, aki megígérte, hogy kihelyezik a kétnyelvű táblákat, de akadt olyan is, aki teljesen elzárkózott ettől.

„Mivel nemcsak a marosvásárhelyi tanintézetekről van szó, minisztériumi szinten kellene lépni" – nyilatkozta a CNCD elnöke, Asztalos Csaba. Sajnos a 215-ös törvény sem egyértelmű, ezért az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség és az önkormányzat egymásra mutogat az ügyben. Mi több, a tíz évvel ezelőtt meghozott rendelkezés bírságról sem szól, ezért egyesek nem tekintik kötelezőnek a betartását – tette hozzá.

hirado.hu,  erdely.ma

admin
 

>